keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Värkkäilyjä osa 1

Harrastan käsitöitä ja erinäisiä pieniä tuunailuja ja värkkäilyjä. Ei nää välttämättä ihan kaikki vinkkeinä ja ohjeina käy, mutta kuitenkin kaikki sellaisia esimerkkejä, joita haluan jakaa täällä muillekin. Säästää rahaa ja luontoa.
Tässä osa 1, jatkoa tulossa joskus myöhemmin:

· Usein kun jostain vaatteesta näyttää olevan vetoketju rikki, tilanne voi korjautua ilman raskasta vaihto-operaatiota. Vika ei yleensä olekaan itse ketjussa. Tällöin itse vetoketju on siis täysin kunnossa, ja vika on siinä lukossa; se on väsähtänyt ja löystynyt. Tähän voi auttaa pelkkä lukon kiristäminen, tai sitten lukon vaihto.
Itse olen lisännyt vetoketjullisten vaatteideni käyttöikää todella monella tavalla: olen ompeluttanut ammattilaisella uuden vetoketjun; olen vaihtanut itse uuden vetoketjun; olen vaihtanut uuden lukon toisesta, poistotuomion saaneesta, vaatteesta; olen kiristänyt lukkoa; ja lisäksi alla olevalla laiskan tuunaajan vinkillä "vetoketjulenkki-pelastuksella".

Kun farkkujen vetoketju ei pysy millään kiinni, vaan lukko on viallinen ja aukaisee ketjua, kun ei jaksa pysyä ylhäällä, voi lukkoon kiepauttaa tuollaisen metallisen avainrenkaan, jonka sitten housuja päälle pukiessa laittaa napin ympärille ennen kuin napin laittaa napinlävestä läpi. Vetoketju pysyy kiinni, ja rinkula jää huomaamattomasti piiloon;



perjantai 16. tammikuuta 2015

Googlehaut 2014

Vuoden 2014 aikana tähän mun blogiini on päädytty seuraavilla hakusanoilla;

-eero lehti säästäväinen
-ei ole rahaa mihinkään
-ekojalanjäljillä

-itsetehdyt kolmioleivät
-itsetehty leipä hinta

-kaikki rahat menevät
-keskimäärin ruokaan kuukaudessa
-kesäkurpitsa mozzarella feta piirakka
-kesäkurpitsa paprika meetvursti
-kitupiikitär
-kirppismyynti verot
-kolme viikkoa sataswlla
-kuukauden ostokset
-kynsilakanpoistoaineesta pänsärkyä 
-kävin asuntonäytössä 2014

-leipä on tiivistä
-leipä raha
-leivän hinta 2014
-lidlin milbona maustamaton
-lidlin vaatteet blogi
-loukkaannuin miesystäväni pihiyd...

-menee
-mihin raha kuluu
-mihin raha kuluu blogspot
-mihinrahakuluu.blogspot.com
-mihinrahakuluu.blogspot.fi
-mihin rahat menee
-mihin rahat menevät
-mihin se raha kuluu
-mihin se raha menee
-miten kotiäiti säästää

-miten tuhlata rahaa
-mozzarella keitto lidl

-olen todella pihi

-pihi ihminen
-pihi mies osakkeita
-pihistely
-pihistä rahassa
-pihit ihmiset
-pihiys

-rahaa syö pelkkää

-saituri blog hs
-sairaalloinen säästäväisyys 
-satasella kaks viikkoa
-säästöprosentti

-veronmaksukyky
-veronmaksukyvyn alentumisvähennys
-veronmaksukyvyn alentumisvähenn...
-verotuspäätös
-verotuspäätös 2014
-viikko syömättä raha
-voiko kurkkukipu olla psyykkistä
-vuosi ilman uusia vaatteita
-violacea blogi

Osa on kovin loogisia ja osa on kyllä herättänyt hilpeyttä!

