sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Marraskuu 2016

Marraskuun tulot;

Palkkatulot: 0 €

Työttömyyskorvaus: 522,88 €
Pääomatulot: 0 €
Muut tulot: 284,64 (veronpalautus 232,14 €, 50 €:n k-ryhmän lahjakortti gallup-osallistumisesta (1), ja puolet 5 €:n plussarahasta 2,50 €)

Yhteensä: 807,52 €

(Summat nettona)

Marraskuun menot;


Vastike: 122,95

Muut menot 136,60 €;
Perusruokakauppaostokset: 68,65
Huonekalut ja sisustus: 38,95(2)
Kodinkoneet ja elektroniikka ym.: 10,00 € (ikivanha sähkövatkain meni rikki, ja uusi ostettiin Citymarketista tarjouksesta 19,95 €:lla)
Puhelin ja netti: 7,45 € (netti 14,90 €/kk)
Keittiötarvikkeet: 6,45 € (pizzalapio Verkkokaupasta 12,90 €)
Pyöräilytarvikkeet: 2,60 € (uudet jarrupalat)
Kosmetiikka ja hygienia: 2,50 € (200 nenäliinaa 2,50 €)

Yhteensä: 259,55 €

(Omat menoni kahden hengen taloudessa)

Tulot 807,52 - menot 259,55 = 547,97 € säästöön. Säästöprosentti 67,86.Menot 259,55 € = 32,14 % tuloista 807,52 €


Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Rahastosäästämiseen, Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin, meni 670 €.

Laitoin vähän enemmän kuin olisin muuten laittanut, koska kurssit tuntuivat olevan USA:n presidentinvaalien alla näiden aiheuttaman epävarmuuden vuoksi pidempään vähän "normaalia" alempana, ja uskoin, että Clinton voittaa, jonka jälkeen kurssit kallistuu. No huh, kaikkihan tietää että kävikin toisin, Trump voitti! Olin kyllä myös hiukan ajatellut, että jos huonosti käy ja Trump valitaan, laitan vielä lisää rahaa, jos kurssit siis heilahtaa hieman pysyvämmin alas Trumpin vuoksi, mutta nehän lähti alle vuorokaudessa takas nousuun! Lopputulos; ajoitin siis joo ihan hyvin, mutta tässäkin taas huomasi, että yleisetkin ennustukset voi olla ihan väärässä, eikä kauheasti kannata tuhlata ajatuksia ajoittamiseen. :D


(1) En ole yleensä merkinnyt näitä gallup -lahjakortteja tuloihin, mutta nyt tein poikkeuksen. Tämä lahjakortti, jonka voi käyttää yleisesti k-ryhmään, on mulle kuin rahaa. Sen sijaan monet muut lahjakorttivaihtoehdot on enemmänkin sellaisia, että valitsen valikoimasta vähiten huonoimmat, eli esim. Hesburgerin ja Suomalaisen kirjakaupan lahjakortteja tai jotain, mitä voin antaa lahjaksi. Mutta esim. hesellä en kävisi ollenkaan niin usein, jos ei noita lahjakortteja olisi, tai ostaisin Suomalaisesta kirjakaupasta ostamiani tavaroita (tai niiden kaltaisia) jostain muualta halvemmalla. Niinpä jollekin ulkopuoliselle kovin sekavalta tuntuvalla luokittelulla on mulle ihan looginen syy; tuloiksi merkitsen vain rahan ja rahankaltaisen tulon, ja "ei-optimaaliset" lahjakortit mainitsen sitten vain lisätietona. Toki nekin osaltaan vähentää mun menoja, ja siten tietenkin täällä rehellisessä blogissani mainitsen, mutta en tosiaan miellä niitä puhtaaksi rahaksi, koska en ilman niitä ostelisi niitä tuotteita, mitä niillä ostan
.

Tämän myötä tajusin, että k-plussarahakin kyllä kannattaa merkitä tuloiksi, koska se on ihan samalla tavalla käytännössä kuin rahaa. Aiempina vuosina kerroin 2,50 €:n ja 5 €:n plussasetelirahani vain lisätietoina. Se siitä loogisuudesta. :D Noh, pikkusummiahan nää yleensä on, nyt vaan vähän poikkeus tuo 50 €.

