keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Ruokamenot

Tammikuun ruokamenoni (sisältäen myös juomamenoja) oli vähän alle satasen. En vielä osaa sanoa, onko se edustava otos koko vuoden ajalta, vai onko ensimmäinen kuukausi sattumalta pienempi (tai isompi) kuin loppuvuonna. Joka tapauksessa mun ruokamenot on pienet, ja syitä tähän on useita:

· Töissä mulla on aina omat eväät, muuta mahdollisuutta ei itseasiassa olisikaan.
· Puolison kanssa syödään paljon itsetehtyä ruokaa, mutta myös eineksiä; eineksiä ostetaan lähinnä vain tarjouksesta tai jos ne on perushinnaltaankin edullisia.
· Syödään yleensä vain yksi lämmin ateria päivässä. (En kyllä ole varma, laskeeko tämä kustannuksia vai ei. Ehkä enemmänkin kertoo vain siitä, että ruokaa jaksaa paremmin tehdä itse, kun sitä ei tarvitse olla koko ajan tekemässä, ja siitä, että molemmat on melko pieniruokaisia, vaikka jonkin verran liikuntaakin tulee harrastettua.)
· Käyn todella harvoin ravintoloissa ja kahviloissa.
· Suurin osa hedelmistä ja vihanneksista ostetaan kauppatorilta, jossa ne on halvempia kuin ruokakaupoissa.
· Ostetaan usein -30 % tai -50 % tai 1 € -laputettuja ruokia.
· Hävikkiä on hyvin vähän; ruokaa ei juurikaan jouduta heittämään roskiin.
· Puoliso leipoo usein itse leipää.
· Ollaan sekasyöjiä, mutta kasvisruokaa tulee tehtyä useammin kuin ruokia, joissa on lihaa tai kalaa.

· Kummallakaan ei ole laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa tai muuta kallista ruokarajoitetta.
· Ruokajuomana on yleensä vettä. Alkoholia, limsaa, kahvia ja teetä tulee kyllä ostettua, mutta melko vähän ja melko edullista. (Limsa lähes aina halvinta, kahvi keskihintaisena.)

Varmasti syitä on vielä lisää, mutta en muista niitä tähän hätään luetella. Tuleeko lukijoille mieleen joitakin tästä puuttuvia asioita, miksi omat ruokakulut on pieniä (tai suuria)?


Kuvassa itsetehtyä nokkosleipää ja kirsikkatomaatti-nokkospesto-pastaa

4 kommenttia:

 1. Onpa herkullinen annos, tätä olisi kiva päästä maistamaan! Wink wink ;) /Sirkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesästä taas pääsee nokkosmetsästykseen. Sitten voi ryöpättyä nokkosta vaikka pakastaa, ja esitellä salamyhkäisesti vieraille kelmuun käärittyjä "yrttipötköjä" ;)
   En itse asiassa muista, millä ohjeella tuo pasta on tehty, muistan vain, että ohje oli pinaattipestolle. Hyvää kyllä tuli. Pinaattiohjeita voi usein muutenkin muuttaa nokkosohjeiksi.

   Poista
 2. Onko tämä 100 euroa / henkilö vai 2:lle? Koska itse syön lähes samoin (no, ehkä vähän eri tavalla eli teen kaikki itse, en leipää tai kahvia yleensä ;D ) ja mulla menee n. 40 eeroa / vko kauppaan. Tosin se sisältää ihan kaiken, myös pesuaineet yms. tavarat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menoni, eli vain mun osuus.
   Kuten tekstissä mainitsin, että saattaa olla tammikuun menoni jopa isommat kuin yleensä, näin todella tuntuu olleen; tammikuussa mun "perusruokakauppaostokset" (eli kaikki ruoka, juoma, wc-paperi ja kuukautissuojat, sisältäen siis myös mm. alkoholin ja herkut) oli 96,80 €, mutta nyt myöhemmin 5 kuukauden otoksen keskiarvo on 82,83 €/kk.

   Otsikoin nuo uudemmat kirjoitukset ton satasen mukaan, koska ilmeisesti jo se 100 €/kk ruokaan on monien mielestä todella vähän. Jos laskisin oikeasti vain kaiken syötävän (tavarat ja juomat pois), saattaisi summa olla n.65-70 €/kk. Tätä en siis tiedä varmasti, vähän kiinnostaisi alkaa laskea tulevaisuudessa erikseen.

   Sinun summastasi n.170 €/kk olisi myös kiva tietää mikä on todellinen ruoan ja juoman osuus, ja kuinka paljon menee tavaroihin.

   Ja hahaa, itsetehty kahvi ois jo aikamoista hifistelyä! :D

   Poista