maanantai 20. heinäkuuta 2015

Vedenkulutus n. 71 litraa päivässä

Kaksi viikkoa sitten yhdessä kommentissa pyydettiin selvennystä matalista asumiskustannuksista. Vastasin siihen, mutta päätinkin nyt tehdä vielä postauksen aiheesta, koska viime viikolla pläjähti vesiennakkojen palautukset tilille. 

Asumme siis Puolison kanssa 56 neliön kaksiossa, 1960-luvun alussa rakennetussa kerrostalossa, jossa putkiremontit (ja kaikki muutkin isot; hissit ja julkisivut) on hoidettu 2000- ja 2010-luvulla. Lämmitystapa on kaukolämpö (+kylppärin lattialämmitys sähköllä).
Hoitovastikkeemme on 186,90 €/kk.
Vesiennakko on kuukaudelta 17 €/nassu ja sähköennakko on kuukaudelta 25 €.
Yhteensä siis kuukausittainen taloyhtiölasku 245,90 €, josta oma puolikkaani on siis 122,95 €.
Vastikkeeseen sisältyisi 2 megan netti, mutta haluttiin nopeampi, ja meille 50 megaa maksaa 14,90 €/kk.

Entiseen todella halpaan asumiseen verrattuna siis nykyinen asuminen on vielä paljon halvempaa. (Tietty, eihän omistusasumiseen olisi mitään järkeä vuokralta siirtyäkään, ellei siihen olisi taloudellista kannustinta. Ja vuokrallaolo on tottakai kalliimpaa, koska vuokranantajat ei ole hyväntekijöitä.) Opiskelija-asunnon (45 m²:n kaksio) veden, sähkön, lämmön ja nopean netin sisältämä vuokra oli 543,60 €, eli 271,80 €/nassu/kk. Nykyiseen 130,40 €/kk verrattuna vuokrallaolon hinta olisi ollut yli kaksinkertainen. (Jos asuntolainakulunikin laskisi tähän mukaan, ero olisi edelleen lähes kaksinkertainen.)

Vesi ja sähkö siis laskutetaan lopulta kulutuksen mukaan, mutta koko vuoden ajan taloyhtiölasku ennakkoineen on aina sama summa. Vesilaskut tasataan puolivuosittain, jolloin tilille napsahtaa palautuksia tai sitten tulee lisälasku. Sähkönkulutus taas katsotaan vuosittain, ja siitä ei tule palautusta tai lisälaskua, vaan +/- -ero vaikuttaa seuraavan vuoden sähköennakon määrään.

Sähkönkulutuksemme saamme siis tietää vasta puolen vuoden päästä, mutta tämän vuoden ensimmäisen puoliskon vedenkulutuksen saimme tietää nyt. On mielenkiintoista saada ekaa kertaa tietää näitä lukuja, koska tosiaan edelliset n. 11 vuotta asuttiin vuokralla, johon sähkö ja vesi kuului. Toisaalta lukuja on ensialkuun vaikea hahmottaa; mikä on paljon, mikä on vähän...

2 hengen perheemme puolen vuoden kylmäveden kulutus oli 16,55 ja lämminveden 9,44 . Yhteensä 25,99 m³, eli 2,1658333... m³/kk/hlö.

Palautusta saimme 45,60 € maksamistamme ennakoista 204 €, joten vedestä maksoimme lopulta 13,20 €/kk/hlö.

Ja vielä sitten ehkä konkreettisemmin, helpommin ymmärrettävästi, ilmaistuna; vedenkulutuksemme oli päivässä 71,21 litraa/nassu, josta lämmin vesi 25,86 litraa.
(Ja maksoimme n. 0,43 €/päivä/hlö)

Motivan mukaan "Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa vuorokaudessa per asukas. Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 100-120 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. [--] Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 l/vrk henkilöä kohden."
Tuohon verrattuna meidän kulutus siis taitaa olla aika vähäistä. Mitenkäs blogini lukijoilla?