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Miten kulutin vuonna 2014

Olen kertonut viikkopostauksissani, mihin olen minäkin päivänä kuluttanut rahaa. On päiviä, jolloin rahaa meni vain perusruokakauppaostoksiin, on päiviä, jolloin rahaa meni vain johonkin muuhun, on päiviä, jolloin rahaa meni sekä ruokaan että johonkin muuhun, ja on päiviä, jolloin rahaa ei mennyt yhtään mihinkään. (Vain vuokranmaksu on jäänyt pois laskuista, muuten tämä jaottelu täsmää todellisuuden kanssa.) Tein tästä ruutupaperille havainnollistuksen. Minkäänlaista tavoitetta minkään suhteen mulla ei ollut, joten en yrittänyt saavuttaa mahdollisimman paljoa kulutusvapaita päiviä tai mitään muutakaan, kunhan elin normaalisti.

sininen = rahaa meni ruokaan
pinkki = rahaa meni johonkin muuhun
liila = rahaa ei mennyt mihinkään




Niinpä
· päiviä, jolloin rahaa kului vain ruokaan, oli 130 (35,6 %)
· päiviä, jolloin rahaa kului vain johonkin muuhun oli 21 (5,8 %)
· päiviä, jolloin rahaa kului sekä ruokaan että johonkin muuhun oli 53 (14,5 %), ja
· päiviä, jolloin rahaa ei kulunut yhtään mihinkään oli 161 (44,1 %).
(Eli ruokaan yhteensä 183 päivänä, eli joka toinen päivä. Johonkin muuhun yhteensä 74 päivänä, eli joka viides päivä.)

Taulukosta näkee myös mm. sen, minä viikonpäivinä on tullut käytyä kaupassa eniten ja milloin vähiten. Täysin kulutusvapaa päivä oli useimmiten sunnuntai, seuraavaksi useimmin lauantai. Torstaisin ostelin eniten, seuraavaksi useiten maanantaisin. Ainoastaan yksi viikko oli sellainen, että joka päivä meni rahaa johonkin. Jokaisena viikkona rahaa meni ainakin ruokaan. Viikkoja, joissa oli eniten kulutusvapaita päiviä, 5 kpl, oli yhteensä 4. Pisin yhtäjaksoinen aika, jolloin rahaa ei kulunut mihinkään muuhun kuin korkeintaan ruokaan, oli 19 päivää. Keskimääräisesti 2 viikkoa olisi seuraavanlaiset;




maanantai 12. tammikuuta 2015

Tuloista, säästöistä ja varallisuudesta

2014:
Palkkatuloni oli nettona 8125,34 € (bruttona 9337,00 €).
Työttömyyskorvaus oli 4236,52 € (bruttona 5295,59 €).
Pääomatulot oli 1023,49 €.
Kaikki muut tulot (lahjaksi, veronpalautus ja kirppistely) oli 2255,30 €.

Yhteensä siis 15640,65 €.

Pääomatuloa sain vuonna 2014 aiempaa n. 500 € enemmän, koska asunnonoston yhteydessä lopetetusta ASP-tilistä tuli mukavasti lisäkorkoa. Vuoden 2014 tammikuun alussa mulla oli varallisuutta eri tileillä n. 42000 € ja velkaa 0 €. 2014 joulukuun lopussa varallisuutta oli n. 55300 €:n arvosta asunnonpuolikkaassa, tileillä n. 10000 € ja velkaa n. 14600 €. Ns. nettovarallisuus siis n. 50700 €, joten laskennallinen varakkuuden kertyminen n. 8700 €, ja sehän täsmää sen kanssa, mitä olen laskenut säästäneeni vuoden aikana, 8896,87 €.




Sitten sepustusta työstä, palkasta, työttömyydestä ja työttömyyskorvauksesta;

