lauantai 2. huhtikuuta 2016

Maaliskuu 2016

Tasan kuukausi vierähtänyt edellisestä kirjoituksestani! Kun nyt ensimmäistä kertaa blogini historiassa on ollut näin pitkä tauko, jokin selitys voisi olla paikallaan. Mutta kun mitään yhtä syytä ei ole.

Hiljaisuus ei ole merkki blogin hiipumisesta. Luonnoksissa mulla on useampi postaus puolivalmiina, ja niistä lupaan julkaista ensimmäisen ensi viikolla ja seuraavia viimeistään toukokuussa. Olen sitä mieltä, että jos ei ole mitään kunnollista kirjoitettavaa, on parempi olla kirjoittamatta, vaikka pitkääkin taukoa tulisi. Vähintään 1/kk on kuitenkin luvassa jatkossakin, useimmiten vähän enemmän.


Olen lukenut paljon uusia (ja vanhoja, mutta itselleni uusia) säästämiseen liittyviä blogeja, ja osa niistä on päätynyt tuohon viereen linkkilistallekin. Osa blogeista, joihin olen tutustunut, on liian sijoituskeskeisiä kiinnostakseen mua tarpeeksi, mutta aika moni on vielä "lue näitä joskus"-listallani odottelemassa vuoroaan. Kiinnostavaa lukea muiden mietteitä rahasta!


Sitten viime kuun luvut esille;Maaliskuun tulot;


Palkkatulot: 513,97 €

Työttömyyskorvaus: 399,68 €
Pääomatulot: 0,72 €
Muut tulot: 0 €

Yhteensä: 914,37 €

(Summat nettona)

Maaliskuun menot;


Vastike: 122,95

Muut menot 245,88 €;
Perusruokakauppaostokset: 63,35(1)
Kodinkoneet ja elektroniikka ym.: 55,90 € (Electroluxin pölypussiton imuri Verkkokaupasta 99,90 €, kotiinkuljetus sille 9,90 € ja 6 nappiparistoa Lidlistä 1,99 €)
Harrastukset: 46,90 € (Kameraani 32 GB:n muistikortti kivijalkaliikkeestä 19 € & suodin Verkkokaupasta 23,90 €, ja 200 g lankaa Prismasta 4 €)
Ravintola/kahvila/baari: 41,60 € (Ravintolassa alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka ja iso olut)
Puhelin ja netti: 31,10 € (Puhelinlasku 4 kuukaudelta 23,65 € ja netti 14,90 €/kk, josta siis puolet 7,45 €)
Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu: 7,03

Yhteensä: 368,83 €


Tulot 914,37 - menot 368,83 = 545,54 € säästöön.Menot 368,83 € = 40,34 % tuloista 914,37 €


Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Maaliskuun asuntolainanlyhennyserä oli jälleen sama kuin aiemmin, 216,72 €. Sen koostumus oli tällainen;

· lyhennysosuus 209,69 €
· korkokulut 4,73 €

· veloituskulu 2,30 €

Tein asuntolainaan myös ylimääräisen lyhennyksen, 1000 €. Päädyin taas raha-asioitani miettiessäni siihen, että pieni ylimääräinen lyhennys oli nyt paikallaan, muttei liikaa. Asiaan vaikuttaa todella monia asioita, mm. pari tiedossa olevaa hiukan isompaa rahanmenoa ja kesällä epävarmasti, mutta todennäköisesti, häämöttävä kokoaikatyöttömyys. Muita suunnitelmia on lopettaa tuo Nordean rahastosäästö, kun irtisanominen varmistuu, ja aloittaa Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastot sitten myöhemmin, jos aloitan uudet työt.


Rahastosäästämiseen (Nordean yhdistelmärahastoon) meni 150 €.


(1) Käytin yhden lokakuussa liittymislahjaksi saamani 10 €:n alennussetelin Prismassa ruokaan. Ostin sillä mm. noin 2,5 kiloa banaaneita, kun ne oli tarjouksessa 0,99 €/kg. :D Muuten oli kyllä hieman hankaluuksia löytää yli kympillä kerralla Prismasta edullista ostettavaa, kun on tottunut Lidlin halvempiin hintoihin! ;) Ilman tuota S-alennusta ruokamenot olisi siis ollut 73,35 €.

9 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Siirtyminen Nordeasta Seligsoniin ja Nordnetiin ei ole huono valinta lainkaan. Seligsonin indeksirahastoissa minimimerkintä on 10 euroa, joten voisit suoraveloituksena merkitä rahastoa vaikka viikoittain ja siten saada erittäin hyvän ajallisen hajautuksen jos et halua muuten uhrata aikaa sijoitusten miettimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiittämisestä! :) Juu, hyvin pienillä summilla pääsee alkuun. Siksipä saatan jopa aloittaa merkinnät kesällä, vaikka en töitä heti löytäisikään. Olen käynyt noita katselemassa ja päädyn varmaankin siihen, että alan säästää Nordnetissa vain Superrahasto Suomeen, ja Seligsonissa sitten Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan, GT25:iin ja korkoihin. Allokaatiot vielä mietinnässä, ja hyvä idea tuo, että ajallinen hajautus voisi tosiaan olla kuukausittaisen sijasta esim. kahden viikon välein.

