tiistai 6. helmikuuta 2024

Toksinen työpaikka

Aloitin siis marraskuussa uudessa määräaikaisessa pätkätyössä, ja löysin yhtäkkiä itseni superpaskasta työpaikasta. Päätin sinnitellä tammikuun loppuun asti, koska tietyt asiat hieman helpottui parin viikon jälkeen ja koska loppukin oli kuitenkin melko pian tiedossa. Tässä joitain piirteitä, mitä jo muutaman(!) päivän aikana ilmeni;

· Työkulttuuri oli kummallinen; työt aloitettiin ennen palkanmaksua ja palkanmaksu loppui ennen töiden lopetusta, mm. koska niin sisään- ja uloskirjautumisäppi oli suunniteltu tai niin sitä ainakin sovellettiin.

· Lakisääteisten taukojen pitämistä ei katsottu hyvällä, ei kyllä kiellettykään, mutta mainittiin mm. "jos haluatte pitää tauon", "ai, mulle tää oli tauko töistä (kun meille opetettiin miten ja mihin jne. viedään roskat)". Kyllä, tauolla mieluummin syön nopeasti banaanin ja vilkaisen kännykkääni, kuin haistelen ja nostelen roskia. Itse töissä vien kyllä roskia mielelläni, ei siinä.

· Perehdyttäjänä oli pomo, joka turhautui jo ensimmäisen päivän aikana kun yllätysyllätys kaikki ei osannutkaan kaikkea heti. Eli vaadittiin ihan mahdottoman paljon ihan mahdottoman nopeasti.

· Toisena päivänä työkaveri ei enää uskaltanut kysyä mitään, kun vastaukseksi saatiin töksähtelevää vittuilua. Minä uskalsin, vaikka empatiakyvytön kohtelu ahdisti enkä osannut suhtautua vittuiluun järkevästi vaan hämmennyin. Kerroin, etten ymmärrä jotain, joka tuntuu sekavalta, mutta en saanut ymmärrettäviä selventäviä vastauksia.

· Kirjallisia ohjeita ei saanut pyytämälläkään oikein mihinkään oleelliseen, vaan perehdytys oli erittäin sekava setti irrallisia nopeita esimerkkejä.
Minähän aloin sitten kynä vimmatusti heiluen kirjoittaa ohjeita ylös, jotta voisin oppia asiat. Sain kuulla vittuilua ohjeistani.

· Se, mitä saimme kirjallisena, (kotona ilman palkkaa luettavaksi,) oli samaa, mihin perehdytyksessä keskityttiin, ja tämä ei ollut ollenkaan oleellista alkuoppimisen kannalta, vaan vasta siinä vaiheessa, kun on ollut esim. 5 työpäivää, ja jo osaisi kriittiset asiat.

· Ohjeissa oli mm. että vettä saisi juoda vain tauoilla (niillä roskistauoilla siis varmaan), ja työkaveri sanoi, että se on laitonta, ja itse sanoin, että joko juon vettä töiden lomassa tai käyn vähän väliä vessatiloissa juomassa. Tietyin rajoituksin veden juominen töissä sallittiin. Siis miettikää nyt, ihan vitun sairasta, tässä ei siis ole kyse mistään hygieniatilasäädöksestä vaan normaaleissa työpaikoissa voi samassa tilanteessa juoda vaikka kahvia tai syödä keksiä. Ja työssäni puhun paljon lämpimässä ja kuivassa, vähän pölyisessäkin, huoneilmassa, joten vesi todellakin on tarpeen.

· Työvuorot saimme tietoomme jatkuvasti hieman myöhässä. (Itseä tämä ei haitannut, mutta sos!) Työvuorojen hallinnointiohjelmaankaan emme saaneet minkäänlaista opastusta, vaan kaikki piti osata heti itse. Kysymyksiin äppin käytöstä ja vuoro- ja vapaatoiveiden esittämisestä ym. saimme tietenkin vittuilua. Pomo saattoi muuttaa hieman työvuoroja esim. viikko ennen ilman että kertoi tästä, ne piti itse aina tarkistaa uudelleen. Yksi työkaveri sai kohtuuttoman paljon sunnuntai- tai muita pyhävuoroja. Mulla oli jokaisessa palkassa jotain virheitä (kaikkia lisiä ei maksettu ennen kuin valitin).