Olen osa-aikatyössä, mikä on sekä minun että työnantajani toiveiden mukaista. Samalla nostan osittaista työttömyyskorvausta, vaikka en edes haluaisi kokoaikatyötä. En silti koe itseäni pahaksi huijariksi, mm. koska mä kuitenkin teen edes vähän töitä, enkä oo jättäytynyt kokonaan työttömäksi. Jokaisesta tienatusta eurostani joudun maksamaan työttömyysvakuutus- ja eläkemaksujakin.(1) Ja niitä paljon pahempia huijareita löytyy kuitenkin monesta muusta paikasta. Ne mm. verokikkailee siinä laillisen, mutta moraalittoman verosuunnittelun, ja laittoman veronkierron, rajalla...
Mulle pitkäaikainen kokoaikatyö ei olisi matalan uupumiskynnyksen vuoksi edes mahdollista, vaan vaihtoehtoina on seuraavat;
1) olla kokonaan ilman töitä omalla kustannuksella
2) olla kokonaan ilman töitä ja nostaa työttömyyskorvausta
3) olla osa-aikatöissä ja selviytyä sillä palkalla
4) nykyinen tilanteeni; olla osa-aikatyössä ja nostaa soviteltua työttömyyskorvausta.

Koska en ole lyhyitä pätkiä lukuunottamatta ollut kokoaikatöissä, en ole liittynyt mihinkään ammattiliittoon tai työttömyyskassaan. Työhistoriani on pitkä, mutta kapea, joten en hyötyisi ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta.(2) Niinpä saan kelasta peruspäivärahaa.(3) Niinpä aivan kaikki, jotka ei liity työttömyyskassaan, ei ole tyhmiä ja tietämättömiä, toisin kuin esim. tässä (sinänsä ihan hyvässä ja herättelevässä, siksi sen linkitänkin ;) ) blogipostauksessa muistutetaan;
http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2013/12/vain-tyhmat-eivat-liity.html

Aikaisemmin (vuonna 2013 ja sitä ennen) jokainen tienattu euro vähensi täydestä työttömyyskorvauksesta 50 senttiä, mutta nykyään 300 €:n suojaosuuden ansiosta työttömyyskorvaus on kannustavampi osa-aikatyöntekijöille; entiseen verrattuna nyt jää käteen siis 150 € enemmän rahaa.(4) Sovitellun työttömyyskorvauksen määrä lasketaan suunnilleen niin, että kuukauden bruttopalkasta vähennetään 300 €:n suojaosuus, erotus jaetaan kahdella, ja tulos vähennetään täydestä korvauksesta. Siis kun esimerkiksi kuukauden bruttopalkka on 800 €, korvausta saa bruttona n. 700-[(800-300)/2]=700-(500/2)=700-250=450 €. Jos palkkana olisi vaikka 400 € tai 1500 €, korvausta tulisi n. 700-[(400-300)/2]=650 € tai n. 700-[(1500-300)/2]=100 €.

Tuntipalkkani on 11 ja 12 €:n väliltä. Mulla on korkeakoulututkinto, mutta teen ihan duunarihommia. "Oman alan töitä" ei oikeastaan ole edes olemassa.
En ole koskaan tiennyt, mitä työtä haluaisin tehdä. Niinpä työ on mulle vain tapa saada rahaa, enkä todellakaan käy töissä, koska nauttisin siitä. Olen tehnyt viittä eri työtä, enkä ole kauheasti tykännyt niistä mistään; osa vaan on ollut enemmän ok kuin toiset. Mulle on kovin vieras se ajatus, että kaikille ihmisille olisi olemassa jokin unelmatyö, jokin, jota kohtaan tuntea intohimoa, jokin, johon aamuisin lähtisi innoissaan, jokin, joka olisi kivaa. Tiedän, että monet ihmiset ovat tällaisen itselleen löytäneet, hienoa heille, mutta se ei missään nimessä tarkoita sitä, että läheskään sama olisi mahdollista myös muille.
Mulle työssäkäyminen ei kuitenkaan ole välttämätön pakko, vaan se on valinta, jonka olen tehnyt, ja jonka järkevyyttä aika ajoin puntaroin. Olisiko mun elämä mielekkäämpää, jos olisin kokonaan työtön? Toistaiseksi olen päätynyt siihen, että vähäinen paskankin duunin teko on mulle parempi ratkaisu, mutta kyllä mä aina välillä haaveilen kokoaikatyöttömyydestä, varsinkin niinä kylminä aikaisina aamuina, kun puoliunessa pitää lähteä töihin, ja päälimmäinen ajatus mielessä on "ei vittu jaksais tätä paskaa".

