torstai 27. helmikuuta 2014

Miksi menoni on niin pienet?

Kerronpa jotain esimerkkejä siitä, miksi mun menot on niin pienet. Ruokamenojen pienuudesta kerroinkin jo aiemmin täällä. Ja siitä, että haluan sekä ekologisista että taloudellisista syistä tyytyä yleisesti vähään. Jotain pieniä (ja suuriakin) konkreettisia asioita, joista osan olen jo ehtinyt mainitakin:
· Halpa vuokra, johon sisältyy lämpö, sähkö, vesi ja nopea netti.
· Puhelinkammon avittamana pienet puhelinlaskut, kommunikointi painottuu nettiin (facebook, sähköpostit) ja kasvotusten.
· Ulkomailla olen ollut viimeksi 15-vuotiaana, jos kahta Tukholman reissua ei lasketa mukaan. Matkustelu ei vaan oikein kiinnosta.
· Tällä hetkellä ei sairauksista johtuvia menoja, muutaman vuoden ajan oli paljon niitäkin.
· En tupakoi, juon alkoholia melko harvoin ja halvasti.
· Vapaaehtoisesti lapseton.
· Vapaaehtoisesti autoton.
· Ei lemmikkieläimiä.
· Harrastukseni on edullisia, mm. valokuvaus ja käsityöt. (1) Liikuntaa (pyöräilyä ja hölkkäilyä) en laske varsinaiseksi harrastukseksi, se on enemmänkin terveyden ylläpitoa, mutta halpoja tapoja toki juuri nuo tavat.
· Mulla on pitkät hiukset ja käyn harvoin parturissa/kampaamossa. En käytä tekoripsiä tai rakennekynsiä tai käy muutenkaan kosmetologilla tai missään jalkahoidoissa. Kiinnitän kyllä huomiota ulkonäkööni, mutta oma meikkaus ja hiustenlaitto riittää.

· Roskapusseina käytetään yleensä kahta päällekkäistä hedelmäpussia, joten ei tarvitse ostaa ruokakaupasta muovikasseja roskapusseiksi, eikä edes halvempaa roskapussirullaa. (2)
· Meille ei tule mitään erikseen tilattuja lehtiä, vain jäsenyyslehdet, kuten K-ryhmän Pirkka, Nordean Ajassa, Animalian Animalia, Suomen luonnonsuojeluliiton Luonnonsuojelija, Amnestyn Amnesty, Vihreän liiton Vihreä lanka,
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n Ura, Ray:n Raymond. Näiden lisäksi saadaan mm. mun äidiltä tai anopilta usein seuraavia lehtiä: Anna, Kodin kuvalehti, Hesarin kuukausiliite, Tiede, Suomen luonto, Suuri Käsityö.Lukemista odottavat uusimmat lehdet tällä hetkellä


Sitten on varmaan vielä pitkä lista kaikkea, mitä en nyt vain tule ajatelleeksi.

(1) Toki niitäkin voisi harrastaa kalliisti.
(2) Tässä nyt ei mitenkään kovin paljoa säästöä synny, mutta kertoopahan jotain siitä, miten jokin turha meno (siis kaupan muovipussit, en edes tiedä, mitä ne maksaa, kun en ole niitä vuosikausiin ostanut) on täysin poissa laskuista. Meille kertyy hedelmäpusseja niin paljon, ja toisaalta roskia sen verran hitaasti, että hyvin pärjää noilla pikkupusseilla. Kauppatavaroiden kantamiseen meillä on reppu, kangaskasseja, ja toki myös vanhoja muovikasseja, jotka on tullut jonkun vaatteen/kenkien ostamisesta.

5 kommenttia:

 1. Hienoa! Siinä missä moni pihistelijä keskittyy säästämiseen isoissa asioissa ja pyrkii kasvattamaan lisätuloja, minä vannon pienien kiinteiden kulujen nimeen. Etenkin auton omistaminen tulee erityisen kalliiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ostamisen ja bensan lisäksi kun tulee kaikki vakuutukset, katsastukset ja huollot, niin kalliiksi tulee!

   Poista
 2. Autoilukin on toisaalta sellainen kuluerä, että kaikilla ei ole mahdollisuutta olla ilman. Esimerkiksi meillä se on välttämättömyys ihan jo sen takia, että mies tarvitsee autoa töissä. Toisin sanoen ei voisi tehdä tuota hommaa jos ei olisi omaa autoa :) Autoilun suhteen voi tosin pihistellä esimerkiksi hankkimalla pienijanoisen auton joka on edullinen vakuuttaa, ja ajamalla vain välttämättömät matkat, jolloin bensakulut pysyisivät mahdollisimman pieninä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikille ei sovi autottomuus. Esim. siellä missä asuin elämäni ensimmäiset 19 vuotta, (eikä ole edes maalla!), olisi melkein mahdotonta olla ilman autoa. Ja kyllähän me apua tarvitaan, esim. kun vaikkapa juhannuksena mennään tuttavien mökille ihan vaan naapuripaikkakunnalle, on pakko saada heiltä kyyti. (Tietenkin taksimatkakin olisi mahdollinen, mutta bussit tai pyöräily ei.) Vaikkei juuri siinä itse työssä autoa tarvisikaan, niin moniin duuneihin tarvitaan senkin takia oma auto (tai asuminen ihan lähistöllä), että vuorotyön takia ei bussit kulje sopiviin aikoihin. Ja jos me haluttais lapsia, niin samalla kyllä hankittais autokin.

   Poista
  2. Piti sanoa, että kyllähän me _aina välillä_ apua tarvitaan...

   Poista