· Edellä olevan lisäksi oli muutenkin selvää, että esihenkilö oli jonkinlainen empatiakyvytön ilkeä paskapää, ja tällaisen valta-asemassa olevan persoonan työskentely ei voi olla heijastumatta negatiivisesti koko työyhteisöön.

· Viikkoinfoissa oli paljon toksista positiivisuutta ja vaativuutta, esim. 100 %:n työpanosta edellytettiin ihan julkilausutusti ihan joka ikinen päivä. Töissä olisi pitänyt olla hauskaa ja helppoa. Olisi pitänyt olla iloinen ja nauraa ja viihtyä ja olla aito. Olisi pitänyt olla tehokas. Olisi vieläpä pitänyt olla paras työpäivä ikinä, joka päivä. Olisi siis pitänyt olla jotenkin epärealistisen täydellinen. Mutta tavoitteet oli ylimitoitettuja. Työkuormaa oli liikaa. Tehtävät olivat sekavia.

Oli muutakin, mutta kaikesta en voi kertoa tarkemmin kertomatta liian yksityiskohtaisesti.

Niin että olipahan taas kokemus tämäkin. Olisin voinut olla kokematta, mutta onneksi kyseessä oli sentään lyhyt määräaikaisuus. Tulipahan taas selväksi, että työelämä ei todellakaan ole mua varten.

10 kommenttia:

  1. No huh! Itsellä takana 17 vuotta kokopäiväistä työtä ja sitä ennen lukemattomia kesätyöpaikkoja, enkä koskaan ole törmännyt tuollaiseen.

    Kovasti kiinnostaisi tietää tämän firman nimi, mutta toki ymmärrän ettet halua sitä kertoa.
    Onko tämä ns. Yksityinen pieni yritys vai monella paikkakunnalla toimiva iso/tunnettu yritys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso ja tunnettu yritys on, mutta en silti tietenkään voi kertoa mikä.

      Poista
  2. Kuulostaa kuin olisit töissä varhaiskasvatuksessa. Sielläkään ei voinut taukoja pitää ja todella asiatonta käytöstä esimieheltä. Ilmoitettiin edellisellä viikolla että ensi viikolla sinä pidät keskiviikon ja torstain lomapäivinä. Työvuorot vaihtui jatkuvasti, niistä vaan ilmoitettiin. Kaikkea ikävää. En suostunut ja siitäkös sain sitten kärsiä. Onneksi oli määräaikainen ja pääsin pois. Eikä tämä ollut ainut paikka, jokaisessa on ollut ongelmia. Eikä ne ongelmat korjaannu niinkauan kuin työntekijät ovat hiljaa.
    Minä olen jo vaihtanut alaa.

    VastaaPoista
  3. Vaihdoin itse työpaikkaa viime syyskuussa, olen osa-aikainen ja heti ensimmäisenä päivänä selvisi ettei minulle kerry sitten ollenkaan lomia. Jo siinä vaiheessa kävi hyvin selväksi ettei tämä voi olla kovin pitkäaikainen työpaikka, koska en minä ainakaan jaksa vuosia ilman lomaa, oli osa-aikainen tai ei. Hyvin nopeasti kävi myös selväksi, että siellä on yksi työntekijä joka ei pitänyt minusta. Totesi heti alkupäivinä ettei osa-aikaiset työntekijät kuulu saada mitään etuja, enkä saanut valita esim työtuoliani kun sattuivat ne uusimaan, tämä kyseinen henkilö päätti tuolin puolestani (selkävaivaisena olisi ollut todella tärkeää valita tuoli itse, kärsin tuolin vaihdon jälkeen jatkuvista selkä ja lonkkakivuista). Minulla on myös käytössä firman vanhin kone, joka kaatuu vähintään 2krt päivässä, eikä minulle ole opetettu ohjelman käyttöä eli en tiedä kaikkia niksejä. Totesin tällä viikolla etten pysty tekemään yhtä työtehtävää, koska kone ei anna tehdä sitä kaatumatta. Tämä henkilö vain totesi moneen kertaan et kyllä pystyt, vaati kolmannen henkilön väliintulon, että suostui tulla näyttämään miten se pitäisi tehdä niin, että kone jaksaa sen pyörittää läpi. Ajatukseni oli olla töissä siellä tämän vuoden loppuun asti, mutta tällä hetkellä aion lopettaa kesäkuun loppuun. Rahallisesti ei olisi oikeastaan varaa tehdä niin, mutta tuosta tuolin vaihdosta aiheutuvien kipujen takia en jaksa yhtään pidempään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitkö töitä alle 35h kuukaudessa, vai miksi lomia ei kertynyt?