14 kommenttia:

 1. Veden kulutuksesta ei valitettavasti ole tietoa, koska maksamme vain kuukausittaisen summan taloyjtiölle, koska asunnoissa ei ole omia vesimittareita.

  Uskoisin kulutuksemme olevan siellä keskivaiheilla. Pyykkikone käy aika paljon ja suihkussa käydään kerran päivässä. Toisaalta taas kesäisin olemme paljon mökillä, joten kulutuskin pienenee.

  Sähköstä tiedänkin sitten enemmän ja tänään tulikin juuti sähkölasku, josta vertailin ensimmäisen puolen vuoden kuukausittaisia kulutuksia toisiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykkä ja kirjoitusvirheet kuuluvat näemmä aina yhteen :)

   Ja edellisenkin tekstin kirjoittaja oli tp.

   Poista
  2. Kiva kun lisäsit tän toisen viestin, kun ekassa kommentissa on kovin tuttu sävy pelkäksi anonyymiksi. :)

   Meidän vedenkulutus on tosiaan alle keskitason, mutta sähkönkulutus voikin jo olla keskitasoa. "Ilmaisen" sähkön ja veden asumismuodosta kulutuslaskutukseen siirryttyä ollaan ehkä vähennetty jonkin verran sähkönkulutusta, muttei luultavasti veden, koska siinä olimme aika säästeliäitä jo aiemmin.

   Poista
  3. Vedestä on mielestäni hankalampi säästää kuin sähköstä, kun ei vettä kuitenkaan turhaan lorottele.
   Sähköön taas meilläkin on kiinnitetty huomiota ja käytämme paljon katkaisimella olevia jatkojohtoja, jolloin saadaan virrat kokonaan pois tv:stä yms. Ja mökillä yms. Ollessa sähköä vie ainoastaan jääkaappipakastin, kaikki muut pois seinästä. Ja tämän muuten huomaa, kun vertaa niitä kuukausia kun ollaan kotona vs. mökillä.

   Tp

   Poista
 2. Tullut luettua tätä blogia kun itsekin on yrittänyt säästää ja silti vaan kakki rahat katoaa......Näistä kulutuksista halusin kommentoida kun olen itsekin yrittänyt olla säästäväinen, Meillä asuu 102 neliöisessä omakotitalossa 4 henkeä, vettä kuluu vuodessa hiukan alle 60 kuutiota ja sähkön kulutus on vaihdellut vuosittain 6000-7000 kwh välillä. Talo lämpiää leivinuunilla ja takalla. Pesutiloissa on lattialämmitys aina päällä ja yhdessä makkarissa on talvella sähköpatteri päällä.
  Hienosti kyllä osaat säästää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Hmm, teillähän on sitten kai todella pieni vedenkulutus, jos se on n. 40 litraa/henki/päivä.

   Poista
 3. Piti ihan ruveta miettimään miksi meillä menee vähän vettä? vanhin poika opiskeli ja oli viikot pois kotoa ja tekee nytkin reissuhommia ja on kotona 3 päivänä viikossa. Pyykkikone pyörii joka toinen päivä ja tiskikone 2 kertaa viikossa. Molemmissa on e-ohjelmat, käsin en tiskaa kuin joskus jonkun kattilan. Suurin syy on varmaan see, että meillä on pieni kuumavesivaraaja, 100 litraa. Lapset piti pienestä opettaa, ettei lämmintä vettä saa tuhlata tai joku saa käydä kylmässä suihkussa. Suihkussa meillä käydään joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi oikeastaan 3,5 henkeä pikkasen selittää, mutta ehkä tosiaan kuumavesivaraaja eniten!
   Meillä ei muuten käydä suihkussa joka päivä. Kesällä toki välillä useampana peräkkäisenä päivänä, kun tulee hikoiltua enemmän kuin talvella, mutta silloinkaan minä en pese pitkiä hiuksiani joka kerta, vaan käyn välillä vain nopeassa "kaulasta alaspäin"-suihkussa.
   Ja meillä ei ole tiskikonetta, vaan kaikki astiat pestään käsin. Niinpä leipälautaset, teemukit ja vesilasit ei tosiaan mene pestäväksi joka käytön jälkeen, vaan sama astia on käytössä monta päivää.
   Pyykinpesukone käy n. 6 kertaa kuukaudessa.