   Poista
 2. Prismojenkin välillä taitaa olla eroa hinnoissa. Aikaisemmin asioin Helsingissä Malmin Prismassa, joka sijaitsi vastapäätä Lidliä. Hintakilpailu ilmeisesti piti myös Prisman hyvin edullisena. Esim. Kunnon Prisma oli selvästi kalliimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Jumbon Prisma... kännykän oikoluku keksi ton "Kunnon Prisman", sorry

   Poista
  2. Hehee, mä luin aamupökkyrässä kännykästä tuon kommentin niin, että "Kuopion Prisma". :D Vähän silloin ihmettelin, että vertaat Helsinkiä ja Kuopiota keskenään! :D
   Täällä meidän kaupungissa vain yksi Prisma on mun työmatkan varrella, muut on vähän kaukana/hankalasti meiltä, joten en ole tullut verranneeksi niitä keskenään. Citymarketeissa sen sijaan olen huomannut eroja. Onneksi Lidleissä ei ole! :) Paitsi että on niissäkin; Ei hinnassa, mutta muuten. Yhdestä on aina kaikki loppu, ja kahdesta muusta löytyy yleensä tosi hyvin tarjoustuotteitakin.

   Poista
 3. Hei, blogisi on erittäin hyvä ja jatkuvasti ihailen kuinka pienillä kustannuksilla pystyt mielekästä vapaa-ajan tekemistä kehittelemään! Kaipailisin väliaikatietoa asuntolainastasi, miten pitkään laina-aikaa on vielä jäljellä?
  Toivottavasti taloudellinen vakautesi myös helpottaa stressiäsi kesän mahdollisen työttömyysjakson aikana. Pidetään kuitenkin peukut pystyssä että työkuviot ovat sinulle suotuisia!
  -J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista!
   Asuntolaina on maksettu pois viimeistään elokuun 2017 lopussa. Tuo viimeisin ylimääräinen lyhennys lyhensi aikaa taas 5 kuukaudella, sitä ennen se oli tammikuussa 2018. Alunperinhän laina-aika oli 10 vuotta! :D (Koska en saanut sovittua toivomaani, muistaakseni n. 5-6 vuotta, mutta oikeastaan on ihan hyvä, että kuukausilyhennys on tosi pieni, ja lyhentelen sitten muuten miten hyvältä tuntuu.) Lainani siis alkoi lokakuussa 2014, joten sen maksimipituus on nyt tällä hetkellä siis 2v 10kk. En ehkä halua ihan 2 vuoteen sitä lyhentää, mutta voisi vaikkapa nyt toistaiseksi ajatella, että korkeintaan 2v 6kk ois jees aikataulu maksaa pois.
   Jo asuntoja katsellessa ajattelin, että pitää ostaa sen hintaluokan asunto, että asuntolainaa on varaa maksaa pois, vaikka olisin kokonaan työtön. (Meille maksimi oli n. 150-160 tuhatta, mielellään siinä n. 130 tuhatta, ja tää olikin siis vain n. 110 tuhatta.) Eipä siis ole ollut mitään stressiä taloudellisesta tilanteesta (ainakaan siis tässä muutamien viime vuosien aikana, aiemmin on ollutkin).
   Luultavasti parin viikon päästä varmistuu irtisanominen. Olen nyt katsellut ahkerasti avoimia työpaikkoja, mutta ajatellut kuitenkin, että olisi ihanteellista, jos olisin heinä- ja elokuun työttömänä ja töitä löytyisi vasta syyskuussa. Ettei tule työstressiä kauneimpaa kesän aikaa pilaamaan. :) Mutta "pakko" kuitenkin hakea just silloin, kun ok paikkoja vapaana on!

   Poista
 4. Onneksi sulla on tuo työttömyyskorvaus valmiina ...että pystyt "säästämään" kun työ ei häiritse sun elämää. Miksi muuten saitkaan sitä kun oot kuitenkin töissä,jotain soviteltua vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo työttömyyskorvaukseni on Kelan soviteltua peruspäivärahaa. Periaate on, että 300 €:n suojaosan jälkeen jokainen bruttopalkkaeuro vähentää peruspäivärahaa 50 sentillä.
   http://www.kela.fi/maara_peruspaivaraha-omat-tulot-vaikuttavat

   Poista