      Violacean työpaikka kuulostaa Mickey D:ltä.

      Milla

      Poista
    2. En nyt sitten mitenkään vastaa Marien puolesta, vaan kerron miten mulla on ollut; ainoastaan yhdellä työnantajalla sain olla palkallisella lomalla, muuten en ole ollut. Silloin siis poikkeuksellisesti sain lomapalkkaa ja lomarahaa, muuten olen aina saanut vain lomakorvausta, (joka siis on ollut lomapalkkaa vastaava summa eli lomarahaa vähemmän kokonaispotista,) joko niin, että lomakorvaus on maksettu joka palkassa 2 viikon tai kuukauden välein tai kaksi kertaa kuukaudessa tai sitten niin, että se on maksettu esim. 2 kuukauden määräaikaisen sopimuksen loppumisen jälkeen. Mulla on paljon vaihdellut se, olenko ollut nollatuntisopparilla vai eri pituisissa pätkissä vähintään 4h/5h/10h/15h/20h/25h /vk -sopparilla.
      Tuntisoppareilla siis "lomapäiviä kertyy", mutta määräaikaisuudet on sen verran lyhyitä, ettei lomia ehdi pitää vaan niistä maksetaan korvaus ilman lomarahaa kun pätkä päättyy.

      Poista
  4. Kiitos anonyymi2 ja Marie kokemuksienne jakamisesta! Tässä onkin heti hyvin kaksi eri alaa, jolla samankaltaisia ongelmia. Tämä työelämän kurjuushan ei tosiaan ole minkään yhden alan saati yhden työnantajan kuriositeetti, vaan koskee todella laajasti eri puolilla työelämää! Matalapalkka-aloilla tehokkuusvaatimusten kiristyminen ja työntekijöiden olojen kurjistuminen taitaa olla hyvinkin yleistä.
    Tässäpä muuten tuore hyvä teksti maailman kuvalehdessä ( https://maailmankuvalehti.fi/2024/vain-verkossa/lyhyet/someaktivisti-pikakahvimemegirl-kyllastyi-kuulemaan-rikkaiden-vinkkeja-koyhille-nyt-neuvoja-jakaa-koyha/ ), jossa pikakahvimemegirl-instatilin tekijä Alma Tuuva sanoo mm. näin;
    "Rikkaiden ihmisten on helppo tuomita köyhät siitä, että he haluavat etsiä vaihtoehtoja kapitalismille, koska rikkaat eivät ole niitä, jotka raatavat hampurilaisravintoloissa tai mopin varressa. Jos ongelma ei koske itseä, on turha syyllistää muita siitä, etteivät he suostu huonosti palkattuihin ja raskaisiin töihin.

    Meillä on iso epäsuhta siinä, että on paljon hyvin palkattuja hommia, jotka tuottavat vain lisää rahaa eivätkä tee tästä maailmasta parempaa paikkaa. Sitten on todella tärkeitä ammatteja, kuten sairaanhoitajat ja lastenhoitajat, joita ilman yhteiskunta ei pyöri, mutta heillä on pienet palkat ja huonot työehdot."

    Itselleni on ollut jo vuosikausia selvää, että mulla ei esim. ole oikeaa työterveyshuoltoa, en saa lomarahaa vaan ainoastaan lomakorvauksen, ei tule mitään ihme työetuja kuten luonas-, kulttuuri-, matkapuhelin- tai pyöräetu, saati sitten mitään mahdollisuutta saada tessin mukaista palkkaa suurempaa palkkaa. Työilmapiiri ja pomo oli sentään toiseksi viimeisessä työpaikassani hyvä, eikä mua ole koskaan kiusattu työpaikalla. Eli huonojen työpaikkojen joukossa mulla on paljonkin ollut ihan ok oltavat moneen muuhun verrattuna ja silti en ole jaksanut.