(1) Ne tuntuvat siinä mielessä täysin hukkaan heitetyltä rahalta, ja aivan turhalta mun kohdallani, että en koskaan pääse suoraan hyötymään niistä matalan ansiotasoni takia.

(2) En hyötyisi joko juurikaan tai sitten en ollenkaan. En ole varma, olenko ihan siinä rajalla, mutta jossain 750 €/kk paikkeilla se kannattavuusraja kai huitelee.

(3) En työmarkkinatukea, koska täytän ns. työssäoloehdon, eli olen ollut tarpeeksi monena viikkona yli 18h töissä.

(4) Tietenkin hyötyä tulee se 150 €/kk vain, jos bruttopalkka on vähintään sen 300 €/kk; muuten hyöty on vähäisempi.

Pienituloisuuden ja suurituloisuuden rajat

Tämän päivän hesarissa kerrotaan galluptutkimuksesta, jossa ihmisiltä on kysytty, mitkä on pienituloisuuden ja suurituloisuuden rajat.

Pienituloisuuden vaihtoehtorajat oli 800, 1200, 2000, 2600 ja 3000 €, bruttona käsittääkseni. Noista olisin itsekin vastannut suosituimman (46 % vastauksista) vaihtoehdon, alle 1200 €/kk. Mutta jos olisi kysytty ilman vaihtoehtoja, olisin saattanut sanoa esimerkiksi 1000 € tai 1500 € tai 1800 €, riippuen siitä, millä tavalla olisin juuri siinä hetkessä ajatellut käsitteen "pienituloinen".
Virallisesti (Tilastokeskuksen määritelmän mukaan) pienituloisuuden käsitetään olevan sitä, että tienaa alle 60 % kansallisesta mediaanitulosta (nettona). Artikkelin mukaan vuonna 2013 pienituloisuusraja oli yhden hengen taloudessa asuvalta 1190 €/kk, ja suomalaisista keskimäärin 13 prosenttia on pienituloisia.
Viime vuoden tähän laskettavilla tuloillani (n. 1030 - 1160 €/kk, riippuen siitä, lasketaanko veronpalautus ja pääomatulot palkan ja työttömyyskorvauksen lisäksi) osun itse juuri pienituloisuusrajan alapuolelle, hyvin lähelle rajaa.

Hesarin teettämän kyselyn suurituloisuusrajat olivat 2000, 3000, 4000, 5000 ja 6000 €. Suosituin vaihtoehto (31 % vastauksista) oli yli 5000 €/kk. Itse olisin vastannut vaihtoehdoista yli 4000 €/kk, mutta jälleen, jos olisi kysytty ilman vaihtoehtoja, olisin saattanut sanoa vaikkapa 3500 €.

Mitä sinä olisit vastannut?

Ja loppukevennyksenä hesarin tekstin viimeinen repliikki;
"Tulot ovat hyvät, kun ei tarvitse ennen tilipäivää laskea, riittävätkö rahat", Liisa Tuhkanen sanoo. Hän arvioi hyvätuloiseksi sellaisen, jonka kuukausitulot ovat 6 000 euroa.
(Tuhkanen töissä Markkinointi-instituutissa, kuukausitulot todennäköisesti hieman alle 4000 €.)

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tauolta takaisin

Mun oli aikomus postailla nyt tälläkin viikolla useamman kerran, mutta en ole ehtinyt, koska olen ollut tekemässä paljon sitä, mitä yleensä teen vähän; hankkimassa ja tuhlaamassa rahaa. Olen siis ollut joulukuun sairastelun hieman helpotuttua tällä viikolla paljon töissä, ja lisäksi tuli oltua useaan otteeseen shoppailemassa, mm. vihdoin sohvanmetsästyksessä. Hankintoja on jo tähän mennessä tammikuussa niin paljon, että niistä tullee pitkä esittely sitten helmikuun alussa. Ensi viikolla kuitenkin luvassa kolme kirjoitusta.

tiistai 6. tammikuuta 2015

2014 menoista

2014 menoni asunnonostoa lukuunottamatta oli 6743,78 €.
Elin siis 561,98 €:lla/kk. Se on aikalailla sama summa kuin mitä olisi täysi työttömyyskorvaus nettona (n. 700 € x 0,80).

