perjantai 28. elokuuta 2015

Yksi juttu taloudesta

Mä oon täällä blogissani aina välillä pikkasen sivunnut ajatuksiani kuluttamisesta ja ympäristöstä. Kunnollista tekstiä en ole saanut aikaiseksi, eikä tämäkään ole sellainen. Jotenkin en osaa kertoa ajatuksistani kunnolla. Mun taitoni on ihan muualla kuin kirjoittamisessa. Ja lisäksi, jos puhutaan Suomen tai maailman taloudesta, mun osaaminen ja asiantuntemus ei riitä. Niinpä haluan linkittää tänne mielestäni hyvän jutun Suomen luonnonsuojeluliiton lehdestä Luonnonsuojelijasta; Yksi juttu taloudesta.

En siis kirjoita itse degrowthista, koska en osaa. Mainitsen vain sen, että jaan ideologian pääajatuksen, että talouskasvun tavoittelun sijaan huomio tulisi kiinnittää ihmisten hyvän elämän mahdollistamiseen, mutta vain luonnonvarojen riittävyyden rajoissa.
Kirjoitan vain omasta näkökulmastani siihen, miten kohtuutalous näyttäytyy mun elämässä. Mulla pihiys ja kuluttaminen (tai pikemminkin kuluttamattomuus) ei ole ensisijaisesti sitä, että haluaisin säästää rahaa mahdollisimman paljon, ja kerätä paljon varallisuutta. Mun kulutuskäyttäytymiseni on ennemminkin sitä, että en halua tuhota luontoa ja kuluttaa liikaa luonnonvaroja.
En kuitenkaan elä askeettisesti, vaan mukavuudenhalu usein vaikuttaa siihen, että vaikka tyydyn vähään, haluan kuitenkin välillä "luksusta", enkä missään nimessä ole esimerkillinen ekoihminen. Mulla esimerkiksi ei ole autoa, en lennä lentokoneella, asun melko ekologisesti, en kerskakuluta turhuuksiin, lajittelen ja kierrätän joo, mutta en ole kasvissyöjä saati vegaani tai osta erityisesti luomua tai eettisesti tuotettuja tekstiilejä, en ole aktivisti, vaan passiivinen rivijäsen, en mieti, mihin ekologiseen yritykseen voisin rahojani sijoittaa, vaan eettisten osakkeiden haalimisen sijaan annan pankin lykätä rahani mihin tykkäävät (rahastosijoituksissani ja talletustileilläni) jne.
Ja toki osaltaan pihiys on rahansäästöäkin, eikä pelkästään ympäristönsuojelua, koska sen sijaan, että haluaisin säästää tullakseni rikkaaksi, haluan säästää, jotta mulla on turvaa ja valinnanvapautta elämässäni; yllättävien menojen tai tulottomuuden uhatessa mun ei ole pakko stressata ja panikoida tai myydä aikaani mulle pahoinvointia aiheuttavalle työlle.


Ruiskukkapuolue Kokoomuksen aivoitusten sijaan kannatan ennemmin mehiläisten ym. luonnon hyvinvointia.

torstai 20. elokuuta 2015

Värkkäilyjä osa 9

(Harrastan käsitöitä ja erinäisiä pieniä tuunailuja ja värkkäilyjä. Ei nää välttämättä ihan kaikki vinkkeinä ja ohjeina käy, mutta kuitenkin kaikki sellaisia esimerkkejä, joita haluan jakaa täällä muillekin. Säästää rahaa ja luontoa.)

· Puolisolle oli kerääntynyt iso läjä kamalan leveitä kauluspaitoja, joita ei sellaisenaan olisi kehdannut mitenkään pitää. Kavensin niitä (ja paljon on vielä kaventamattakin), ja vaatekaappiin tuli monta uutta käyttökelpoista paitaa;


Tässä oli yhden valkoisen paidan lähtötilanne. Hirveä kaapu.