    VastaaPoista
  5. Oletko ikinä pohtinut, että kouluttautuminen olisi ratkaisu tuohon tilanteeseen? Voisi kuitenkin ajatella, että opinnot ja sitä kautta oman alan työn saaminen tekisi työssäolosta hieman mukavampaa. Et kuitenkaan ole kovin vanha vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenhan mä opiskelua välillä miettinyt. Opiskelin lukion jälkeen yliopistossa, ja tykkäsin pääaineestani ja niistä sivuaineista, joita eniten luin. Masennuksesta huolimatta sain tehtyä kandidaatintutkinnon. Siirryin töihin ja kun pari vuotta myöhemmin jäin työttömäksi, luovuin opiskeluoikeudesta maisterintutkintoon, jotta saan työttömyyskorvausta.
      Olen pohtinut vuosien varrella paljon, mitä työtä haluaisin tehdä, mihin voisin kouluttautua, mutta en oikein ole keksinyt mitään. Kerran käytiin kaverin kanssa mm. oppisopimusinfossa, jonka jälkeen tajusin, että sekään vaihtoehto ei sopisi mulle, koska oppisopimuskoulutusta ei ole mahdollista suorittaa osa-aikaisesti. Olen osatyökykyinen, enkä voi opiskellakaan kokopäiväisesti. Aiemmin toki mietitytti myös se, olisinko saanut yhtään mitään tukea opiskeluun (edes siis sitä pientä opintorahaa, paitsi oppisopimuskoulutuksessa juuri olisi saanut hyvinkin rahaa), nyt se ei toki ole esteenä kun jatkossa saan muutenkin vain pääomatuloja.
      Mutta nyt kun ei ole pakko tehdä töitä, enkä tiedä, mitä työtä haluaisin tehdä, niin en kyllä hakeudu mihinkään koulutukseen. Tykkään kyllä oppia asioita, mutta onhan tutkinto-opiskelu kuitenkin aika raskasta ja vaativaa, ettei siihen ihan huvikseen halua ryhtyä, jos ei ala oikeasti kiinnosta tarpeeksi.
      Miksi sitten en tee oman alan töitä? Noh, mä opiskelin aineita, joista ei suoraan valmistu mihinkään tiettyyn ammattiin. Ei ole olemassa mitään oman alan töitä, joihin mennä. Jos olisin jaksanut jatkaa opiskelua vielä maisteriksi asti, olisi mulla toki ollut parempi valmius hakea joitakin "parempia" työpaikkoja, mutta en olisi niitä ainakaan kokoaikaisena missään nimessä jaksanut.
      Koen, että kaikki masennusvuodet ahdistuneisuuksineen nakersi mun aivoja ja älykkyyttä tosi paljon, ja ne jätti mut niin uupumis- ja stressiherkäksi, että ei musta ole mihinkään vaativaan enää.
      Takana loistava tulevaisuus; Olin sellainen kympin tyttö, joka suoriutui koulusta, ylioppilaskirjoituksista ja yliopiston pääsykokeesta hyvin, mutta josta ei sitten tullutkaan mitään merkittävää, ei edes keskinkertaista. Näin se elämä vain meni, eikä tätä ole mitään syytä surkutella varsinkaan kun nyt mulle kävikin erityisen hyvin kun pääsen juuri alle 40-vuotiaana irti tästä työelämässäpärjäämiskamppailusta.

      Poista
  6. Tuo on valitettavaa kun työnantajat ovat mitä ovat. Itse olin pitkään myös paikassa missä ei työntekijää paljoa arvostettu.. no meidät myytiin toiseen firmaan ja meni vaan hullummaksi. Nyt menen töihin ja hoidan hommani mitä annetaan.. pomo yrittää kokoajan että kehitä sitä ja kehitä tätä. No en tuhlaa aikaani enkä resurssejani siijen, koska meillä on kehitysinsinööriä yms. Tyhjäntoimittajaa jotka saavat palkkansa "kehittämisestä". Katsotaan nyt kauanko kiinnostaa enää tehdä yhtään mitään. On vielä hieman matkaa noihin sinun varallisuuslukemiin, mutta ehkä vielä joskus oravanpyörä jää taakse

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!