   Poista
 4. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko teidän kerrostaloissa maksaa kylmä- ja lämminvesi kuutiolta. Omassa talossamme äskettäin nostettiin kuuman veden hintaa 9,50 euroon kuutiolta. Korotusta oli 37 prosettia. Onko tuo hinta teidän mielestänne paljon vai vähän? Tietysti kerrostalotkin ovat kovin erilaisia, mutta mielenkiinnosta ihan utelen. Kiitos. Muuten hyödyllinen ja mukava blogi tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli kylmävesi 3,53 €/kuutio (raakavesi 1,57 €/kuutio plus jätevesi 1,96 €/kuutio), ja lämminvesi 9,32 €/kuutio (käytetty vesi, eli raakavesi ja jätevesi sen 3,53 €/kuutio plus veden lämmityskustannukset 4,20 €/kuutio plus veden lämmityksen osuus (25%) kaukolämmön perusmaksusta 1,59 €/kuutio).
   Näiden lisäksi tulee veden perusmaksu 1 €/kk/kylmävesi ja 1 €/kk/lämminvesi.
   Papereiden mukaan nousua oli edellisestä puolivuodesta 0,23 €/kuutio lämminvedestä (oli siis aiemmin 9,09 €/kuutio), koska kaukolämmön energian hinta on nyt ollut korkeampi kuin aiemmin.
   Hintoihin en osaa ottaa kantaa, mikä on paljon ja mikä vähän, mutta tosiaan hyvin lähellä tuo meidän 9,32 nyt oli teidän 9,50:tä.
   Ja kiva kun kommentoit!

   Poista
  2. Kiitos, kun jaksoit selvittää noin seikkaperäisesti. Näyttää nuo meidän hinnat olevan sitten aivan normaalit. Jostain syystä oli siis aiemmin laskutettu liian vähän. Mukavaa jatkoa sinne. Seurailen blogiasi ahkerasti.

   Poista
 5. Justiin on nenän alla vesilaskun tasaus. Pohjois-Suomi, kylmä vesi 4,62/kuutio, lämmin 9/kuutio. Aiemmin kylmä vesi oli ilmainen.

  VastaaPoista
 6. Meidän arviolaskutuksen perusteena on 33 l / päivä (16,5 l / hlö), 12 kuutiota / vuosi. Ollaan ilmotettu vesilaitokselle kulutuksemme mittarin perusteella vain kerran, ja silloin oltiin kuukausia asumatta täällä, eli tuo arvio voi olla vähän alakanttiinkin. Hyvin paljon tekee se, että vesivessaa ei ole. Lämmintä vettä ei tule. Juomavesi haetaan lähteestä. En tarkoita ylpeillä vähäisellä kulutuksella, olosuhteet vain on sellaiset, että näin on. En kylläkään olisi enää valmis maksamaan paskan huuhtomisesta jonnekin huitsin nevadaan, (missä vielä tarvitaan käsittelylaitokset ja ties minne se vesi sen jälkeen lasketaan), kun siinä samalla menetän ilmaiset lannoitteet, joilla pihalla kaikki kasvaa paremmin (toki pitää odottaa käsittelyaika, että bakteereista ei ole haittaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin mä muistelinkin, että ei vesivessaa ja juomavesikin muualta. Ei siis ihme, että vettä kuluu vähän, vielä kun kaikki pesuvesikin pitää lämmittää. Huh huh! Kunnioitan elämäntapaanne, mutta itsestä ei tuohon olisi, kun lähtisi hermot kaiken hankaluuteen, kun lämpimän veden helppoutta pidän niin itsestäänselvyytenä.

   Poista