torstai 3. marraskuuta 2016

Lokakuu 2016

Lokakuussa pääsin haluamani työpaikan haastatteluun! Se sujui hyvin, mutta ei tarpeeksi hyvin; viidestä haastatellusta valinta ei kohdistunut muhun. :( Ois ollut tarjolla nollatuntisopimus 10 €:n tuntipalkalla, ja hakijoita oli yli sata! :)

Sain myös entiseltä työnantajaltani parikin kertaa postia; Koska mut jouduttiin irtisanoman tuotannollisista ja taloudellisista syistä, työnantajani on pakko tyrkyttää mulle ja muille entisille työkavereilleni mahdollisuutta hakea kaikkiin uusiin työpaikkoihinsa. Toistaiseksi avoimet tehtävät on ollut sellaisia, että on ollut täysin selvää, etten niitä hae. Karenssiakaan ei tarvitse pelätä, koska työpaikat on onneksi ollut liian kaukana täältä, ja vielä lisäksi sellaisia, etten edes tulisi valituksi niihin. Enää 5 kuukautta, sitten loppuu turha kirjeenvaihto. On aika ärsyttävää joutua hakemaan postista kirjattuja kirjeitä ja jännittää, jos joku onkin sellainen, mihin oikeasti pitäisi hakea tai tehdä selvitystä työkkärille, miksi ei hae.


No mutta, työttömyysrintamalla ei siis mitään uutta. Olen hakenut töitä, mutta aika vähän, koska ei ole ollut sopivia avoimia paikkoja. En edelleenkään osaa/ saa aikaiseksi tehdä avoimia hakemuksia. Ehkä sitten ens vuonna, kun alkaa työkkärin kyykytyskuumotushaastattelut ahdistaa. :D

Mä toivon, että voittaisin nyt työttömyyslotossa; kelahan arpoo työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla olijoiden joukosta onnekkaat perustulokokeilijat. Olisi kiinnostavaa päästä mukaan!


Lokakuun tulot;

Palkkatulot: 0 €

Työttömyyskorvaus: 522,88 €
Pääomatulot: 58,07 €
Muut tulot: 200,00 € (synttärilahja vanhemmiltani)

Yhteensä: 780,95 €

(Summat nettona)

Lokakuun menot;


Vastike: 122,95

Muut menot 140,68 €;
Perusruokakauppaostokset: 93,75
Puhelin ja netti: 16,68 € (n. 1,5 kk:n puhelinlasku 9,23 € ja kk:n netti 14,90 € /2 = 7,45 €)
Vakuutus: 16,55 € (kotivakuutus n. 140 € vuodessa)
Kulttuuri ym. huvi: 6,00 € (Kävin kaksi kertaa keilaamassa ystävien kanssa, ja maksoin suurimman osan (4 € x 5 x 2) yli vuosi sitten entiseltä työnantajaltani saamillani liikuntaseteleillä.)
Kodinkoneet ja elektroniikka ym.: 3,00 € (Ostin uuden nappipariston rannekellooni ja hoidin paristonvaihdon itse; näin säästin rahaa ja varmistin, ettei typerä kelloliikkeen kiireinen myyjä riko kellostani osia, kuten joskus tapahtui.)
Kosmetiikka ja hygienia: 2,50 € (Tokmannilta 2 pulloa litran pyykinpesuainetta 5 €)
Harrastukset: 1,20 € (kirppikseltä harrastusjuttuja)
Lahja: 1,00

Yhteensä: 263,63 € 

(Omat menoni kahden hengen taloudessa)

Tulot 780,95 - menot 263,63 = 517,32 € säästöön. Säästöprosentti 66,24.


Menot 263,63 € = 33,76 % tuloista 780,95 €

Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Rahastosäästämiseen, Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin, meni 400 €.


Ravintola/kahvila/baari -osiossa ei näy, että ostin jälleen yhden Hesburgerin kerroshampurilaisen. Sen hinta oli 3,50 € alennuskupongilla, ja maksoin sen galluppeihin vastaamisesta saamallani 5 €:n hesen lahjakortilla.


Myöskään lahja-osiossa ei näy, että ostin joululahjoja 7,50 €:lla Suomalaisesta kirjakaupasta, ja nämäkin maksoin gallup-lahjakortilla.

18 kommenttia:

 1. tät sin touhua voi kun ihailla =)

  VastaaPoista
 2. vautsi mikä säästöprosentti! Tosi pienellä selviät kyllä!