(2) Kun saimme vihdoin keittiön seinän maalattua haluamallamme värillä, (poistimme ensin hyväkuntoisen, mutta minun silmääni tyhmännäköisen tapetin) tuli ajankohtaiseksi miettiä keittiöön uusia verhoja. Kaksi vuotta olimme pärjänneet "väliaikaratkaisulla" eli yhdestä pussilakanasta ompelemillani verhoilla. On muuten ihan hyvä vinkki, että jos ei tarvitse kokopitkiä verhoja, niin kannattaa tsekata pussilakanatkin. ;)

Etsimme useista eri kangaskaupoista, mutta emme löytäneet kivoja. Sitten keksin googlata olohuoneen verhojemme valmistajaa; Arvidssons Textil. Ja niinpä löysimmekin ihanan, juuri haluamamme, kuosin. Tilauksen teimme kankaita.comista; saksalainen nettikauppa, jolla suomenkieliset sivut, ja paketti tuli perille neljäntenä arkipäivänä. Verhokangas oli keskihintaista, 14 €/m, mutta koska kaupassa oli tarjouksessa muutamia muita ihania kankaita, niin lopulta shoppailin n. 50 €:n verhokankaan lisäksi n. 15 €:lla. Oma osuuteni siis n. 25 + n. 15 = n. 40 €.

26 kommenttia:

 1. Mistä noita gallup lahjakortteja pystyy hankkimaan? Kelpaisi itsellenikin :)

  En huomannutkaan, että olit vastannut aikasempaan kommenttiini, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen liittynyt kolmeen gallup-ryhmään; Taloustutkimus, TNS gallup ja Norstat-paneeli. Taloustutkimuksella on vain arvontoja, TNS gallupilla on sekä arvontoja että pisteiden kertymistä, ja Norstatilla vain pisteiden kertymistä.

   En varsinaisesti suosittele hyvänä rahantekomenetelmänä, mutta itse olen kuitenkin toistaiseksi ollut melko tyytyväinen meininkiin. Lähettävät siis sähköpostiin galluppeja, joihin vastailen silloin kun huvittaa. Jotkut tutkimukset on mielestäni tosi mielenkiintoisia (esim. yhteiskunnalliset arvokysymykset) ja jotkut paskaa (tietyt typerät mainosten mielikuva-arvostelut), suurin osa siltä väliltä. Olen voittanut kerran arvonnasta (50 € lahjakortin S-ryhmään), ja noilla pisteillä sitten lunastanut mm. leffalippuja ja Presentcardin lahjakortteja. Ehkä n. 5 €/h tällä puuhailulla olen "tienannut".

   Tämänkertainen 50 €:n lahjakortti k-ryhmään tuli erikoisemmalla tavalla; ryhmäkeskusteluun osallistumisesta. Eli TNS-gallupin järjestämä live-markkinatutkimus; pari tuntia porukalla höpistiin ja arvioitiin mainosmateriaalia, ja palkkana se lahjakortti plus kahvia/teetä ja syötävää. Aiheena oli pankkien sijoituspalvelut. ;) Tämä oli eka kerta kun pääsin osallistumaan livekeskusteluun, aiemminkin on kyllä muutamia kertoja tullut kutsua sähköpostiin, mutta joko silloinen aihe ei ole mua yhtään kiinnostanut tai sitten en ole lopulta ollutkaan sopiva, ja joku muu on tullut valituksi.

   Poista
  2. Näköjään tuohon TNS Gallup Forumiin ei voi ilmottautua itse; pääsin aikoinaan mukaan kun vastasin johonkin puhelingalluppiin. (Myös muihin liityin puhelingalluppien kautta.)
   Mutta myös tuolta Norstatilta saa presentcardin lahjakortteja, ja pyytävät kai joskus joitakin "ryhmäkeskusteluihin, tuotetesteihin tai henkilökohtaisiin haastatteluihin".

   Poista
  3. Mielenkiintoista :) Pitääkin perehtyä noihin enemmän joskus. En usko, että lähtisin mihinkään ryhmäkeskusteluihin tai haastatteluihin välttämättä mukaan mutta ehkä sieltä löytyy jotain muuta mielenkiintoista..

