torstai 9. helmikuuta 2017

2 hengen vedenkulutus n. 150 litraa päivässä ja sähkönkulutus n. 1850 kWh vuodessa

Tammikuun kuukausikatsauksessa jo kerroinkin, että sähköennakkomme pieneni viimevuotisesta 25 €:sta tälle vuodelle 22 €:oon. Eli kulutimme vuonna 2016 vähemmän sähköä kuin vuonna 2015. Meidän taloyhtiössä siis asukkailla ei ole omia sopimuksia sähköyhtiöiden kanssa, vaan taloyhtiö ostaa sähkön sähköyhtiöltä ja myy sen meille. Ja sitten vuosittain katsotaan, onko kuukausittain maksettava sähköennakko vastannut kulutusta, ja jos ei, niin seuraavalle vuodelle joko nostetaan tai lasketaan ennakkoa.

Veden kanssa taas on niin, että sen ennakko (17 €/hlö) on kaikille sama, ja lisälasku tai palautusta tulee sitten puolivuosittain.

Asumme Puolison kanssa 56 neliön kaksiossa, 1960-luvun alussa rakennetussa kerrostalossa, jossa putkiremontit (ja kaikki muutkin isot; hissit ja julkisivut) on hoidettu 2000- ja 2010-luvulla. Lämmitystapa on kaukolämpö (+kylppärin lattialämmitys sähköllä). Hoitovastikkeemme on 186,90 €/kk.

Vedenkulutuksemme on selvästi vähemmän kuin ihmisillä keskimäärin, mutta sähkönkulutuksemme on aika tavanomainen.

Ensin vedenkulutuksesta;

Motivan mukaan "Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa vuorokaudessa per asukas. Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 100-120 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. [--] Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 l/vrk henkilöä kohden.

2 hengen perheemme vuoden 2015 kylmäveden kulutus oli 47,85 litraa/vrk/hlö ja lämminveden kulutus 25,73 l/vrk/hlö, eli yhteensä 73,58 l/vrk/hlö.

2016 vastaavat luvut olivat kylmävesi 52,42 l/vrk/hlö ja lämminvesi 23,26 l/vrk/hlö eli yhteensä 75,68 l/vrk/hlö.

Lämpimän veden kulutuksemme on laskenut ja kylmän veden kulutuksemme on noussut. Ensimmäisillä vuosipuoliskoilla (tammi-kesä) kylmää vettä kuluu huomattavasti vähemmän ja lämmintä vettä hieman enemmän, mitä jälkimmäisillä puoliskoilla.

Selvää syytä eroille en keksi. Mitään olennaista muutosta ei mielestäni ole ollut. Edelleen mm. tiskataan käsin, pyykinpesukone on sama, eikä ole juurikaan muutettu käyttäytymistämme. Yksi mahdollinen selitys tuohon vuosipuoliskojen eroon voisi olla heinä-elokuun kuumuus, jolloin vettä kuluisi paljon suihkutteluun, (talvikaudella kun ei todellakaan käydä suihkussa joka ikinen päivä,) mutta sekin kuluttaisi kyllä lämmintä vettä eikä vain kylmää.

Hintaa vedenkulutuksellemme on tullut n. 13,50 €/kk/hlö eli n. 0,44 €/vrk/hlö.

Alla taulukko, josta näkee mm. paremmin hinnanmuodostuksen ja tarkemmat kulutuslukemat kuutioissa:
Sitten sähkö;

Sähkönkulutuksemme vuonna 2015 oli 2110 kWh. Vuonna 2016 se oli selvästi vähemmän, 1832 kWh.

Vuonna 2015 sähkö maksoi meille koko vuodelta n. 295 €, eli n. 12,5 €/kk/hlö. Hinta muodostui kiinteästä maksusta 72 € (12 kk x 6 €/kk) ja kulutusmaksusta 0,105 €/kWh.

Vuonna 2016 kokonaislaskutus oli n. 240 €, eli n. 10/kk/hlö. Hinta muodostui samasta kiinteästä maksusta 72 € ja alentuneesta kulutusmaksusta 0,093 €/kWh.

Myöskään sähkönkulutuksen vähentymiseen en keksi syytä. Paitsi se, että alukuvuodesta 2016 uusittiin vanhan pöytäkoneen keskusyksikön sisukset. Luulisi, ettei se sentään yksinään selittäisi kulutuseroa, vaikka onkin usein päällä aamusta iltaan ja jomman kumman aktiivikäytössä useita tunteja päivässä. Ehkä kylppärin lattialämmitys on ollut hiukan pienemmällä. Mistään kodinkoneiden käytöstä eroa ei varmaankaan ole tullut.

