tiistai 6. tammikuuta 2015

2014 menoista

2014 menoni asunnonostoa lukuunottamatta oli 6743,78 €.
Elin siis 561,98 €:lla/kk. Se on aikalailla sama summa kuin mitä olisi täysi työttömyyskorvaus nettona (n. 700 € x 0,80).

Ja mikäli en olisi ostanut asuntoa, en olisi ostanut uusia huonekalujakaan. Jos vielä näiden lisäksi olisi jäänyt ostamatta uusi polkupyörä, mun menot olisi olleet n. 5650 € eli n. 470 €/kk eli sama mitä täysi opintotuki olisi nettona (opintoraha 300 € x 0,90 + asumislisä n. 200 €, olettaen, että tukea tulisi 12 kk vuodessa).

Mun tavalliset elinkustannukset on siis suunnilleen opintotuen tasoa, mutta vähänkään ylimääräiset hankinnat nostaa kulutuksen työttömyyskorvauksen tasolle.

Ja omaisuuden hankinta nostaa just tän yhden vuoden rahanmenon (62028,46 €, jos laskee koko asunnon hinnan jo, 47425,50 €, jos huomioi vielä maksamattoman n. 14600 €:n asuntolainan) reippaasti yli keskituloisen suomalaisen tulotason. Mutta asunnon osto on sellainen erikoistapaus, että ajattelen sen sijoitukseksi enkä menoksi, vaikka kyseessä onkin oma asunto eikä varsinainen vuokralla oleva sijoitusasunto.

Kelan maksamasta opintotuesta ja työttömyyskorvauksesta olen päässyt nauttimaan yhteensä useiden vuosien ajan, mutta kunnan toimeentulotuelle ei ole onneksi koskaan ollut tarvetta. En missään nimessä olisi koskaan saanut toimeentulotukea, mutta menojani tekee mieli verrata myös siihen. Kaksin asuvalle toimeentulotuen perusosa (se, jonka saa kaikki vuokran ja lääkkeiden ja harkinnanvaraisten erikoismenojen lisäksi) on n. 410 €/kk.
Eli mun viime vuoden vuokrallani (270 €) toimeentulotuen laskennan mukainen kuukausimenoihin tarvittava summa olisi n. 680 €, eli 120 € enemmän mitä oikeasti kulutin.


Mihin kaikkeen mulla sitten tän vuoden aikana ei mennyt ollenkaan rahaa? Sen voi tietenkin päätellä siitä, mihin meni, ja siitä, mitä olen blogin alkuaikoina kulutustottumuksistani kertonut. Mutta jotain esimerkkejä vielä mainittuna;
-auto (Täytyy kyllä sanoa, että normaalielämä sujuu hyvin ilman omaa autoa, mutta erikoistilanteissa kuten muutossa ja huonekalujen ostamisessa auto olisi kieltämättä kiva.)
-matkustelu (No tähän kyllä meni ihan pikkasen bussirahoja, jos tarkkoja ollaan.)
-elokuvateatterissa käynti, festarit (Yleensä on kyllä jokavuotista, mutta ei kallista.)
-parturi, kosmetologi ym. kynsistailistit (Parturissa käyn parin/muutaman vuoden välein.)
-lehtitilaukset
-lapset
-lemmikit
-tupakka

Lisäksi rahaa meni melko vähän esim. seuraaviin;
-vaatteet ja asusteet (Ostin 2 takkia, 3 housut, 1 sukkahousut, 1 leggingsit ja 2 hanskat, ja yhteissummaa 100 € ei välttämättä voi sanoa pieneksi, mutta en kuitenkaan ostanut siis lainkaan esim. kenkiä, paitoja, laukkuja, huiveja tai koruja.)
-kosmetiikka (Uusia meikkejä ei juuri tullut ostettua, kun ripsivärinkin sain äidiltä lahjaksi; se on oikeastaan ainoa meikkituote, jonka tuoreuteen/vanhuuteen kiinnitän huomiota.)
-terveys (Ihanaa, pitkästä aikaa vuosi, jolloin sairaudenhoitokuluja on paljon vähemmän kuin veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen saamiseen vaadittava määrä, mutta sairauksiinhan nyt ei juuri voi itse vaikuttaa.)
-alkoholi (En laskenut erikseen, kuinka paljon meni, mutta taatusti hirveän paljon vähemmän kuin yleensä ihmisillä; suurelta osin johtuu matalasta humaltumiskynnyksestä, mutta osittain pihiydestäkin.)
-ruoka (Aivan kaikki ruoka, juoma, herkut ja alkoholi kaupasta ja ravintoloista n. 1000 €; n. 85 €/kk.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti