sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Viikko 5

Kalenteriviikko 5; 27.1.—2.2.

Maanantaina ostin ruoan lisäksi Anttilasta "ota 3 maksa 2" -tarjouksessa olleita Erisanin tuotteita. Kolme shampoota yhteensä 5,70 €, kolme kosteusemulsiota yhteensä 10,50 €. Mulla on vaihtelevasti oirehtiva atooppinen ihottuma (1), joten käytän meikkejä lukuunottamatta lähes pelkästään hajusteettomia tuotteita. Shampoota oli vain puolipulloa jäljellä ja kosteusvoidetta vain yksi juuri avattu. Mulla on tapana hamstrata tarjousjuttuja, varsinkin just hygieniatuotteita, kun varmasti tiedän, että kaikki tulen käyttämään. Joulukuussa tulikin ostettua tarjouksesta hammasharjoja ja -tahnoja, joten niitä ei alkuvuodesta ainakaan tarvitse ostaa ollenkaan.
Tiistaina en kuluttanut rahaa mihinkään.

Keskiviikkona Puoliso osti ruoan lisäksi Prismasta X-tra:n Suodatinpusseja, 1,19 € ja Moccamasterin tippalukollisen suodatinsuppilon, 8,95 €. Suodatinpussit oli aika lopussa, mutta uusi suppilo ei ollut täysin välttämätön, vaan järkevää luksusta, koska vanhakin suppilo meillä on, mutta tippalukoton. (2)
Torstaina ostin ruoan lisäksi K-Supermarketista 2 pakettia Nessu-nenäliinoja, 150 kpl 2,30 €. Yleensä ostan Pirkka-liinoja, koska ne on halvempia, n. 1,40 € 100 kpl, mutta nyt on nenä niin pahassa kunnossa, että pehmeämmät liinat tekee hyvää, pirkat on pikkasen kovia.
Perjantaina en kuluttanut rahaa mihinkään.

Lauantaina maksoin Suomen Luonnonsuojeluliiton jäsenmaksun, 32 €. Lisäksi rahaa kului 7,50 € kimppataksikyytiin. Taksilla tulee ajeltua vain pari kertaa vuodessa, ja aina kimppakyydeillä.


Kahvipavut eivät liity tapaukseen. Onpahan vaan peittämässä henkilötietoja. Tosin lauantaina tuli kyllä juotua triplasti se määrä kahvia, mitä yleensä.


Lauantaina oli siinä mielessä kovin erikoinen päivä, että meidän jääkappi hajosi! (Tai siis oli lakannut toimimasta joskus perjantaina illalla.) Mutta onni onnettomuudessa, pakastin toimii! Ei jouduttu juurikaan hävittämään ruokaa, koska pieni osa tavaroista vietiin lähistöllä asuvan ystävän jääkaappin, osa syötiin ja loput hengailee tuulikaapissa ulko-oven vieressä. Jos olisi kesä, eipä olisi tuo eteis-jääkaappi mahdollista. Koska asumme vuokralla opiskelija-asunnossa, ei jääkaapin korjauksesta tai uuden ostamisesta tule mitään kuluja meille, mutta joudumme odottamaan viikonlopun yli virka-ajan alkamista. Puoliso vitsaili, että tässä parin päivän aikana voidaankin huomata, että eihän talvella jääkaappikaan välttämättömyys ole, pärjätä voi ilmankin, mutta eiköhän tän parin päivän erikoisjärjestelyjen jälkeen ole aika ihana päästä sitten taas käyttämään sitäkin luksusta.

Sunnuntaina en kuluttanut rahaa mihinkään.

(1) Tällä hetkellä mm. korvien iho ja pää hilseilee kun on takana muutaman viikon kova pakkaskausi. Perusvoiteilla ja perusshampoolla kuitenkin pärjään, ei tarvitse tuhlata rahojaan apteekkiin. Rystyset on verillä ja nenä haavoilla, ihanaa tää kuiva ilma...

(2) Meillä ei ole ollenkaan itse kahvinkeitintä, vaan kahvi tehdään manuaalisemmin; joko niin, että käsimyllyllä itse jauhetut pavut laitetaan suodatinpussin sisään suodatinsuppiloon, vedenkeittimellä keitettyä vettä kaadetaan päälle ja sekoituksen jälkeen vesi suodattuu alas kahvin läpi, tai niin, että juoma valmistetaankin AeroPress-laitteella; käsimyllyllä jauhetut pavut AeroPress-sylinteriin, päälle vettä, sekoitus ja haudutus, ja männällä painetaan vesi ilmanpaineen avulla kahvin läpi alas suoraan kuppiin. Tällaisella itse säätämällä ja vähän vaivaa näkemällä saa parempaa kahvia kuin kahvinkeittimellä, koska pääsee vaikuttamaan valmistuksessa niin moneen asiaan, mm. veden lämpötilaan, veden kaatamisnopeuteen, veden kaatamiskohtaan, kahvin haudutusaikaan... Kahvinkeittimissä lähes aina vesi on helvetin kuumaa ja se lorisee yhdellä nopeudella keskeltä kahvijauhetta suoraan läpi kannuun. Kyllä mulle toki peruskahvikin kelpaa, mutta miksi ei kotona tekisi parempaa, kun kahvi ei tällä tavalla tule sen kalliimmaksi.

1 kommentti:

  1. Tämän päivän hesarissa baristat suosittelevat mm. Aeropressiä;
    http://www.hs.fi/ruoka/a1305906071797?ref=hs-top4-2

    VastaaPoista