perjantai 3. maaliskuuta 2017

Helmikuu 2017

Helmikuun tulot;

Palkkatulot: 0 €

Työttömyyskorvaus: 518,40 €
Pääomatulot: 0 €
Muut tulot: 0,31 € (1)

Yhteensä: 518,71 €

(Summat nettona)

Helmikuun menot;


Vastike: 121,45

Muut menot 118,92 €;
Perusruokakauppaostokset: 63,45(2)
Puhelin ja netti: 19,73 € (2 kk:n puhelinlasku 12,28 € ja kk:n netti 14,90 € /2 = 7,45 €)
Ravintola/kahvila/baari: 19,20 € (ravintolassa ruoka, limsa ja olut)
Vakuutus: 16,55 € (kotivakuutus)

Yhteensä: 240,38 €

(Omat menoni kahden hengen taloudessa)

Tulot 518,71 - menot 240,38 = 278,33 € säästöön. Säästöprosentti 53,66.


Tulot oli tämän blogin ajalta pienimmät, 518,71 €. Edellinen minimitulo olikin juuri viime kuussa, satasen enemmän.
Juuri tämän pienempiä tuloja ei sitten ehkä ole odotettavissakaan, ellen satu saamaan töitä, joiden vuoksi työttömyysturvan maksatukseen tulee sellainen tauko, että joku kuukausi jään kokonaan ilman palkka- ja etuustuloja.

Jälleen maltillisten menojen vuoksi pienistä tuloista jäi kuitenkin pari sataa säästöön. :)
 
Menot 240,38 € = 46,34 % tuloista 518,71 €


Tajusin muuten sellaisen jutun, että en koko kuukauden aikana ostanut mitään fyysistä esinettä/tavaraa! Jos siis ruokaa ei lasketa tavaraksi. Ja sitten tarkistin, että tämä oli eka kerta koko blogini aikana. Muina kuukausina aina on ollut jotain; Jos ei esim. vaatteita, keittiötarvikkeita tai sisustusjuttuja, niin sitten jotain kosmetiikka/hygienia -juttuja (eli shampoota, hammasharjoja, pyykinpesuainetta ym.) edes! Nyt ei sattunut mitään ostettavaksi. Tässäpä hauska haaste jollekin ostoshimoiselle; Koita olla kokonainen kuukausi kuluttamatta mihinkään muuhun kuin syömisiin ja pakollisiin laskuihin. Itselleni tuo tapahtui sattumalta, joten tietoisella pinnistelyllä taatusti onnistuu! :D

Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Rahastosäästämiseen, Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin, meni 730 €.

R/k/b -osiossa ei näy, että ostin yhden Hesburgerin kerroshampurilaisen. Se maksoi vain 2 €, koska latasin hesen mobiilisovelluksen puhelimeeni, ja tuo oli latauksesta kiitoksena saatu yksittäinen alennustarjous. Maksoin gallup-pisteilläni lunastamallani hesen lahjakortilla.

(1) Tuli s-bonusta! ;) Eka kerta tässä reilun vuoden aikana, koska aina aiemmin ostokset on jäänyt alle 50 €:n per kuukausi. Plussa-rahaa sentään kertyy, vaikka kuukausiostokset olisi pienet, ässään ei siksi ollut tullut liityttyäkään joskus aikoinaan. K-kortin hankin heti opiskelujen alkuaikoina. Toki olisi ässäänkin pitänyt heti liittyä, kun olisi tajunnut ne korot! (0,30 € bonuksista meni Puolisolle, kokonaissumma oli siis huikea 0,61 €.)

(2) Tästä on tulossa oma perusteellinen postaus seuraavaksi! Luultavasti viikon päästä.

12 kommenttia:

 1. Oot kyllä ihan huippu. Voisin tarttua tohon haasteeseen ainakin pariksi viikoksi :) En ole ostoshimoinen, mutta kaikenlaista kulutustavaraa tulee hamstrattua tarjouksista, esim.juuri shampoota. Vähemmälläkin varastoimisella voinee nyky-Suomessa selvitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, kyllä mäkin hamstraan kulutustavaraa, esimerkiksi pyykinpesuainetta ja hammastahnaa! :D No mutta, kun ne on tarjouksessa selvästi halvempia kuin normaalihintaisina, säilyvät pitkään, eivät vie liikaa tilaa säilytyksessä ja varmasti tulevat käyttöön, on ihan fiksua ostaa enemmän kerralla. Harrastan kuitenkin hamstrausta yleensä vain asioissa, joita ostaisin normaalihintaisina, jos en tarjouksesta.

   Poista
 2. Huhhu ei voi kuin ihmetellä noita menojen pienuutta

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, linkkaa niin taannoiseen kirjoitukseeni menojen karsimisesta :) Inspiroivaa todellakin!

  Minna / rahataidot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Olenkin mielenkiinnolla kuikuillut jo teidän blogia, ja tää onkin kiinnostava aihe, että kumpi on olennaisempaa, tulojen kasvattaminen/suuruus vai menojen vähentäminen/pienuus.

   Kovin tapauskohtaista, sanoisin!

   Omalla kohdallani olennaisempaa on menojen pienuus, koska se on helpompaa ja realistisempaa, mutta toisaalta taas hyvinkin pienillä tulolisäyksillä olisi iso vaikutus. Mun kohdalla vain se tulojen suurentaminen on hankalaa, joillekin se taas on kovin helppoa kun esim. on kovapalkkainen työ ja vielä mieluisana harrastuksena jokin, jolla voi tienata ekstraa.