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiva kun löysit tännekin, juuri laitoin blogisi kirjanmerkkeihini tutustumislistalle kun huomasin kommenttisi kuusivuotissuunnitelman blogista. :)

   Poista
 3. Hei! Saako udella, mikä netti sinulla/teillä on? Kuukausimaksu on niin edullinen. Tosi huikea säästöaste jälleen kerran, respect! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mitä vaan saa udella, ja melkein mihin vaan vastaankin!
   Meillä on taloyhtiölaajakaista 2 Mb/s ilmainen, ja siksi saamme Soneralta haluamamme nopeuden halvemmalla. Tuo meidän valitsemamme, 14,90 €/kk, on siis 50 Mb/s. Tuhat megaakin ois saanut ostaa. ;D

   Poista
  2. Katsoin juuri Soneran sivuilta hintoja, ja tarjoavat määräaikaista 50 megan liittymää alkaen 14,90 €, että näköjään me ei taideta sittenkään saada mitään halvemmalla. :(

   Poista
  3. Tai ehkä ne onkin laittanut tuon tarkoituksella tolleen hämäävästi, ja alkaen-hinta on just vain niille, jotka saa taloyhtiö-alennusta. :P

   Poista
 4. Tästä sun blogista saa niin hyvää inspistä säästämiseen! Ei voi muuta ku hattua nostaa. :)

  VastaaPoista
 5. Tämä on ihan huippua että tulee 260e/kk toimeen hyvin. Yleensä ihmisten kommentit ovat ettei tule toimeen vaikka saisi 1000e/kk.
  Itsellä menot olivat viime vuonna 290e/kk keskimäärin, ja olisi varaa vielä tuostakin säästää, mutta ei ole mitään tarvetta. Säästäminen ja talousasiat ovat paras harrastukseni. Tykkään enemmän säästämisestä kuin rahan käytöstä. Tilikirjaa olen pitänyt 9 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, n. 3500 € vuodessa! Kerrohan lisää! :)

   Koska menosi tosiaan olivat vain 290 €/kk, arvaan että sinäkin asut omistusasunnossa ja maksat vain vastiketta, etkä vuokraa. Kuinka paljon asumiskulusi on? Asutko jonkun kanssa kaksin? Minkä ikäinen suunnilleen olet?

   Omien todella pienten menojeni edellytys kun ainakin on, etten asu yksin vuokralla. :)


   Mä olen seurannut nyt tän blogin ajan, kohta 3 vuotta, tarkasti menojani ja tulojani.
   Vuonna 2014 menoni olivat n. 560 €/kk ja 2015 n. 530 €/kk.
   Että en mä ihan joka kuukausi vuodesta toiseen 260 €:lla elä! :D

   Kesällä hahmottelin tässä postauksessa nykybudjettiani;
   http://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/08/pakolliset-menot-ja-muuta.html
   , joka siis olisi n. 375 €/kk.
   Tänä vuonna menot tullee kuitenkin olemaan vähän vähemmän, n. 350 €/kk.

   Ja suurpiirteisempää menojen ja tulojen kirjaamista olin mäkin harrastanut jo ennen blogin aloitusta lähes 10 vuotta, mutta tarkkaa tosiaan vasta 2014 tammikuusta lähtien.

   Poista
  2. Selvästi on sinun menot pienenemään päin, joten olet matkan varrella jotain oppinut.

   Ikä itsellä 30v, Kumppanin kanssa jaetaan kaikki kulut puoliksi. Velaton omistusasunto. Autokin löytyy vaikkei ole tarvetta (ainoa asia mitä voi sanoa tuhlaukseksi, vaikka onkin yli 20 vuotta vanha), polkupyörillä kuljetaan yleensä. Listaan tähän kuluista oman osuuteni, keskiarvo koko viime vuodelta.
   ruoka 98e
   asuminen 80e
   auto+liikenne 55e
   hankinnat 21e
   vaatteet 7e
   terveys 7e
   vapaa-aika 7e
   internet 5e
   talous 5e
   puhelin 4e
   yht. 289 e/kk


   Tuloja löytyy monin kertaisesti menoihin nähden, ettei mitään tarvetta ole säästellä. Mutta tykkään säästää ja inhoan tuhlausta. Harrastukset on ilmaisia, tai jopa sellaisia jotka tuo säästöjä. Nautin enemmän halvasta ja vanhasta, kuin kalliista uudesta. Tuoliin esimerkiksi laitetaan uusi kangas jos vanha on kulunut puhki. Elämän laatu on kohdillaan, terveys hyvä ja kaikkea on mikä on mahdollista. Töissä ei tarvitsisi enää käydä, mutta se tuo elämään sisältöä. En osaisi olla työttömänä. Ehkä menot vähän lisääntyy jos tulee perheenlisäystä ja täytyy muuttaa isompaan asuntoon, mutta varaa on lisääntyäkkin:). En tiedä mitä säästyneillä rahoilla teen, kun en varmaan ikinä tuhlailevasti halua elää. Jos jälkikasvua tulee niin perinnöksi antaisin, mutta en etukäteen kertoisi että omaisuutta löytyy. Luultavasti tulee kova talousromahdus ja säästöt menee, mutta ei se haittaa, tietää ja osaa ainakin miten tulla vähällä toimeen.

   Poista
  3. Kiva kun vastasit! Ja kiva kun kerroit kiinnostavan kululistauksesi. On kyllä kivempi säästää kuin tuhlata! :)
   Ihanaa, että sinulla on työ, joka tuo mielekkyyttä elämääsi! Minulle taas harrastukset tuo merkitystä ja sisältöä. Tylsää mulla ei todellakaan ole.
   Ja mikäli lapsia teille tulee, niin hyvä, että on sekä säästöjä selviytyä suuremmista kuluista että kokemusta selviytyä pienillä menoilla.