Mittailujen jälkeen nuppineulat kankaaseen, pieni leikkely ja eikun ompelemaan.

Lopputuloksena slim fit-paita.



Uudistetut paidat.


Tässä vielä alla yksi kaventamaton paita ja päällä jo kavennettu. Hihoja lyhensin myös kaikista paidoista kaventamisen lisäksi.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Silmälasit

Ostin heinäkuun lopulla uudet silmälasit Silmäasemalta. Tarvitsin uudet silmälasit, koska edellisiin (5 vuotta vanhoihin) kaksiin oli ilmaantunut ihan viime aikoina vähän vikoja; toisiin (kakkoslaseihin) oli tullut aaltomaista heijastumaa pinnoitteeseen, ja toisiin (ykköslaseihin) oli tullut pieniä naarmuja ja jotain sellaista häiritsevää skrämmälettä, että epäilen sen olevan lämpövaurio (tai sitten jokin muu vika pinnoitteessa). Edelliset lasit oli Specsaversiltä, ja olin niihin tyytyväinen, kunnes vuosien käytön jälkeen linsseihin tuli näitä ongelmia. Tarvitsemisen lisäksi halusinkin jo uudet. Mutta halusin vain yhdet, en kaksia. Olen vahvasti likinäköinen, ja lasit on päässä aamusta iltaan. Niinpä lasien osto ei ole mikään pikkujuttu, koska ilman niitä en näe mitään.

Aloitin silmälasien metsästysprojektin listaamalla ylös kaupunkini optikkoliikkeet. Melko nopealla googlettelulla löysin niitä 24. Näistä ketjuihin kuuluvia oli 14 ja yksityisiä 10. Kävin näistä 17:ssä (ketjuliikkeissä 12:ssa, yksityisissä 5:ssä). Käymättä jäi seitsemässä; kahdessa en yrittänytkään käydä, ja viidessä jäi käymättä, koska ne oli kiinni lauantaisin, enkä jaksanut mennä niihin uudelleen. (On muuten hassua, miten monet optikkoliikkeet on kiinni lauantaisin; lähes puolet!)

Käymissäni 17:stä liikkeessä 11:ssä (Nissen x2, Synsam x1, Keops x1, Specsavers x1, Instrumentarium x3, yksityisiä x3) ei ollut yksiäkään kehyksiä, jotka olisi sopinut mulle. Mulla on kapeat kasvot ja niin paljon miinusta, että kehykset ja linssit eivät saa olla liian isot. Hengettömät ei käy. Lisäksi en tykkää liian pyöreistä muodoista, ja juuri pyöreät linssit tuntuu nyt olevan muodissa. Niinpä liikkeitä, joista pystyin kuvittelemaan lasien ostamista, oli lopulta 6 (Synsam x1, Specsavers x1, Silmäasema x2, yksityisiä x2). Näistäkin vain Silmäasemalla oli useammat vaihtoehdot, muilta löysin vain yhdet hyvät tai melko hyvät kehykset.

Olin kirjoittanut liikkeet ja osoitteet paperille, ja aina liikkeessä käytyäni kirjoittelin siitä muistiinpanot; hinnat, ja esim. että "kiinni la", "ei kivoja kehyksiä". Yhdestä liikkeestä olin kirjoittanut vain "hullu nainen". Oli melko erikoinen yrittäjä siinä puljussa :). (Sieltä ei löytynyt yksiäkään sopivia kehyksiä, ei vaikka kuinka mulle koitettiin tyrkyttää toinen toistaan räikeämpiä ja pyöreämpiä kehyksiä...) Joka paikassa en siis ollut kiinnostunutkaan hinnoista, koska en olisi sieltä voinut laseja ostaa, vaikka kuinka halpaa ois ollut, mutta tottakai hinta oli mulla yksi kriteeri.