   Poista
  2. Haha, just sullahan on noin, että saat harrastuksistasi rahaa! Ajattelin tekstiä kirjoittaessani P.Ohatan harrastustienestejä. No mutta, superhienoahan tuo ylipäätään on, että saa rahaa siitä, mitä tykkää tehdä! :)

   Poista
 4. Loistavaa! Tämä kyllä osoittaa, että pienilläkin tuloilla, tai siis menoilla, voi kyllä pärjätä hyvin! Muistan oman opiskeluaikani, kun elin pelkällä tuella, enkä kokenut sitä mitenkään hankalaksi. Osa tuttavistani taas ei sitten millään pärjännyt...

  Yhtä asiaa olen jäänyt miettimään. Itselläni on työ, joka ei ole vakaimmasta päästä ja monesti tulee mietittyä työttömäksi jäämistä. Miten suomalainen byrokratiahelvetti suhtautuu säästämiseen? Pitäisikö kaikki kulua, tai rahaa ei heru, vai onko mahdollista säästää ilman, että siitä rokotetaan? Monesti kuule nimittäin sellaisiakin kauhutarinoita, että rahat on pakko kuluttaa ihan-sama-mihin, kunhan kaikki kuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä työtönkin voi säästää! :)

   Poikkeuksia toki on, joten tarkempi syynäys on paikallaan;

   (En ole ihan täysin varma kaikesta, joten jos joku tietää paremmin, kommentointi toivottavaa. :) )

   - Ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen ja Kelan maksamaan peruspäivärahaan ei vaikuta omaisuus tai pääomatulot millään tavalla! Rikaskin työtön saa saman mitä köyhä. Palkkatulot toki vaikuttaa, mutta ei siis pääomatulot tai varallisuus.

   - Työmarkkinatukeen vaikuttaa palkkatulojen lisäksi myös pääomatulot. Mutta ei omaisuus. Eli esim. vuokra-, metsä-, korko- ja osinkotulot vaikuttaa, mutta ei sijoitusten määrä tai se, että sijoitusrahaston tai osakkeiden arvo nousee.

   Yksin asuvalla työttömällä työmarkkinatukea vähentävät pääomatulot, jotka ylittävät 311 €/kk. Avio- tai avoliitossa asuvalla työttömällä tuloraja on 1044 €/kk. Lapsellisilla vielä korkeampi.

   Pääomatulorajat, joilla ei saa edes soviteltua työmarkkinatukea, ovat yksinasujalla 1219 € ja lapsettomalla av(i)oliitossa asujalla 2406 €. Ja lapsellisilla vielä suurempi.

   Eli jos pääomatulot on sinkulla alle 311 €/kk ja av(i)oliittolaisella alle 1044 €/kk, saa täyden työnarkkinatuen! Ja kokonaan tuen menettää vasta 1219/2406 €:n kohdalla!

   - Asumistukeen en osaa antaa selvää vastausta. Pääomatulot vaikuttaa, mutta en ole varma vaikuttaako omaisuus.
   Toisaalta sanotaan, että vain todelliset pääomatulot vaikuttaisi, mutta toisaalta taas esim. asumistuen hakukaavakkeessa pitää kertoa aivan kaikki sijoitukset, mm. osakkeiden ja rahasto-osuuksien määrät ja hankinta-ajat. (Kiva noita alkaa luetella! :o ) Ja "Metsätalouden tulona otetaan huomioon metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna metsän pinta-alalla. Metsän todellista myyntituloa ei huomioida tulona." Ainakin aikoinaan (joskus vuonna 2010) kun saimme hetken pienen pientä asumistukea, kela oli laskenut meidän talletustileillämme oleville rahoille jonkin laskennallisen melko korkean tuoton. Tämä on nyt vuosien varrella voinut muuttua, tai sitten ei.
   Eli voi olla, että vain todelliset pääomatulot vaikuttaa, tai sitten jokin kuvitteellinen laskennallinen pääoman tuotto. Ainakin todella ärsyttävää tuo asumistuen hakeminen on, jos sijoituksista pitää noin tarkasti raportoida.

   - Toimeentulotukeen vaikuttaa aivan kaikki tulot ja omaisuus, paitsi poikkeuksena se, että omistusasuntoa, jossa asuu, ei tarvitse myydä. (+vielä kaikki pienet poikkeukset, kuten jotkut lasten tulot, auto jne.) Eli pankkitileillä olevat säästöt, osakkeet ym. pitää realisoida ennen oikeutta toimeentulotukeen.

   TLDR: Yksinkertaistettu lopputulos; työttömyyskorvausta kyllä saa vaikka olisi omaisuutta/varallisuutta, mutta asumistukea ja toimeentulotukea saa lähinnä vain jos kaikki omaisuus on kiinni asunnossa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Lienee jälleen kerran paras itse olla tietoinen oikeuksistaan, jos työttömyys sattuu iskemään :)

   Poista
 5. Tee joskus ruokaan liittyvää säästämisjuttua. Esim. Edullisia reseptejä ja kuvia ruuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausideasta! :) Luulen kyllä, ettei tällaista ole tulossa, mutta pidän silti mielessä, jos myöhemmin innostunkin.

   Poista