10 kommenttia:

 1. Voi että kun minäkin ennättäisin tehdä jotain näin tarkkaa. Tykkäisin. Sinäkin taidat tykätä laskelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkään. Ja ehdithän sä viimeistään sitten parin kuukauden päästä! :)

   Poista
 2. Huh mikä sähkön hinta! Taloyhtiö vetää välistä. Ellei tuossa ole mukana myös siirto. Oma sähkölasku on perusmaksuton ja 0,044 €/kWh. 49 neliötä ja viime vuoden kulutus n. 1350 kWh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei tule siirtomaksua erikseen. Taloyhtiö ei siis vedä välistä, mutta siitä en sitten tiedä mitään, kuinka edullisia nuo könttäsopimukset oikeasti on. Sopimus on tehty sen sähköyhtiön kanssa, jolle siirto maksettaisiin, mutten siis tiedä, mitä siirtomaksu ja kulutusmaksu olisi erikseen, kun isännöitsijän(?) hoitamassa laskutuksessa asukkaille näkyy vain se asuntokohtainen maksu 6 €/kk ja kulutuksen mukainen kokonaishinta. Ehkä ne jostain yhtiökokouspaperinivaskoista löytyisi, mutten ole etsinyt.
   (Voi olla että käytän vääriä termejä, saa korjata, jos ne aiheuttaa sekaannusta. :D )

   Poista
 3. Mulla oli alkujaan 33 neliön yksiössä sähkönkulutus n. 850kwh/vuosi, energiansäästölampuilla. Aikaa myöten hommasin uuden jääkaapin, tietokoneen led-näytöllä ja energiansäästölamput vaihtuivat ledeihin. Kulutus tippui 850 -> 480kwh/vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, 480! Vau, hienoa!

   Meilläkin taitaa olla kaikissa mahdollisissa, tai siis itse hankituissa valaisimissa, ledejä. Valmiina olleissa on ainakin kylppärissä loisteputkilamppu ja halogeenit ja keittiössä välitilavalona loisteputki, liesituulettimessa mikä lie. Yksi energiasäästölamppu taitaa olla. Mutta siis "päävaloissa" keittiössä, olohuoneessa, makuuhuoneessa ja eteisessä on ledit.

   Keittiö on remontoitu muistaakseni 2001, ja jääkaappi ja uuni lienee siltä ajalta, joten jääkaapin vaihdosta jossain vaiheessa varmasti tulee pienemmät sähkökulut!
   Ja uunia käytetään keskimääräistä enemmän, koska perusruoanlaittojen lisäksi n. joka toinen päivä paistetaan leipää.

   (Kylppärin lattialämmitys vie tosiaan jonkin verran sähköä, mutta esim. saunattomuudesta taas tulee kivasti säästöä moniin muihin kaksioihin verrattuna. Pyykkiä pestään n. 6 kertaa kuukaudessa, mikä sekin lienee vähän alakanttiin muihin perheisiin verrattuna.)

   Poista
 4. Meillä vähän isompi lasku saunasta johtuen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen todella epäsaunaihminen! Käyn ehkä kerran vuodessa, ja yleensä silloinkin vain koska uin samalla. :D

   Poista
 5. Käytöstottumuksista niitä eroja tosiaan syntyy veden- ja sähkönkulutukseen liittyen. Meillä koko 3 hengen perhe käydään joka päivä suihkussa, joten vettä meillä kuluu taatusti aika paljon. Itse olen vielä sellainen kuumalla vedellä nautiskelija enkä pääse suihkusta 5 tai 10 minuutissakaan ulos :D (onneksi uuteen kotiin tulee tätä lillumista varten kylpyamme)

  Sähkönkulutuksen suhteen en oikein osaa sanoa. Vauvan syntymän myötä sähkönkulutuksemme itse asiassa laski, kun ei ollut enää aikaa luuhata tv:n tai tietokoneen äärellä. Tämä on sen vuoksi ihmeellistä, että tiski- ja varsinkin pyykinpesukone on laulanut meillä vähintään kerran päivässä siitä asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oho, luulisi, että yleensä vauva tosiaan lisää sähkönkulutusta just mm. pyykinpesukoneen vuoksi! :D

   Mullakin menee kyllä aina yli 10 minuuttia suihkussa silloin kun pesen hiukseni,(enkä todellakaan palelluta itseäni shampoomisen aikana, vaan annan veden valua koko ajan,) mutta jos en niitä pese, menee vain pari minsaa.

   Poista