Hintojen vertailu olikin sitten todella mutkikasta. (Nuo myöhemmin ilmoittamani hinnat oli siis voimassa heinäkuun viimeisellä viikolla, joten nyt elokuussa tai myöhemmin liikkeissä on jo eri kampanjat ja eri hinnat.) Jossain oli kehykset -50 %, jossain -40 %, jossain linssit -50 %, jossain kehykset ja linssit molemmat -50 %, jossain kaikki kehykset vain 20 €, jossain aina edulliset hinnat, jossain osta 2, maksa 1 jne. Toisissa paikoissa näöntutkimus optikolla oli ilmainen, kun osti lasit, toisissa ei. Jossain silmänpohjakuvaus kuului näöntutkimukseen, jossain ei.

Mä oon siitä onnekas, että en tarvitse moniteholaseja, jotka olisivat paljon kalliimmat kuin yksitehot. (Hajataittoa kuitenkin on jotain 0,25 x 90.) Mulla on kuitenkin todella huono näkö, ja linsseihin tarvitsee suurimman ohennuksen. Suurten miinuslukemien vuoksi kyselinkin myös lasilinsseistä, mutta liikkeissä ei oikein tykätä myydä niitä. Nykyään muovilinssit on mukamas niin hyvät, että lasilinssejä ei suositella. Kun intti ja kyseli, niitäkin hintoja jostain hinnastoista vihdoin löytyi. Jossain lasilinssit oli tuplahintaiset muovilinsseihin verrattuna, jossain hinta oli lähes sama, ja jossain lasilinssit oli muovilinssejä jonkin verran halvemmat. 2010 ostamiani Specsaversin muovilinssejä lukuunottamatta kaikki aiemmat lasini on ollut lasilinsseillä, ja jotenkin tuntui, että se voisi olla mulle parempi vaihtoehto kuin muovi, koska mitään ongelmia niiden lasilinssien kanssa mulle ei ole koskaan ollut.

Synsamin liikkeessä haluamani kehykset oli normaalihinnaltaan 257 €, ja tarjouksen jälkeen 154 €. Muovilinssit olisi ollut 289 €, lasilinssit 380 €. Työ 65 € ja näöntarkastus 25 €. Eli halvimmillaan 533 €. Liian kallis mulle siis, onneksi kehykset oli vain melko kivat, ei ihanat.

Yksityisessä liikkeessä A muovilissit maksoi 360 €, kehykset 20 € ja näöntarkastus ilmainen. Yhteensä 380 €, eli ok hintainen, mutta täältä ei löytynyt sopivia kehyksiä. Lisäksi linssien hintaan ei olisi sisältynyt jokin "ylimääräinen" pinnoite, vaan sen lisähinta olisi ollut "jonkun verran".

Yksityisessä liikkeessä B haluamani kehykset maksoi 198 €, linssit (sekä muovi- että lasilinssit) alennuksen jälkeen "n. 210 €", työ "jonkin verran" ja näöntarkastus silmänpohjakuvauksineen ilmainen, yht. "n. 450 €". Kivat kehykset, mutta melko korkea hinta. Täältä olisin kuitenkin ostanut, ellei Silmäasemalta olisi löytynyt sekä vielä kivemmat kehykset että halvemmat lasit.

Nissenillä muovilinssit olisi ollut 235 €, näöntarkastus 20 € (+silmänpohjakuvaus 10 €), kehykset sitten ehkä n. 80 - 180 €, ja alennus 35 €; eli n. 310-410 €. Täältä ei sopivia kehyksiä löytynyt.

Specsaversillä muovilinssit olisi ollut 210 €, näöntarkastus silmänpohjakuvauksineen 29 €, kehykset ehkä n. 60-180 €, ja alennus 40 €; eli n. 260-380 €. Yhdet sopivat kehykset löytyi, mutta vain melko kivat, ei tarpeeksi kivat. Specsaversin nettisivuilla näkyy parit tosi kivat kehykset, mutta niitä ei ollut kummassakaan Specsaversin liikkeessä, missä kävin. Muutenkin monissa samojen ketjujen eri liikkeissä on hiukan eri valikoimaa tarjolla. (Toki liikkeeseen voisi tilata netistä löytämänsä kivat kehykset, mutta siinä on oma vaivansa ja hankaluutensa ja paineensa sitten niitä sovitella...) Ajattelin myös, että olisi paikallaan kokeilla jonkun muun valmistajan linssejä, josko selviäisi, onko vika enemmän Specsaversin linsseissä eikä muovilinsseissä itsessään.

Silmäasemalla oli eniten haluamani kehysten hinta 249 €, ja -50 %:n alennuksella 124,50 €. Muovilinssit oli 499 €, ja -50 %:n alennuksella 249,50 €. Lasilinssit oli toisen liikkeen mukaan 438 € (eli 219 € alennuksen jälkeen), ja toisen mukaan 458 € (eli 229 € alennuksen jälkeen). Näöntutkimus oli ilmainen, mutta siihen ei saanut silmänpohjakuvausta. (On muuten oma reviirikiistansa tuo, että saako optikot tehdä silmälääkärien lisäksi silmätutkimuksia, vai rajataanko optikoiden toimenkuva vain näöntarkastuksiin. Silmäasemalla pidetään kiinni lääkärien oikeuksista, ja tuo kuvaus olisi siten maksanut kai satasen verran...) Yhteensä siis lasit 343,50-374 €.

Päädyin pohdinnan jälkeen valitsemaan kivoimmat kehykset Silmäasemalta ja muovilinssit, joten hintaa laseille tuli 374 €. Linssivalintaan johti lopulta se, että sain käsityksen, että Silmäaseman käyttämien Hoyan lissien "Hi-Vision LongLife"-pinnoite olisi oikeasti markkinoiden laadukkaimpia. Ja että haluamiini kehyksiin lasilinssit olisi saattanut olla pikkasen liian painavan tuntuiset. Mikäli nämäkin linssit ajan myötä osoittautuu huonoiksi, seuraavat kehykset pitää sitten valita sen mukaan, että lasilinsseistä ei tule liian suuret ja siten painavat.

Palvelu optikkoliikkeissä oli yleensä tosi hyvää. Parissa paikassa oli liian tyrkkyjä myyjiä, ja parissa paikassa hintoja sai kiskoa tongeilla ulos. Yleisesti oli todella mukava ja ystävällinen fiilis. Silmäasemalta laseja hakiessani minulle ei huomattu taivuttaa laseja kunnolla, vaan ne oli aluksi ihan vinossa, mutta parin taivutuspyynnön jälkeen nyt näyttää hyvältä. Vinous johtui tietenkin siitä, että pääni ei ole symmetrinen, ja korvat on ihan eri kohdissa päätä.

Mukava yllätys oli muuten se, että näköni ei ollut juurikaan huonontunut. (Alle 0,25 dioptria.) Koska resepti pysyi samana, voin edelleen käyttää välillä niitä vanhoja lasejani, joiden linsseissä ei vielä ole naarmuja ja skrämmälettä. Erikoinen yllätys oli se, että uusiin linsseihin on kaiverrettu ympyröitä, pylpyröitä ja ohennuskoodi. Ei pitäisi haitata katsomista, mutta tuntuu kummalta, että sellaiset jäljet laatulinsseissä kuuluu olla.

perjantai 7. elokuuta 2015

Heinäkuun ostokset

Heinäkuun menot oli yhteensä 698,24 €.

Vastike: 122,95 €
· Sisältää hoitovastikkeen lisäksi sähkö- ja vesiennakon.

Terveys: 374,00 €
· Silmälasit Silmäasemalta -50 %:n tarjouksella.

Perusruokakauppaostokset: 83,90 €

Puhelin ja netti: 31,07 €
· Netti, 14,90 €/kk; 7,45 €.
· Puhelinlasku 4 kuukaudelta; 23,62 €.