   Poista
 2. On kyllä taas niin pienet menot että ihan huimaa :)

  VastaaPoista
 3. Uskomatonta mutta kai se on uskottava :) Hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vaikka ei tämä, mun ihan tavallinen elämä, kyllä työltä tunnu! :D

   Poista
 4. Sinähän olet yhtä taitava nuukailija kuin minä nuorena, ennen lapsia😊 Oot oikeesti loistava ja esimerkillinen nuori, päivärahoistakin sinulle jää säästöön. Ei kerrota muutes Sipilälle, hys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oo kukaan pitkään aikaan mua nuoreksi kutsunut! ;D Kiitos siitä. :) Ja tosiaan hyshys... :)

   Poista
 5. Kertakaikkiaan mahtava säästöprosentti! Kyllä minulla on tuohon vielä pitkä matka; tosin suunta on oikea : ) Kiitos siitä kuuluu sinulle ja muille samantyyppisille bloggaajille. Herää lukemalla ajatus, että josko joku muu pystyy niin miksi en minäkin?
  Kysymys: kun sinun kulusi on noin pienet ja olet työttömänä niin miten saat aikasi kulumaan? T. vakkarilukijasi Siru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten saan aikani kulumaan (kun en käy töissä enkä kuluta paljon rahaa)?

   Kiinnostava kysymys, joka mielestäni kertoo heti jotain kysyjästä! Lähtökohta kysymykselle kun on, että työttömän pitäisi melkein väkisin keksiä itselleen tekemistä, ja että melkein kaikki kiva tekeminen maksaisi paljon. (En tarkoita tätä mitenkään pahalla, mutta koska kysymys tuntuu omasta elämästäni käsin kummalliselta, lähden automaattisesti analysoimaan miten eri tavalla sitä pohtivat ihmiset maailman näkevät.) Ja et taatusti ole ajatuksinesi yksin, varmasti monet ihmiset kokevat saavansa elämäänsä sisältöä nimenomaan työstä ja pelkäävät miten tylsää ja turhauttavaa elämä olisi, jos ei saisi töissä aikaansa kuluttaa.

   Vastaukseni kysymykseen, miten; Hyvin, oikein hyvin! Ei ole tylsää!

   Mulla on useita aikaa vieviä harrastuksia, joiden parissa vietän aikaa mm. seuraavilla tavoin;
   - kuljen luonnossa kameran kanssa ja ilman (talvella kyllä melko vähän)
   - olen tietokoneella; aika hurahtaa mm. blogeissa, muussa sosiaalisessa mediassa, kuvankäsittelyssä, (ja sitten ei varsinaisissa harrastuksissa esim. lisää sosiaalisessa mediassa, uutisten lukemisessa, elokuvien katsomisessa)
   - luen kirjoja ja lehtiä (harrastuksiini liittyen ja ei harrastuksiin liittyen)
   - ompelen koneella, virkkaan, neulon
   -> Harrastan melko edullisia juttuja. Juttuja, joissa olen osittain yksin ja osittain muiden kanssa. Opin ja opetankin. Ajattelua ja tekemistä. Istuen paikoillaan ja liikkuen.

   Harrastusten lisäksi aika kuluu mm. tekemällä kotitöitä, tapaamalla ystäviä, hengaamalla Puolison kanssa. Käyn ystävien kanssa toki välillä ravintolassa, kahvilassa, baarissa tai joissain muualla maksullisessa paikassa, mutta tapaan ihmisiä myös mm. kotona, kirppiksellä, pussikaljalla, lenkillä, ja ihan kaupungilla shoppaillessakin voi olla ostamatta turhuuksia ja etsiä vain asioita, joita on aikonut hankkia joka tapauksessa.

   Mikään asia, jonka parissa vietän aikaani, ei vie ihan älyttömästi aikaa, mutta kun kiinnostuksen kohteitani on nykyään useita, (ihanaa, että on, olen niin iloinen ja kiitollinen siitä, että mulla on elämässäni mielekkyyttä tuovia asioita,) ne vievät yhdessä paljon aikaa; niin paljon, etten kaikkea halamaani ehdi ja jaksa nytkään tehdä, vaan joudun myös vapaa-ajallani pohtimaan, mitä haluan priorisoida.

