tiistai 3. kesäkuuta 2014

Miten syön alle satasella kuukaudessa (osa2)

Aiemmin kerroin yleisesti, miksi ruokakulut on pienet; http://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2014/02/ruokamenot.html, mm. että syödään vain yksi lämmin ateria päivässä, puoliso leipoo usein itse leipää, ei heitetä ruokaa roskiin, ostetaan vain edullisia hedelmiä ja vihanneksia (kaupasta tarjouksesta tai torilta lähes aina edulliseen hintaan), ylipäänsä ostetaan paljon tarjoustuotteita.

Jotain lisää, aika irrallisiakin asioita mun syömisestä: 
· Kalliita raaka-aineita ostetaan vain harvoin, perusruoka on lähes aina edullista.
· Välillä syödään pelkkää salaattia (siis esim. salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, fetajuustoa, kirsikoita, pähkinöitä, leipäkuutioita -setti), välillä pelkkää "ruokaa" ilman mitään lisukkeita.
· Kalaa syödään nykyään valitettavan harvoin (lähinnä purkkitonnikalaa ja tarjouskirjolohta kotona + joskus ravintolassa tai sukulaisten luona).
· Syön todella paljon banaania, rakastan sitä! Tykkään sen mausta ja se on myös kätevä eväs ja välipala. Ja yleensä aika halpakin, torilla yleensä 0,80-1,50 €/kg, Lidlissä usein 0,99-1,29 €/kg. Veikkaisin, että joku pari kiloa viikossa menee...
· Kevyen aterian lisäksi syötäviä välipaloja esim. mysli ja jugurtti, kaurapuuro, itsetehty smoothie (maustamaton jugurtti, banaani, marjoja, hunajaa), ja se banaani.
· Tietyt hyviksi huomatut edulliset tuotteet ostetaan Lidlistä, tietyt tuotteet esim. Citymarketista. Ostetaan melko paljon Pirkkaa, Euroshopperia ja Lidlin omia merkkejä kuten Milbonaa.

· Lidlissä useat "brändituotteetkin" on edullisempia kuin keskolla tai ässällä. Esim. Arla Naturan kermajuusto, jota juustoista eniten syödään, maksoi lähilidlissämme aiemmin normaalisti 5,79 €/kg, tarjouksessa vielä vähemmän, nykyään normaalihinta 5,45 €/kg! Ei toki ole halvin juusto, edameja saisi halvemmalla, mutta mun mielestä on hinta-laatu-suhteeltaan paras juusto. Citymarketissa sama köntti maksaa 6,99 €/kg. (Lidlissä muuten sama hiivapala maksaa 17 senttiä, mikä maksaa K-Supermarketissa 25 senttiä! Minimaalisen pieni ero rahassa, mutta prosentuaalisesti aika huima ero. Citymarketissa se taas on 19 senttiä.)
· Jos on esim. Pirkkatonnikalatarjous, ostetaan todella monia purkkeja kaappiin, koska ne säilyy niin hurjan pitkään, ja kuitenkin varmasti tulee kaikki syötyä vuoden sisällä. Tällä hetkellä meillä on kaapissa 10 purkkia tonnikalaa... Myös lyhyen säilyvyyden tarjoustuotteita hamstrataan, tietysti vain sen verran mitä varmasti ehditään käyttämään, esim. kun Lidlissä on Milbonan maustamattomat jugurtit tarjouksessa, syödään melkein joka päivä parin viikon ajan smoothieita, eikä edes kyllästytä (tai mä en ainakaan kyllästy, Puolisosta en ole täysin varma, en ainakaan muista että se olisi mitään nurissut).


Tässä salaatissa on ainakin basilikan, viinisuolaheinän, rucolan ja lehtisaalaatin lehtiä sekä fetaa, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja kuivattuja gojimarjoja


No entä onko mun ruokavalio sitten terveellinen? Moni taatusti sanoisi, että siitä puuttuu sitä ja tätä, (ehkä proteiinia ja jotain tiettyjä vitamiineja,) mutta ei sitä kyllä varsinaisesti epäterveelliseksikään voi mielestäni sanoa. Ei varmaan ole liikaa rasvaa tai suolaa, eikä kuitenkaan pelkkää hiilihydraattiakaan. Enkä todellakaan syö pahaa ruokaa.

