torstai 26. toukokuuta 2016

Miten säästää rahaa? osa 2

Viime postauksessa kerroin, miksi en ole varsinaisesti aiemmin jaellut säästöneuvoja, vaan olen lähinnä halunnut tuoda ilmi esimerkkini kautta, miten voi elää mukavasti, mutta vähällä kulutuksella. Lisäksi aloin kertoa esimerkkejä, millä tavalla en itse toimi ollenkaan samoin, miten usein neuvotaan. Tässä sellaisia esimerkkejä lisää;

Älä metsästä senttejä, vaan keskity isoihin kuvioihin


Yhtenä neuvona on, että sen sijaan, että esim. vertailee eri kauppojen juuston tai hiivan (Lidlissä 16 snt, Citymarketissa 22 snt, btw :D) hintoja, tulisi vertailla lähinnä sellaisia suuria summia, joilla on olennaista merkitystä. Hyödyttömästä säästönäpertelystä ei ole iloa. Senkin ajan voisi käyttää tuottavammin lisätulojen hankintaan.


Jos on hyvin pienet tulot, eikä keinoja/haluja niiden kasvattamiseen, pientenkin menojen optimointi voi olla hyödyllistä. Itselläni tulojen nostaminen tarkoittaisi sitä, että tekisin enemmän työtä, joka vähentäisi suuresti mun elämäni mielekkyyttä. Kustannus olisi isompi kuin hyöty. Niinpä koska elämääni ei muutenkaan kuulu isot menot (esim. auto, lapset, ylisuuret vakuutukset, kaikenlaiset luksusturhuudet), ei pienten menojen kanssa näpertely ole ihan turhaa. Hintatietoisuus ja euroerojen vertailu on ihan hyvä harrastus.





Suunnittele viikon ruokaostokset etukäteen

Myönnän heti, että me suunnitellaan vähän liian huonosti syömisiä, mutta mihinkään koko viikon ruokalistaan en edes haluaisi ryhtyä. Itse ostan ruokaa lähinnä näillä perusteilla;

1) mikä perustarvike on loppu kotoa, ja pitää ostaa heti lisää,
2) mikä on nyt tarjouksessa, ja jota haluan ostaa,
3) mitä edullista tarvitaan edellisen tarjousruoan kanssa, ja
4) mitä perustarviketta, joka ei ole vielä loppu, mahtuu vielä reppuun/kassiin.
Jos jokin tuote on kovin kallis, en sitä osta. (Esim. paprikan hinta vaikuttaa siihen, ostanko sitä vai en.) Heräteostoksia tulee tehtyä silloin tällöin, ja usein ne on jotain tarjouksia, joita en yleensä normaalihintaisena osta koskaan (esim. avokadot). Mutta tiukan ruokalistan/kauppalapun puuttumattomuus ei johda siihen, että ostelisin usein kaupasta mitä sattuu kalliilla.

Hanki rahaa blogillasi


Vihaan kaikenlaisia värikkäitä mainoksia joka paikassa. Varsinkin vilkkuvia, argh! Käytän adblockia pöytäkoneella, jolla suurimmaksi osaksi surffailen, mutta aina kännykällä netissä ollessani huomaan, miten raivostuttavaa on, kun mainokset näkyvät. (Ja kännykän näytössä ne viekin harmittavan suuren tilan niin että itse asia, jota haluaisin nähdä, ei kunnolla näy.) Haluan pitää blogini mainoksettomana, koska haluan vain, että tällä on lukijoita, en että hyödyn tästä taloudellisesti, jos hintana olisi ärsyttävät mainokset. Haluan, että blogiani on miellyttävä lukea, joten vaikka kaikki pienetkin ylimääräiset tulot toki olisivat tervetulleita, en halua niitä hinnalla millä hyvänsä.


Tarjoa asunnosta vähemmän, mitä pyydetään 

Asuntojen myynti-ilmoituksissa on hinnoissa aina reilusti ilmaa, eikö niin? Vain hölmöt maksaa sen, mitä pyydetään, ja fiksut tarjoaa alle pyydetyn? Ei aina.