Ravintola/kahvila/baari: 30,60 €
· 1 olut, 2 lonkeroa, 1 sprite, 2 kahvia, 1 cappuccino ja 1 korvapuusti. Halvin oli kahvi 0,80 € ja kallein olut 7,50 €.


Cappuccino ja korvapuusti 7 €.


Huonekalut ja sisustus: 15,00 €
· Lidlistä 2 pussilakanasettiä yht. 30 €.




Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu: 13,13 €

Vakuutus: 11,19 € 
· kotivakuutus, n. 90 €/vuosi.

Kosmetiikka ja hygienia: 8,55 €
· Erisan-shampoo Citymarketista, 2,80 €.
· Cien-shampoo Lidlistä, 2,20 €. (Tätä en ole vielä kokeillut, joten en tiedä, sopiiko minulle; jos sopii, vakioshampooni Erisan vaihtuu Cieniin).
· Omot, Tokmannilta, 2 litran pulloa, yht. 5 €.
· Pepsodent professional -hammasharja Citymarketista, 1,05 €.





Pyöräilytarvikkeet: 4,00 €
· Pyöräilyhanskat Lidlistä, 4 €.




Vaatteet: 2,00 €
· Paita kirppikseltä 2 €.

Lahja: 1,85 €

tiistai 4. elokuuta 2015

Heinäkuu 2015

Heinäkuun tulot;

Palkkatulot: 601,06 €
Työttömyyskorvaus: 337,04 €
Pääomatulot: 10,78 €
Muut tulot: 45,15 € (22,80 € vesimaksun palautusta ja 22,35 € kirppistuloa)

Yhteensä: 994,03 €
(Summat nettona)

Heinäkuun menot;

Vastike: 122,95 €
Muut menot 575,29 €;
Terveys: 374,00 € (silmälasit, tästä tulossa oma postauskin)
Perusruokakauppaostokset: 83,90 €
Puhelin ja netti: 31,07 €
Ravintola/kahvila/baari: 30,60 €
Huonekalut ja sisustus: 15,00 €
Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu: 13,13 €
Vakuutus: 11,19 €
Kosmetiikka ja hygienia: 8,55 €
Pyöräilytarvikkeet: 4,00 €
Vaatteet: 2,00 €
Lahja: 1,85 €

Yhteensä: 698,24 €

Tulot 994,03 - menot 698,24 = 295,79 € säästöön.


Menot 698,24 € = 70,24 % tuloista


Heinäkuussa tuli siis toistaiseksi tämän vuoden pienin säästösumma ja pienin säästöprosentti. Kuviosta näkee kuitenkin helposti, että ilman juuri tässä kuussa maksettuja silmälaseja säästöön olisi jäänyt kaksi kolmasosaa kuukauden tuloista. 

Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Heinäkuun asuntolainanlyhennyserä oli sama kuin toukokuussa ja kesäkuussa, 219,48 €. Sen koostumus oli tällainen;
· lyhennysosuus 206,35 €
· korkokulut 10,83 €

· veloituskulu 2,30 €

Lisäksi tein kuun alussa 3000 €:n ylimääräisen lyhennyksen asuntolainaani. Ilman tätä asuntolaina olisi mennyt alle 10 000 €:n elokuun lyhennyksen jälkeen, nyt se meni ennen heinäkuun lyhennystä. Tällä hetkellä n. 7150 € lainaa jäljellä. Ilman tätä ylimääräistä lyhennystä lainan takaisinmaksu olisi loppunut viimeistään heinäkuussa 2019, nyt se loppuu viimeistään toukokuussa 2018. Alustavasti ajatuksenani on kuitenkin maksaa se pois vuoden 2016 aikana.

Rahastosäästämiseen (Nordean yhdistelmärahastoon) meni 150 €.

Tarkemmin menoista vielä tällä viikolla.