Ja mikäli en olisi ostanut asuntoa, en olisi ostanut uusia huonekalujakaan. Jos vielä näiden lisäksi olisi jäänyt ostamatta uusi polkupyörä, mun menot olisi olleet n. 5650 € eli n. 470 €/kk eli sama mitä täysi opintotuki olisi nettona (opintoraha 300 € x 0,90 + asumislisä n. 200 €, olettaen, että tukea tulisi 12 kk vuodessa).

Mun tavalliset elinkustannukset on siis suunnilleen opintotuen tasoa, mutta vähänkään ylimääräiset hankinnat nostaa kulutuksen työttömyyskorvauksen tasolle.

Ja omaisuuden hankinta nostaa just tän yhden vuoden rahanmenon (62028,46 €, jos laskee koko asunnon hinnan jo, 47425,50 €, jos huomioi vielä maksamattoman n. 14600 €:n asuntolainan) reippaasti yli keskituloisen suomalaisen tulotason. Mutta asunnon osto on sellainen erikoistapaus, että ajattelen sen sijoitukseksi enkä menoksi, vaikka kyseessä onkin oma asunto eikä varsinainen vuokralla oleva sijoitusasunto.

Kelan maksamasta opintotuesta ja työttömyyskorvauksesta olen päässyt nauttimaan yhteensä useiden vuosien ajan, mutta kunnan toimeentulotuelle ei ole onneksi koskaan ollut tarvetta. En missään nimessä olisi koskaan saanut toimeentulotukea, mutta menojani tekee mieli verrata myös siihen. Kaksin asuvalle toimeentulotuen perusosa (se, jonka saa kaikki vuokran ja lääkkeiden ja harkinnanvaraisten erikoismenojen lisäksi) on n. 410 €/kk.
Eli mun viime vuoden vuokrallani (270 €) toimeentulotuen laskennan mukainen kuukausimenoihin tarvittava summa olisi n. 680 €, eli 120 € enemmän mitä oikeasti kulutin.


Mihin kaikkeen mulla sitten tän vuoden aikana ei mennyt ollenkaan rahaa? Sen voi tietenkin päätellä siitä, mihin meni, ja siitä, mitä olen blogin alkuaikoina kulutustottumuksistani kertonut. Mutta jotain esimerkkejä vielä mainittuna;
-auto (Täytyy kyllä sanoa, että normaalielämä sujuu hyvin ilman omaa autoa, mutta erikoistilanteissa kuten muutossa ja huonekalujen ostamisessa auto olisi kieltämättä kiva.)
-matkustelu (No tähän kyllä meni ihan pikkasen bussirahoja, jos tarkkoja ollaan.)
-elokuvateatterissa käynti, festarit (Yleensä on kyllä jokavuotista, mutta ei kallista.)
-parturi, kosmetologi ym. kynsistailistit (Parturissa käyn parin/muutaman vuoden välein.)
-lehtitilaukset
-lapset
-lemmikit
-tupakka

Lisäksi rahaa meni melko vähän esim. seuraaviin;
-vaatteet ja asusteet (Ostin 2 takkia, 3 housut, 1 sukkahousut, 1 leggingsit ja 2 hanskat, ja yhteissummaa 100 € ei välttämättä voi sanoa pieneksi, mutta en kuitenkaan ostanut siis lainkaan esim. kenkiä, paitoja, laukkuja, huiveja tai koruja.)
-kosmetiikka (Uusia meikkejä ei juuri tullut ostettua, kun ripsivärinkin sain äidiltä lahjaksi; se on oikeastaan ainoa meikkituote, jonka tuoreuteen/vanhuuteen kiinnitän huomiota.)
-terveys (Ihanaa, pitkästä aikaa vuosi, jolloin sairaudenhoitokuluja on paljon vähemmän kuin veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen saamiseen vaadittava määrä, mutta sairauksiinhan nyt ei juuri voi itse vaikuttaa.)
-alkoholi (En laskenut erikseen, kuinka paljon meni, mutta taatusti hirveän paljon vähemmän kuin yleensä ihmisillä; suurelta osin johtuu matalasta humaltumiskynnyksestä, mutta osittain pihiydestäkin.)
-ruoka (Aivan kaikki ruoka, juoma, herkut ja alkoholi kaupasta ja ravintoloista n. 1000 €; n. 85 €/kk.)

