lauantai 4. toukokuuta 2024

Asuntoa etsimässä kierros 2

Kun aloitin tämän blogin vuonna 2014, asuttiin vuokralla ja alettiin katsella ensiasuntoa. Se löytyikin jo samana vuonna! Etsittiin ensisijaisesti kerrostalokolmioita, mutta myös kerrostalokaksioita. Päädyttiin ostamaan tilava kaksio. Elämämme ensimmäinen ostotarjous oli tehty kolmiosta, mutta siitä ei oltu valmiita maksamaan tarpeeksi paljon. Ekalla kierroksella maksimibudjetti oli muistaakseni noin 140 000 €, ja päädyimme maksamaan noin 110 000 €. Asunto osoittautui ihan kivaksi, ja viihdyimme hyvin, mutta alusta asti oli selvää, ettei tää ehkä se loppuelämän asunto ole.
 
Uutta asuntoa alettiinkin sitten katsella hiukan vuonna 2022, mutta kunnolla vasta 2023. Nyt hakusessa oli rivarikaksiot, -kolmiot ja -neliöt sekä kerrostalokolmiot ja -neliöt ja etäisyys Turun keskustasta hiukan pidempi kuin nykyään. Maksimibudjetti 250 000 €. Kesäkuun lopulla pohdimme ostotarjouksen tekemistä eräästä kerrostaloneliöstä, mutta emme vielä tarjonneetkaan, koska kohteessa oli yksi olennainen puute. Syksyllä löysimme lähes unelmien asuntomme, rivarikolmion, mutta se oli niin paljon kalliimpi kuin budjettimme, että emme lähteneet tarjoamaan. Alkutalvesta teimme ostotarjouksen kerrostalokolmiosta, mutta kaupoille asti ei päädytty. Aloin ajatella, että ihanne olisi kerrostaloneliö.

Vuonna 2024 alkuvuodesta käytiin muutamassa näytössä ja kahdesta tarjoamista mietimme kovasti. Huhtikuussa teimme ostotarjouksen tilavasta kerrostalokolmiosta, ja siitä tuli kaupat! Asunto maksoi yli 150 000 € mutta alle 200 000 €, ja rempattavaa on maltillisesti. Päätin, etten tällä kertaa enää halua avata kaikkia yksityiskohtia, mm. euromääriä, täällä tarkalleen. Kerron kyllä sitten aina lisätietona, mitä en kerro, kun ei tässä ole tarkoitus mitään lukuja pimitellä ja valheellista kuvaa luoda, vaan vain vähän suojautua. En laskisi asunnon ostamista muutenkaan menoihin, joten peruselämisen luvut ja prosentit sun muut ilman asunnonostoa kerron kuten ennenkin. Varainsiirtoveroakaan en siis kerro tarkalleen, koska siitä voisi laskea asunnon hinnan suoraan, mutta alle 1500 €:n se siis mun osalta jäi.

Muutto on loppukesällä. Asumiskulut nousee, mutta maltillisesti. Hiilijalanjälki pysynee samoissa. Asuinalue vaihtuu, mutta turkulaisena pysyn edelleen. Jos hyvin käy, niin uudessa asunnossa viihdymme vuosikymmeniä ennen vanhuuden hankaluuksia, mutta ainahan sitä voi uudelleen muuttaa vaikka taas kymmenen vuoden päästä, jos ei enää tunnukaan hyvältä. Nyt valinta tuntuu hyvältä, olo on innostunut, toki myös vähän jännittynyt. Ei myöskään harmita, että muutto ei ole nyt heti, vaan mulle kyllä sopii tää, että voi rauhassa valmistautua muutoksiin. Onneksi en ole enää töissä, niin se ei tuota turhaa kiirettä, stressiä ja väsymystä muuton keskelle. Itse muuttoa en siis odota innolla, mutta sitten sitä asumista uudessa kodissa odotan, jee, ihanaa!

Nykyinen asunto laitetaan vuokralle syksyllä. Kokonaistilanne huomioonottaen ei tuntunut järkevältä myydä tällä hetkellä. Kattellaan sitä sitten joskus myöhemmin. Eli nyt mulle ei tulekaan sellaisia minitulokuukausia joka vuoden helmi-marraskuiksi, jolloin tulot olisi vaan parikymppiä, vaan nyt tulot lieneekin lähes parisataa. Tämä kesä toki vielä poikkeus, ainakin touko-elo odotettavissa tulot alle satasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!