   Tein aiemmin vain osa-aikatöitä, ja siinä mielessä muutos ajankäytöllisesti ei ole suuri; työ vei aikaa vaihtelevasti vain pari päivää viikossa. Mutta sen lisäksi, että työ vei aikaa ne työtunnit, se vei aikaa työmatkojen lisäksi mm. eväiden, vaatteiden, bussi vai pyörä -pohdintojen ja aikataulutuksien ym. valmistelujen miettimiset ja tekemiset, ja merkittävimpänä asiana, se vei multa aikaa ja energiaa etukäteen ja jälkikäteen mm. väsymyksen, stressin ja ahdistuksen takia. Olen osatyökykyinen, eli osa-aikatyökin vie multa paljon voimia, ja ne voimat oli pois vapaa-ajaltani. Siinä mielessä mun vapaasti käytettävä aikani nyt on kyllä lisääntynyt paljon enemmän kuin mitä työn vähentyminen oli.

   Siis itselleni vieraalta tuntuva ajatus siitä, että miten ihmeessä kuluttaa aikansa, jos se ei kulu töissä, voi osittain johtua siitä, että kokemuksieni mukaan mulla työaika ryövää paljon myös mun vapaa-aikaani, ja siitä, että koska työ ryövää mun jaksamistani niin paljon, se ryövää mun mielenterveyttäni ja mielekästä elämää, joihin sisällön saan nimenomaan vapaa-ajaltani.

   Poista
 6. Tämä vastasi melkeinpä myös minun kysymykseeni, jota olen miettinyt blogiasi lukiessani. Itse olisin tosin esittänyt kysymyksen muodossa, että mitä asioita koet itsellesi tärkeäksi ja miten mieluiten vietät aikasi. Verraten ihmistyyppiin, joka hyppää oravanpyörästä tarkoituksena pelastaa maailma tai tehdä jotakin huikeaa, niin mikä on se sinun oma juttusi, mihin haluat ensisijaisesti käyttää aikaasi ja voimiasi. Ja tosiaan voi niitä itselle tärkeitä asioita olla useampikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Juu mun elämälläni ei ole mitään suurta tarkoitusta tai päämäärää tai merkitystä; kunhan onnetonta aikaa olisi siedettävän vähän, ja onnellista tarpeeksi paljon, olen tyytyväinen.
   Tällä hetkellä mulla on kaksi, osittain toisiinsa liittyvää, harrastusta ylitse muiden. En kuitenkaan halua niitä täällä paljastaa. Mitään maailmaa mullistavaa en niillä tule koskaan saavuttamaan, mutta silti omassa mittakaavassaan jotain muillekin merkittävää olen niillä jo saanut aikaiseksi. Vähän kryptiseksi menee, kun en halua paljastella. :D

   Poista
 7. Verhokankaat,vatkain ja kakkulapio....hinta puoliksi...sä maksoit siis ensin ja sitten "puolisosi" maksoi sulle oman osuuden...onko "vähän" menojen fiksausta? Ootko harkinnut sairauseläkettä kun työ rasittaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko harkinnut peruskoulua, kun et osaa lukea etkä kirjoittaa? :D

   En ymmärrä yhtään, miten tuo muka olisi menojen fiksausta. Olen kertonut, että kyseessä on omat menoni kahden hengen taloudessa. Itseasiassa puolisoni sattui maksamaan nuo kaikki kolme, (kangastilauksen, sähkövatkaimen ja pizzalapion,) ja minä sitten myöhemmin maksoin hänelle oman osuuteni. (Käytännössä makselemme laskuja/ostoksia miten sattuu, ja viimeistään kuukauden lopuksi tasaamme summat.) Se vasta fiksaamista olisikin, jos kertoisin myös puolisoni menot ominani!

   Tiedätkö, miten vaikeaa työkyvyttömyyseläkkeelle pääseminen on? Luulen, että se olisikin minulle oikea tukimuoto, mutta koska byrokratiakuviot on niin helvetin hankalia, olen toistaiseksi virallisesti terveen kirjoissa vaikka en täysin terve ole. (Tai no, Kelalla kyllä on diagnoosini tiedossa, mutta siis TE-palveluilla ei ole mitään merkintöjä työkykyisyydestäni.)

   Poista
 8. Minulle tämä blogi tuo toivoa pärjäämisestä, jos en pysty käymään töissä. Että älä piittaa edellä olevasta provokommentista.