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 tulot ja menot

Vuoden tulot;                                                                keskimäärin/kk

Palkkatulot:                                               8125,34                           677,11
Työttömyyskorvaus:                                   4236,52                            353,04
Pääomatulot:                                             1023,49                             85,29
Muut tulot:                                                2255,30                            187,94
· (veronpalautus)                                        (512,40)                            42,70
· (lahjaksi)                                               (1720,00)                          143,33
· (kirppistelyä ym.)                                      (22,90)                              1,91

Yhteensä:                                               15640,65 €                       1303,39 €
(Summat nettona)

Kuukausitulot oli enimmillään 2403,54 €, vähimmillään 975,38 €.
Palkkatulot oli enimmillään 823,79 €, vähimmillään 319,46 €.
Työttömyyskorvaus oli enimmillään 471,68 €, vähimmillään 151,59 €.




Vuoden menot;                                                             keskimäärin/kk

11 kuukauden vuokra ja 1 kuukauden
hoitovastike + sähkö- ja vesiennakko:          3111,25                           259,27
Kaikki muut menot;                                     3632,53;                          302,71;
Perusruokakauppaostokset:                                 965,20                            80,43
Huonekalut ja sisustus:                                       681,45                            56,79
Pyörä ja pyörätarvikkeet:                                    418,18                            34,85
Puhelin:                                                              287,29                            23,94
Bussi:                                                                 235,50                            19,63
Kodinkoneet ja elektroniikka ym.:                        154,90                            12,91
Terveys:                                                             142,50                            11,88
Juhlat:                                                               142,20                             11,85
Lahja:                                                                126,30                             10,53
Vaatteet:                                                            100,75                              8,40
Ravintola/kahvila/baari:                                       85,20                              7,10
Jäsenyys:                                                             64,00                               5,33
Kosmetiikka ja hygienia:                                       60,30                              5,03
Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu:      53,56                              4,46
Harrastukset:                                                       40,20                              3,35
Keittiötarvikkeet:                                                 24,25                              2,02
Taksi:                                                                  22,50                              1,88
Kulttuuri:                                                             17,00                              1,42
Vakuutus:                                                            11,25                              0,94

Yhteensä:                                                 6743,78 €                         561,98 €

Kuukausimenot oli enimmillään 1495,00 €, vähimmillään 390,80 €.




                                                              Yhteensä                    keskimäärin/kk
Säästöön;                                          8896,87 €                         741,41 €

Säästöön jäi enimmillään 1669,32 €, mutta yhtenä kuukautena meni 323,91 € miinukselle.
Säästöprosentti oli enimmillään 75,51. Yhtä miinuskuukautta lukuunottamatta säästöön jäi joka kuukausi yli 50 % tuloista.


Yhdistelin tähän noita kategorioita, koska muuten piirakoista olisi tullut mahdottoman pieniä


Tarpeellinen lisätieto vuoden rahavirroista, koska listaamissani tuloissa ja menoissa ei näy seuraavia asioita; 

· Ostin asunnonpuolikkaan, johon meni rahaa 55 284,68 €.
· Otin asuntolainaa 25 000 €, josta on jäljellä kahden tavallisen ja yhden ylimääräisen lyhennyksen jälkeen 14602,96 €. 
· En ole huomioinut laskelmissa pullopantteja, joista on tullut rahaa arviolta n. 20 € vuodessa.
· Samoin yksi 5 €:n plussapisteseteli on jätetty pois laskuista.
· Vuoden aikana sain töistä 10 x 5 €:n kulttuuri- ja liikuntaseteliä, arvo yht. siis 50 €. Näistä 9 on käyttämättä ja yhden olen antanut työkaverille kiitokseksi kyytiavusta.

