tiistai 3. kesäkuuta 2014

Miten syön alle satasella kuukaudessa (osa1)

Multa on kyselty useaankin otteeseen, miten ihmeessä ruokakulut voi olla alle satasen kuussa.

Päätin jo paljon aiemmin, että tästä asiasta pitää tehdä vielä lisää postauksia, mutta en ole oikein osannut aloittaa.
En ole ollut varma siitä, mistä näkökulmasta haluan asiaa lähestyä, miten siis toteuttaa tarkemman selonteon.
Olen miettinyt, että miten muut sitten syövät, mitä erikoista mun syömisessä on, kun en tunne syöväni erikoisesti.


Uuniin menossa lohkoina punajuurta, porkkanaa, perunaa ja bataattia


Olen ajatellut, että tekisikö sitten vain seurannan, että kuvaisi kaikki ruokakauppaostokset kuukauden ajan, mutta se ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta. (Lyhyempi aika, esim. viikko, ei ole järkevää, koska yhtenä viikkona saatetaan ostaa ruokaa yli 50 €:lla ja toisena viikkona saatetaan ostaa vain parilla eurolla.) Tuntuu kuitenkin työläältä alkaa kuvaamaan kaikkia ostoksia kuukauden ajalta. Me käydään kuitenkin suunnilleen neljänä päivänä viikossa kaupassa, ja usein eri kaupoissakin samana päivänä. Kun tulee kotiin, haluaisi laittaa tavarat heti pakkaseen ja jääkaappiin, eikä alkaa niitä kuvaamaan.
Toisaalta pelkkien kuittien kuvaaminen tuntuu turhalta; tylsistä kuiteista ei näe, miltä tuotteet näyttää. En siis toistaiseksi ole toteuttanut tällaista systemaattista ostosseurantaa, mutta en sano ei koskaan, saatan myöhemmin vaikka innostuakin vielä.
Niin ja yksi mutta on kyllä myös se, että mietin, että jos raportoin kaiken, vaikuttaako se kuitenkin jotenkin alitajuisesti siihen, mitä valitsen. Epäilen siis otoksen vääristymistä, sitä että kuukauden aikana ostokset eivät olisikaan todellinen edustava otos, vaan jotain hieman silotellumpaa. Tai että ihan sattumalta sinä kuukautena ei ostettaisi jotain sellaista, jota normaalisti ostetaan paljon, ja ostettaisiin runsaasti jotain, mitä ei yleensä koskaan osteta.
Otoksen vääristymistä epäilen hieman myös siinä, että jos pitäisin vaikka viikon ajan ruokapäiväkirjaa, kuten eräs anonyymi viime kirjoituksen kommentissa ehdotti. Epäilen myös tätä kahdesta syystä; alkaisiko sitten jotenkin alitajuisesti syömään "paremmin" kuin normaalisti, ja tärkeämpänä sattuma, koska jonain viikkona saatetaan syödä kolmena peräkkäisenä päivänä samaa ruokaa ja seuraavat kolme peräkkäistä päivää samaa ruokaa ja taas jonain viikkona saatetaan syödä paljon enemmän vaikkapa pakastepitsaa tai grilliruokaa, mitä yleensä.


Grillattua ryynimakkaraa, possua, peruna-herkkusieni-paprika-sipuli-kesäkurpitsa-nyytti, salaattia ja patonkia


Päädyin siihen, että teen tämän alkukirjoituksen lisäksi kolme postausta;

· yleistä sepustusta, esimerkkejä ja selityksiä
· luettelo muutaman kuukauden aikana syödyistä ruoista
· esimerkkiostosreissuja kuitteineen

Lisäksi vielä lyhyt kirjoitus itsetehdystä leivästä, joka vaikuttaa oleellisesti ruokalaskuihimme.

3 kommenttia:

  1. Tämä on mielenkiintoinen aihe :) Meillä ruokalasku vaihtelee tosi paljon vuoden ajan mukaan. Jostain syystä kesällä menee ruokakauppaan paljon enemmän rahaa. Vieraita käy enemmän, ja itsekin ostetaan kai aika hövelisti tuliaisia muille.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen aihe, itsekin pohdin ruokalaskujen suuruutta/pienuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Mielenkiinnolla odotan lisäpostauksia aiheesta :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista! :)
    Meillä ei taida ruokalasku vaihdella vuodenajan mukaan, vaikka syömämme ruuat kyllä jonkin verran vaihtelee kausittain.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!