Me teimme tästä meidän ihanasta omistusasunnostamme ostotarjouksen, joka oli juuri se, mitä pyydettiin. Emme kuitenkaan tehneet näin siksi, että olemme tyhmiä ja tietämättömiä. Päinvastoin, me mietimme summaa hyvin tarkasti. Syitä, miksi päädyimme tähän;
- Asunnosta pyydetty hinta oli aivan selvästi alle sen tason, mitä vastaavan kokoisista ja kuntoisista asunnoista oli samalla alueella aiemmin pyydetty, ja jopa alle sen tason, mitä toteutuneet kaupat näytti olevan.
- Puoliso oli huomannut, että juuri tämän asunnon kiinteistönvälittäjällä oli muissakin kohteissaan ollut huomattavan alhaiset pyyntihinnat. Hänen strategiansa oli siis taivutella myyjät pyytämään matalaa hintaa, ja tekemään paljon nopeita kauppoja, jolloin omat tienestit muodostuvat suuren volyymin vuoksi isoiksi.
- Asuntonäytössä oli paljon kiinnostuneen oloisia ostajaehdokkaita, ja meillä ei siten ollut syytä olla uskomatta siihen, kun välittäjä kertoi joidenkin muiden tehneen tarjouksen. Jälkikäteen saimme kuulla, että tarjouksia oli tullut useita.
- Vaikka meillä ei ollut mikään kiire ostaa asuntoa, olimme kuitenkin sopivan löydettyämme valmiita panostamaan siihen, että saamme tämän joidenkin muiden nenän edestä. Välittäjä kertoi, että tarjouksemme oli ainut pyydetyn summan korkuinen, mutta muut tarjoukset oli kuulemma ollut hyvin lähellä.
- Kiireettömyytemme vuoksi emme kuitenkaan halunneet asuntoa niin kovasti, että olisimme harkinneet tarjoamista yli pyydetyn. Halusimme saada asunnon melko edullisesti, ja meillä oli juuri toinenkin (kylläkin arvokkaampi & kalliimpi) asunto kiikarissa, josta olisimme jonkun tarjouksen tehneet, ellemme olisi tätä saaneet.

Olemme jälkikäteenkin seurailleet alueen samankaltaisten asuntojen hintapyyntejä. Kaikki on ollut selvästi suurempia, mitä tästä maksoimme.

Siispä hyvä ohje asuntoa ostaessa on, että ota tarkasti selvää hintatasosta, ja mahdollisuuksien mukaan koita päästä sen alle. Älä mieti, kuinka monta prosenttia alle pyydetyn hinnan tarjoat, vaan mieti juuri sen kohteen tilannetta ja hintapyynnön realistisuutta!

3 kommenttia:

  1. Tarjosimme meidän asunnosta muutamia vuosia sitten 8500 € vähemmän. Tarjous tehtiin heti ekan näytön jälkeen ja tarjouksen voimassaoloaika laitettiin hyvin lyhyeksi. Asunto oli jo tyhjillään, joten edellinen omistaja halusi päästä siitä nopeasti eroon.

    Tarjous hyväksyttiin ja me teimme hyvät kaupat. Saimme asunnon lopulta alueen keskihintaa halvemmalla.

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä, noudatankin näistä jokaista (siis sinun tyylilläsi, en niitä alkuperäisiä yleisohjeita :D). Ainoastaan tuo asuntohomma ei ole nyt ajankohtainen minulle, koska asun vielä ainakin muutaman vuoden vuokralla.

    Senttien laskeskeleminen todellakin kannattaa, sen avulla säästän tuloihini nähden suuria summia. Käyn säännöllisesti useissa eri ruokakaupoissa ja torilla, ja muistan aika hyvin, mitä mikäkin maksaa kussakin paikassa. Hinta ei ole ainoa kriteeri, vaan punnitsen myös ekologisia, eettisiä, kansantaloudellisia ym. näkökulmia. Mutta jos täsmälleen sama tuote on toisessa kaupassa halvempi kuin toisessa, ostan sen tietysti sieltä, missä se maksaa vähemmän. Hauskaa, että ruokaostostyylimme on muutenkin aika samanlainen.

    Oletko muuten blogissasi paljastanut, missä päin Suomea asut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva iituv kun kommentoit! :)

      En ole paljastanut. Päätin aluksi, etten kerro, vaikka ei se nyt oikeastaan haittaisi, vaikka sen olisinkin kertonut. Koitan vain minimoida anonymiteettiäni vaarantavien yksityiskohtien määrää. Mietin melko tarkasti, mitä yksityiskohtia kerron, ja siksi olenkin jättänyt mainitsematta kaupungin lisäksi esim. joitakin sellaisten kauppojen ja ravintoloiden nimiä, joita ei ole ympäri Suomea. Tosi utelias lukija kyllä saisi paikkakunnan selville, jos oikein haluaisi. ;)
      Olen kertonut heti alkuun, etten asu pääkaupunkiseudulla. Se on tietenkin oleellista elinkustannusten erojen vuoksi. Lisäksi olen kertonut mm. että kaupungissani on toimiva joukkoliikenne, ja että olen muuttanut tänne yliopiston vuoksi vietettyäni lapsuuteni ja nuoruuteni kauempana pikkukaupungissa.

      Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!