(Tuloista, menoista ja säästöistä on tulossa lisää tekstiä ensi viikolla.)

perjantai 2. tammikuuta 2015

Joulukuun tulot ja menot

Joulukuun tulot;

Palkkatulot: 319,46 €
Työttömyyskorvaus: 471,68 €
Pääomatulot: 0 €
Muut tulot: 512,40 € (veronpalautus) + 1100,00 € (joululahja) = 1612,40 €

Yhteensä: 2403,54 €
(Summat nettona)

Joulukuun menot;

Vastike: 121,45 € (sisältää hoitovastikkeen lisäksi sähkö- ja vesiennakon)
Muut menot 612,77 €;
Puhelin: 218,33 € (uusi puhelin ja 3 kuukauden puhelinlasku)
Kodinkoneet ja elektroniikka ym.: 152,40 € (kaiuttimet ja paristo)
Perusruokakauppaostokset: 89,50 €
Bussi: 37,00 €
Terveys: 34,65 € (lääkkeitä)
Vaatteet: 18,00 € (nahkahanskat ja leggingsit)
Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu: 16,14 €
Lahja: 15,55 €
Kosmetiikka ja hygienia: 15,45 € (silityslauta, moppi, marseille-saippua ja vessaharja)
Ravintola/kahvila/baari: 12,90 € (ruoka-annos)
Huonekalut ja sisustus: 1,45 € (huopapalat tuolinjalkoihin)
Keittiötarvikkeet: 1,40 € (aterinteline)

Yhteensä: 734,22 €

Tulot 2403,54 - menot 734,22 = 1669,32 € säästöön.




Ja jälleen lisätietoa kuukauden rahavirroista;

Joulukuun asuntolainanlyhennyserä oli sama 225,30 € kuin marraskuussa, mutta sen koostumus oli seuraavanlainen;
· lyhennysosuus 209,16 €
· korkokulut 13,84 €

· veloituskulu 2,30 €

Lisäksi rahaa kului muutenkin asuntojuttuihin;
· Joulukuun hoitovastikkeen mukana maksettiin (ekan ja viimisen kerran) rahoitusvastiketta 45,40 €
· Tämän vanhan rahoituslainan loppuosuus oli 2194,47 €, joka maksettiin pois joulukuun lopulla
· Uusi rahoituslaina jyvitettiin osakkaille juuri marraskuun lopulla, ja se me maksettiin joulukuun alussa pois; 2610,48 €.
Nämä siis yhteensä 4850,35 €, josta oma osuuteni 2425,18 €.
Kaikenkaikkiaan asuntomme tuli nyt siis maksamaan 110 569,35 €, eli oma osuuteni 55 284,68 €.

torstai 1. tammikuuta 2015

Viikko 1

Kalenteriviikko 1; 29.—31.12.

Maanantaina rahaa kului apteekkiin 34,65 €. Lääkärissäkäynti oli mulle ilmainen, koska osa-aikaisesta työstä huolimatta saan nauttia sellaisesta lakisääteisestä luksuksesta kuin työterveyshuollosta. (Aiemmissa 4 työpaikassani työterveyshuoltoa ei ole ollut.) Korvatulehdukseen määrätyistä antibiooteista sain 5,19 € kelakorvausta, mutta muista, silmätulehdukseen määrätyistä antibioottitipoista ja -voiteesta sekä tavallisista tulehduskipulääkkeistä, ei alennusta tullut. Lisäksi rahaa kului ruokaan.

Tiistaina rahaa kului vain ruokaan.

Keskiviikkona rahaa ei kulunut mihinkään.


Kun vuosi vaihtuu, vaihtuu myös mun blogin toteutustapa hieman. En enää tee viikkopostauksia ja kerro päiväntarkasti kulutuksestani. (Siksi tämä alkuviikko tuli jo nyt, eikä loppuviikosta tule erillistä tekstiä.) Kuukausipostauksissa kerron kuitenkin edelleen, mihin se raha menee.
Nyt on vielä tulossa monta yhteenvetoa viime vuodesta, joten luulisin aluksi postaustahdin olevan korkeintaan kahden päivän välein, riippuen vähän siitä, miten ehdin jo aloittamiani kirjoituksia viimeistellä.