sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Miten meni kokonainen älä osta mitään -vuosi?

Vietin vuoden 2019 älä osta mitään -vuotena! Tässä postauksessa käyn yhteenvetona läpi koko vuoden ostokset. (Rahojen osalta teen vielä erikseen vuoden tulot, menot, säästöt ym. -postauksen.)

Tammikuussa keksin itselleni säännöt vuoden projektilleni. Aloituspostauksen näet tästä. Pääpiirteissään siis niin, että "aineettomia" menoja ei tarvinnut kytätä, mutta melkein kaikki esineet/tavarat piti perustella, poislukien esim. ruoka, lahjat ym. Ja perusteluina käytettäviksi ohjeiksi keksin seuraavat:


- vanha vastaava menee rikki, ja tarvitsen tai haluan uuden

- vanha vastaava loppuu kesken ja tarvitsen tai haluan uuden
- näen jotain niin ihanaa, että epäilen, että sen ostamatta jättäminen harmittaisi vielä esim. vuoden päästäkin
- innostun jostain uudesta asiasta, jota varten tarvitsen jonkin uuden tavaran
- Puoliso on sitä mieltä, että joko tarvitsemme tai hän vain haluaa ostaa jonkin kodintarvikkeen
- jostain "pakollisesta", esim. hammastahnasta, on niin hyvä tarjous, että haluan ostaa, vaikkei vielä vanha olisi aivan loppu

Näistä tuli vuoden aikana käytettyä kaikkia muita paitsi tuota "innostun jostain uudesta" -kohtaa. Eniten käytössä oli ensimmäinen ja viimeinen perustelu.



Älä osta turhaa paskaa, nauti kauniista ja kiinnostavasta luonnosta! :)


Vuoden aikana rahaa kului;

- 2619,45 € (eli n. 218,29 €/kk) pakollisiin vastikkeeseen, ruokaan, nettiin, puhelinliittymään ja kotivakuutukseen


- 316,85 € (eli n. 26,40 €/kk) jo aluksi sallittuihin poikkeuksiin laskettaviin menoihin, jotka jakaantuivat seuraaviin kategorioihin:

* 102,35 € ravintola/kahvila/baari
* 45,00 € juhlat (synttäritarjoiluja)
* 54,50 € kulttuuri ym. huvi (2 keikkalippua, 40 € +12 €, narikkamaksu 2,50 €)(+vielä bonuksena tulojen ja menojen ulkopuolelle laskettava lahjakorttiostos 4,95 € kalenteri)
* 67,00 € jäsenyys (35 € Suomen luonnonsuojeluliiton ja 32 € Animalian vuosijäsenmaksut)
* 31,10 € lahja
* 16,90 € bussi

- 84,30 € (eli n. 7,03 €/kk) lähtökohtaisesti kiellettyihin poikkeuksiin laskettaviin menoihin, jotka jakaantuivat seuraavasti:

* 51,00 € kodinkoneet ja elektroniikka (49,50 € tehosekoitin, 1,50 € paristoja)
* 15,20 € kosmetiikka ja hygienia (huulirasvoja, shampoita, pyykinpesuaineita, hammastahnoja ja tiskiharjoja)
* 11,50 € huonekalut ja sisustus (sisustusjuttu)
* 6,60 € pyöräily (5 € jarruvaijeri, 1,60 € vannenauha)




Tammikuussa arvelin, että poikkeuksia tulisi vuoden aikana n. 10-15 kpl, hammastahnan ja shampoon esimerkiksi heti tiedostin olevan jossain vaiheessa hankintalistalla. Noh, jos esim. 2 samaan aikaan yhteistarjouksesta ostettua shampoopulloa laskee vain yhdeksi ostokseksi, poikkeuksia tuli tasan 10. Jos taas jokaisen myyntipakkauksen laskisi erikseen, luku olisi n. 17. Suunnilleen oikein osasin siis arvailla, ehkä pikkasen alakanttiin.

Koska käytin kaikissa perusteluissani onnistuneesti aluksi määrittelemiäni sääntöjä, julistan vuoden projektin onnistuneeksi!



Näihin kategorioihin en muuten kuluttanut vuoden aikana euroakaan;
- vaatteet (vaatteet, kengät, laukut, korut ym.)
- harrastukset
- keittiötarvikkeet (Paitsi noh se sauvasekoitin, mutta se on kodinkone. Ja tiskiharja on hygieniatarvike.)
- terveys (Tämä nyt oli sattumaa, pärjäsin vuonna 2018 ostetuilla d-vitamiineilla ja silmälaseilla ja aiemmin ostetuilla särkylääkkeillä, tosin suuhygienistillä ja hammaslääkärillä pitäisi kyllä käydä, mutten ole vain millään saanut aikaiseksi soittaa ajanvaraukseen. Netistä olisinkin ajan jo varannut.)
- taksi




Mitäs sitten jatkossa, jatkanko vuoden 2020kin älä osta mitään -vuotena? Vastaus on, että ei, en jatka. Palaan vanhaan tuttuun leppoisaan älä osta juurikaan mitään turhaa -elämään, ilman mitään erikoista hasteenomaista projektia sääntöineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!