  Terv. F.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja hienoa, että blogi on tuonut toivoa/turvallisuuden tunnetta. :)

   Poista
 9. Kiitos innostavasta blogistasi! Löysin blogiisi jokin aika sitten ja luin yhdeltä istumalta kaikki postauksesi. Ilolla odotan aina uutta kirjoitusta saapuvaksi. Kurinslaisuuttasi ei voi kuin ihailla. Mukavaa Joulun odotusta sinne suunnalle! :) -Noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho vau, aikamoinen läpikahlaus! :o
   Kiitos, ja kivaa joulua sinullekin! :)

   Poista
 10. Uskomattomia säästöprosentteja saat kyllä kuukaudesta toiseen! Olet ensimmäinen talousbloggaaja, jonka olen nähnyt täyttävän galluppeja. Itse teen myös galluppeja netissä, myös semmoisia joista saa PayPaliin ihan oikeaa rahaa. Jos kiinnostaa, niin käy lukaisemassa: http://lisatulo.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun linkitit blogisi, käyn kyllä tsekkaamassa, mitä vaihtoehtoja vielä on. :)

   Poista
 11. Ei voi muuta kuin kateellisena katsoa tuota sinun menot puolta, uskomatonta, hienosti näyttää menevän kuukaudesta toiseen. Eikö teillä mene sähköä tai muuta vastaavaa ollenkaan? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hyvä huomio, ei näy sähkölaskuja kuukausikatsauksissa! Syynä on se, että sähkö sisältyy tuohon vastikkeeseen. Tai ei siis virallisesti tietenkään sisälly hoitovastikkeeseen, mutta kuukausittain hoitovastikkeen kanssa samalla laskulla maksamme taloyhtiölle vesiennakkoa ja sähköennakkoa.
   Eli pelkästään hoitovastikkeemme on 186,90 €/kk, josta oma osuuteni siis 93,45 €. Sen lisäksi maksamamme vesiennakko on kuukaudelta 17 €/nassu ja yhteinen sähköennakko on kuukaudelta 25 €. Taloyhtiö siis myy meille ostamansa sähkön, eikä meillä siten ole suoraa sopimusta sähköyhtiön kanssa.

   Täältä vajaa vuosi sitten kirjoittamastani postauksesta voi lukea tarkemmin sähkön (ja veden) kulutuksestamme; http://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/01/2-hengen-vedenkulutus-147-litraa.html

   Poista
 12. Olenpas yllättynyt kuinka ihmiset kysyvät tuota "miten saat aikasi kulumaan"; lähinnä siis kun itse käyn kyllä vakituisesti töissä, mutta jos mahdollisuus olisi (pystyisin/ haluaisin tiputtaa kuluja ->tarvitsisi tienata vähemmän) jättäytyisin pois töistä. Ja minullakaan ei olisi mitään ongelmaa keksiä tekemistä ja saada aika kulumaan. Keksin ja teen jo nyt paljon asioita, jotka ovat ilmaisia tai kustantavat vain hyvin vähän. Niiden lisäksi minun tarvitsisi vain jättää pitkät ulkomaan reissut väliin ja kulut tippuisivat hyvin alas. Harmillista etten siihen ole kuitenkaan valmis. Ehkä joku päivä kuitenkin keksin ratkaisun sille, ettei tarvitsisi käydä töissä mutta voisi silti elää halvalla ja vielä matkustellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mun mielestä kans toi on jännää, miten monet työssäkäyvät tuntuvat ajattelevan, että aika kävisi pitkäksi ilman töitä, tai että ainakin kivaan vapaa-ajan puuhailuun tarvisi kuluttaa paljon rahaa.
   Toki tiedän, että monet ihmiset aidosti viihtyy työssään, mutta silti on kummallista ajatella, että heilläkään olisi mitään ongelmia keksiä kivaa tekemistä jos työtä ei olisi. Hassua.
   Kyllähän sitä puhutaan esim. eläkeellejäämisestä, että pitäisi valmistautua siihen, ettei sitten tunnu tyhjältä ja että olisi tekemistä, mutta tuntuu niin kummalliselta.
   Tai että pitkän kesäloman ajaksi pitäisi kovasti kehitellä kaikkea aktiviteettia ja härdelliä, ettei aika käy pitkäksi. Huh! :D

   Poista