keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Älä osta mitään -vuoden ekologinen jalanjälki alle 2000 kg

Vietin vuoden 2019 älä osta mitään -vuotena. Siitä voit lukea lisää tästä.

Laskin viime toukokuussa ekologista jalanjälkeäni, sen näet tästä.

Saamani tulos, noin 3 tonnia hiilidioksidipäästöjä, oli laskettu edellisten noin viiden vuoden elämäntapojen keskiarvon mukaan, ja nyt päätin tehdä testin uudelleen ja katsoa, mikä tulos on pelkästään vuoden 2019 luvuilla.

Koska en juuri pitänyt Sitran testistä, vertailin nyt vain Syken testin tuloksia.

Aiemmin sain tulokseksi tämän suuntaista;

Asuminen 1400 kg
Ruoka 900 kg
Liikenne 80 kg
Tavarat ja palvelut 300 kg
Jätteet 20 kg

Yhteensä n. 2700 kg

Tällä kertaa laskuri näytti tällaisia lukuja;

Asuminen 900 kg
Ruoka 800 kg
Liikenne 30 kg
Tavarat ja palvelut 70 kg
Jätteet 20 kg

Yhteensä n. 1820 kg

Mistä erot tulee?

Asumisosiossa vaikuttaa ensinnäkin se, että vuonna 2019 ei tullut ostettua ollenkaan huonekaluja tai remonttitarvikkeita eikä juurikaan kodinkoneita ym. kodin tavaroita. Toiseksi vaikuttaa se, että vaikka minulla ei olekaan faktatietoa taloyhtiömme sähkön (me ostamme sähkömme taloyhtiöltä, joka ostaa sen Turku Energialta) ja kaukolämmön vihreydestä, päätin Turku Energian sivujen vilkaisun jälkeen laittaa laskuriin sekä kaukolämmön että sähkön osalta 50 % vihreyden, aiemmalla kerralla olin arponut niihin 25 %.

Ruoan kohdalla ero oli pieni, koostuu muutamasta pienestä osasesta, mm. siitä, että olen todella ihastunut quorniin, joka on mielestäni jopa paljon paremman makuista kuin broileri, eikä vuonna 2019 tainnut tulla ostettua broileria ollenkaan, kanatortillojenkin sijaan syötiin seitantortilloja.

Liikenteen kohdalla oli vuonna 2019 vähemmän liikkumista kauko- ja lähibusseilla kuin aiempina vuosina, ja nyt sai laittaa satunnaisen laivailun päästöt nolliin. Muiden kyydissä autoilua oli suunnilleen saman verran kuin keskimäärin aiemminkin.

Kulutuserot tulee siitä, että kulttuuripalveluita sekä puhelinta ja nettiä lukuunottamatta melkeinpä kaikki muu kulutus oli nyt pienempää kuin aiemmin.

Jätteiden kohdalla minimistä ei pääse pienemmäksi.


Tulokseni Syken laskurista


Alle 2000 kg hiilijalanjäljellä alittaa kyllä vuoden 2030 tavoitetason, mutta siinä on edelleen puolet ylimääräistä vuoden 2050 tavoitetasoon verrattuna! Hurjaa, miten vähäksi pitäisi päästä päästöjä pienentämään! Varsinkin, kun vertaa tuohon sivuston kuviossa olevaan suomalaisten keskiarvoon, n. 9800 kiloon!

2 kommenttia:

  1. Hyvä Violacea ja Puoliso! Teidän hiilijalanjälkenne pienenee varmaan sinne 1000 kg/henk sitten kun kaikki energiantuotanto menee fossiilittomaksi ja liikennekin. Mun jalanjäljestäni varmaan noin puolet tulee kaukolämmöstä (Helsinki). Sähkö on sentään uusiutuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! (Kirjoittelin tähän jatkoksi ensin jotain sekavaa sepustusta eri asumis- ja lämmitysmuodoista, mutta sitten päätin olla puhumatta asiasta mitään, koska asiantuntemusta ei aiheesta löydy. :D Energiantuotanto on järkyttävän haastava ongelma. :( )

      Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!