   Ja siis mun kohdalla ei varsinaisesti ole kyllä kyse oppimisesta, vaan vähän sattumasta ajoituksen suhteen; Suurin ero mulla 2014 & 2015 ja tän vuoden osalta tulee huonekaluista, harrastuksista ja terveydestä.
   http://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/01/vuodet-2014-ja-2015.html
   ^Tuosta näkee, miten juuri ne olivat vastikkeen ja ruoan jälkeen suurimmat menoni vuosina 2014 & 2015.
   - 2014 muuton vuoksi oli pakkokin ostaa uusia huonekaluja (mm. kalleimpana sänky ja sohva, ja muita pienempiä, ja mm. valaisimia ja mattoja) sekä 2014 että 2015. Tänä vuonna ei enää huonekalutarvetta ole juurikaan ollut, kuten ei ole moneen lähivuoteen tulossakaan. Huonekaluhankinnoissa oli kyse enemmän tarpeesta kuin halusta; esim. uusi sänky patjoineen oli täysin pakollinen, ja monet muut huonekalut hyvin perusteltuja, kun vanhoista aikoinaan käytettyinä saaduista sekalaisista osin rumista, osin epäkäytännöllisistä ja osin rikkinäisistäkin huonekaluista halusimme eroon. Vanhat tuolit mekin säästimme, vaikka entinen verhoilu oli kulunut. :)
   - Viime vuonna panostin harrastukseeni ostamalla kunnon järkkärin ja objektiivin. (Blogikuvat otan pokkarilla.) Muuten harrastuksiini kuluu melko vähän rahaa.
   - Ja terveysmenoja ei poikkeuksellisesti tänä vuonna ole ollut ollenkaan! Hurraa!

   Poista
  4. Asumisen kustannukset on hieman harmaa alue, jos alkaa sitä tarkemmin ajattelemaan.
   1. Koska jos asumiseen on sidottu omaa rahaa, niin sama raha voisi olla tuottamassa pääomatuloja. Esimerkiksi 4% oletetulla tuotolla:
   -100 000 euroa asunnossa kiinni, niin menettää 4000e pääomatuloja vuodessa
   -250 000 euroa asunnossa kiinni, niin menettää 12000e pääomatuloja vuodessa.

   2. Esimerkiksi jos on vuonna 1975 ostanut uuden asunnon, niin nyt sen arvo on kymmeniä tuhansia pienempi kuin uuden hinta. Lisäksi on pitänyt maksaa putkiremontit, julkisivuremontit ym. ehkä noin 40 000 euron edestä kaksiossa. Eli arvon lasku ja kulut 40 vuoden aikana noin 2000e/vuosi. Halvemmaksi se silti tulee kuin vuokralla eläminen, mutta ei koko totuus asumisen kuluista ole yhtiövastike.

   Itse yritän huomioida sijoitetun pääoman sitomisesta aiheutuvan pääomatulojen menetyksen sekä arvon alenemisen kun mietin taloudellisia asioita.

   Poista
  5. Joo onhan tuo totta että pitkäaikaisesti, todellisiksi, asumisen kuluiksi ei tietenkään voi laskea pelkkää yhtiövastiketta.

   Mun on helppo käsittää tuo pääomatulojen menetys, asunnon ostohinta ja isot remontit, mutta asunnon arvon laskua en kyllä osaa hahmottaa. :(
   Mä ehkä miellän tän kuvion niin, että muuten asunnon arvo vuosien myötä nousee, mutta remonttien hinnat ei missään nimessä mene kokonaisuudessaan asunnon hintaan. (Toki täysin uuden arvo aluksi laskee, mutta kuvitelmissani lähtee sitten taas nousemaan.) Saatan olla ihan väärässäkin, mutta itse kuvittelen ja hahmotan tilanteen noin. :D

   Ainakaan pelkällä menetettyjen pääomatulojen lisäyksellä vastikkeen määrään emme tällaista asuntoa voisi vuokrata, eli vuokra vastaavassa asunnossa on kalliimpi kuin meillä on vastike + 4-5 %:n tuotto n. 110 000 €:lle. (60-luvun talo, jossa kaikki remontit tehty 2000- tai 2010-luvulla.) Mikä onkin tietenkin täysin loogista, koska vuokranantajat toki haluaa suuremman tuoton sijoituksilleen.

   Poista
 6. Tsemppiä avointen hakemusten tekemiseen. Teet yhden hyvän ja pikkasen tietoja muutellen vastaanottajasta riippuen lähettelet sähköpostilla "sarjatulella". Ja muutaman päivän päästä soitat perään, ovatko ehtineet lukaista hakemuksen jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, joku kumma kynnys tässä on, tai useampia, mm. se, etten tiedä, mihin oikein hakisin. :D

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!