Seuraavassa postauksessa tulen kertomaan tarkemmin, mitä kaikkea olen viimeisten kuukausien aikana syönyt.

8 kommenttia:

  1. Tää on kyllä tosi kiinnostava aihe, itekin tekis mieli kirjottaa taas ruokaostoksista, kunhan vain keksin sopivan näkökulman tai muuten vaan iskee inspis. Syöttekö siis yhteensä alle satasella vai onko summa laskettu per nenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin tuon summan 100 € ihan vain itselleni, mutta tässä vielä tarkempaa tietoa;
      Nyt viiden kuukauden aikana rahaa perusruokakauppaostoksiin on minulta kulunut yhteensä 414,15 € eli keskimäärin 82,83 €/kk. Jos laskee mukaan kaikki kahvila- ja baariostokset, on summa 493,95 € eli 98,79 €/kk. Mutta jos noista perusruokakauppaostoksista laskisi pois kaikki vessapaperit, alkoholit ym., ja laskisi vain syötävät, summa olisi pienempi, luultavasti n. 75€/kk.

      Poista
    2. Niin ja jos vielä laskisi pois kaikki alkoholittomat juotavatkin, (kahvi, tee, limsa,) pelkkiin kaupasta ostettaviin ruokiin ja herkkuihin menee mulla arviolta 65-70 €/kk.

      Poista
    3. Ekassa kommentissani on tullut laskuvirhe, ja lukujen 493,95 ja 98,79 pitäisi olla 454,05 ja 90,81.

      Poista
  2. Kiitos ruokakirjoituksista! Ruokavalionne ei todellakaan kuulosta epäterveelliseltä vaan hyvin tasapainoiselta ja sopivan arkiselta. Hitsi kun olisi mielenkiintoista tietää edes viikkotasolla, paljonko meidän taloudessa menee ruokaan rahaa. Varmasti blogisi seuraaminen on osittain inspiroinut myös meitä miettimään mistä kannattaisi ostaa mitäkin, asutaan kuitenkin hyvällä sijainnilla ja voidaan hakea eri ruokatarvikkeita sen mukaan mistä saadaan halvimmalla. Lidlin käyttöä ollaan kyllä lisätty reilusti, Cittarista haetaan silloin tällöin ruokaa ja erityisesti pesuaineita ja papereita jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! Kauppatorin hedelmä- ja vihannesmyyjiä suosittelen! Itse on nyt tullut käytyä yllättävänkin vähän siellä, kun ei ole juurikaan ollut ihan keskustaan asiaa, vaan on tullut osteltua pikkasen kalliimpia Lidlistä, joka on sopivasti työmatkan varrella. Nyt kesällä tulee varmaan pyöräiltyä joskus pelkästään torin takiakin keskustaan.

      Poista
  3. Meillä menee aivan liikaa rahaa ruokaan kuussa. Vaikka muuten tiedänkin hyvin tarkkaan omat kuluni, tulee yhteiseltä tililtä ostettua ruokaa ajattelematta loppusummaa.

    Ja jotenkin kaupassakäynnin jälkeen tuntuu, että summa oli todella iso, mutta sitä oikeaa ruokaa todella vähän. Vaikka en siltikään tiedä mihin se raha oikeasti ruokakaupassa menee.. Todellinen itsetutkiskelun paikka siis!

    Tp

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä itselle tulee ylätyksenä Lidlin kassalla, että ai noin halpaa!
      Ehkäpä sun tosiaan kannattaa selvittää tarkemmin, mistä kaikesta ruokakauppalasku oikein koostuukaan.
      On kyllä muakin nyt vähän alkanut kiinnostaa, että kuinka paljon rahaa oikeasti mahtaa mennä RUOKAAN, kun laskuista poistaisi wc-paperien ja kuukautissuojien lisäksi kaikki juomat (alkoholi, kahvi, tee, limsa lähinnä) ja jäätelöt sun muut selkeät herkut pois.

      Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!