keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Nyt on se aika vuodesta, kun monet googlailee verotukseen liittyviä asioita, ja blogeissa muistutetaan esim. kotitalousvähennyksestä tai matkakulujen ja sijoituskulujen vähentämisestä. Itse en tuollaisia vähennyksiä ole koskaan voinut tehdä, enkä tänä vuonna voi tehdä mitään muitakaan vähennyksiä, paitsi asuntolainan korkovähennyksen, joka on valmiiksi veroehdotuksessa, eikä siitä siten tarvitse ilmoittaa erikseen.

On kuitenkin yksi verovähennyksen muoto, jota olen aiemmin hyödyntänyt neljänä vuotena; veronmaksukyvyn alentumisvähennys. Olen siitä pikaisesti aiemmin kirjoittanutkin, mutta tässä vielä uusi informatiivisempi pläjäys. Tämä verovähennys koskee esimerkiksi ihmisiä, joilla on pienet tulot, mutta suuret sairauskulut.


Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on ansiotuloista tehtävä harkinnanvarainen vähennys, joka voidaan myöntää sillä perusteella, että verovelvollisen veronmaksukyky on olennaisesti heikentynyt.


Vähennyksen edellytyksenä on erityinen syy, esimerkiksi sairaus, työttömyys tai elatusvelvollisuus. Muukin syy voi käydä, esimerkiksi vammaisen lapsen kotihoito, sillä jokaisen kohdalla vähennys katsotaan tapauskohtaisesti. Pelkästään työttömyydestä tai opiskelusta johtuva tulojen vähäisyys ei yleensä oikeuta veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen.

Varsinaisten syiden lisäksi veronmaksukyvyn alentumisvähennys voidaan myöntää myös pelkkien suurten sairauskulujen perusteella. Itse olen hakenut vähennystä nimenomaan pelkkien kulujen perusteella. Tästä lisää vielä alempana.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen myöntämiseen ja määrään vaikuttavat syyn ja/tai sairausmenojen lisäksi tulojen määrä. Myös puolison tulot vaikuttavat. (Verotuksessa puolisoilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat keskenään avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Puolisoina käsitellään myös avoliitossa asuvia, jos heillä on, tai on aikaisemmin ollut, yhteinen lapsi, tai jos he ovat aiemmin olleet naimisissa keskenään. Ei siis "tavallisia" avopuolisoita.)

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys voidaan myöntää molemmille puolisoille, jos vähennyksen myöntämisperusteet ovat olemassa. Vähennyksen enimmäismäärä on (per henkilö) 1400 €, ja se myönnetään täysin sadoin euroin. Vähennys tehdään siis verotettavista tuloista, ei suoraan veroista. 

Esitäytettyyn veroilmoitukseen siis merkitään, kohtaan 3.3. Ansiotuloista tehtävät muut vähennykset, se euromäärä, jollaista vähennystä haetaan. Loppuun, kohtaan Lisätietoja, voi kirjoittaa esimerkiksi "Haen veronmaksukyvyn alentumisvähennystä pelkästään sairauskulujeni (3000 €) perusteella." tai sitten pidempi selostus, jos sellainen on tarpeen. Veroilmoituksen palautuksen liitteeksi ei tarvitse, eikä pidä, lähettää kuitteja, mutta ne tulee säilyttää 6 vuotta, sillä verotoimisto saattaa pyytää niitä jälkikäteen.

Vuodelta 2015 vähennystä ei myönnetä ollenkaan, jos yksinäisen verovelvollisen vuositulon (vuositulo on puhtaiden ansiotulojen ja pääomatulojen yhteismäärä, eli kaikki tulot, joista on vähennetty tulonhankkimiskulut (ja tulonhankkimiskuluiksi taas lasketaan aina vähintään 620 €)) määrä ylittää 27000 € tai puolisoiden yhteenlaskettu vuositulon määrä ylittää 40000 €. (Edellä mainittuja tulorajoja korotetaan 2500 €:lla jokaista verovelvollisen huollettavana olevaa lasta kohti.) Tätä pienemmätkin tulot voivat siis vaikuttaa siten, että vähennystä saa vain osittain. Lisäksi suuri varallisuus voi vaikuttaa. 

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys voidaan myöntää pelkkien suurten sairauskulujen perusteella, jos
- sinun ja perheenjäsentesi yhteenlaskettujen sairauskulujen määrä on verovuonna vähintään 700 €, ja
- sairauskulut ovat samalla vähintään 10 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojen yhteismäärästä. 

Vähennys siis katsotaan aina tapauskohtaisesti, mutta yleisesti ottaen vuoden 2015 osalta määrä katsotaan seuraavan taulukon mukaan;

Lähde: Verohallinto

Jos siis esimerkiksi yksineläjän verotettavat bruttotulot on ollut 15000 € ja sairauskulujen määrä 3000 €, saanee hän veronmaksukyvyn alentumisvähennystä 1200 €. (Koska puhdas tulo on tällöin enintään 14 380 €). Kunhan vain hoksaa tätä vähennystä hakea! 

Itse sain veronmaksukyvyn alentumisvähennystä vuosilta 2010-2013 seuraavasti;

2010 sairauskulut n. 2150 €, vuositulo 10092,36 €, vähennys 1000 €, toteutunut hyöty veroista 243,66 €
2011 sairauskulut n. 3600 €, vuositulo 10739,14 €, vähennys 1400 €, toteutunut hyöty veroista 336,39 €
2012 sairauskulut n. 4450 €, vuositulo 12343,48 €, vähennys 1400 €, toteutunut hyöty veroista 336,90 €
2013 sairauskulut n. 2150 €, vuositulo 12042,10 €, vähennys 1000 €, toteutunut hyöty veroista 241,60 €
(tulonhankkimisvähennys oli joka vuosi 620 €)

Ja tässä vielä uusin Verohallinnon ohje asiasta. (Olen ottanut sieltä tuon taulukon lisäksi suoraan muutamia ylläolevan tekstin lauseista, mutta en ole merkinnyt lainauksia erikseen.)

4 kommenttia:

 1. Hienoa, että otit tämän vähennyksen esille! Aina, kun jollekin siitä mainitsen, niin se herättää hämmästystä - mikä kertoi, että vähennystä ei tunneta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä taitaa olla kyllä aika tuntematon vähennys. Itse hoksasin vähennyksen aikoinaan vuonna 2010 sattumalta, kun lueskelin vuoden 2009 verotuksen palautusohjeita. Silloin ei vielä tarpeeksi isoja kuluja ollut (siis vähennyksen saamiseksi vuodelta 2009), mutta tajusin kerätä heti alkuvuodesta lähtien kaikki 2010 kuitit talteen.

   Poista
 2. Itsekin vasta tämän vähennyksen tajusin, kuitteja ei tietenkään ole tallessa mutta kortilla maksetuista voi pankista tilata. Kuitteja ei kuitenkaan ilmeisesti laiteta mukaan vaan jos erikseen pyydetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo juuri niin, ei kuitteja mukaan, kuittien yhteissumma vaan tiedoksi, mutta pitää olla tallessa, jos niitä myöhemmin tarvittaisiin.

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!