tiistai 31. lokakuuta 2017

Lokakuu 2017

Kuukausikatsauksen aika taas. Vähän harmittaa, etten näköjään oikein jaksa ja ehdi töiden takia muita enää postatakaan, mutta en mä tiedä, olisiko mulla nyt niin kauheasti muuta sanottavaakaan. No on mulla pari teksti-ideaa aluillaan, mutta ei ole ollut innostusta käyttää niihin vähiä aikojani ja energioitani. Lukujen seuraamiseen kyllä riittää aikaa ja kiinnostusta. Jatkankin blogia aivan varmasti vielä ensi vuonna, (vaikka työt kyllä jatkuu silloinkin; jee ja voih).
Töissä käydessä olen muuten miettinyt ihan valtavasti asioita; mikä merkitys työssäkäynnillä on ihmisille yleensä, ja mikä minulle; millainen suhde minulla on ihmisiin ympärilläni, millaisia ihmissuhteita muilla on; miten omat traumat ja painolastit vaikuttaa mun työhön ja muuhun elämään ja miten muiden ihmisten sairaudet ja elämäntilanteet on muokannut niistä sellaisia kuin ne on; millainen suhde minulla on tavaraan ja miten ääripäiltään erilaisia ihmiset voikaan olla tässä suhteessa; miten suhtaudun ulkonäkööni ja miten muut ihmiset omaansa; miten eri tavoin ihmiset suhtautuu rahaan; mitkä arvot on mulle tärkeitä, ja minkä niiden mukaisesti toimin työssäni ja minkä niiden vastaisesti; millä työtuntimäärällä olisin onnellisimmillani, ja minkäverran voin tulla työnantajan toivomuksia vastaan menettämättä liikaa jaksamistani; mikä on harrastusteni merkitys minun hyvinvoinnilleni, miten voisin priorisoida niitä enemmän nyt kun ovat jääneet vähän muiden puuhien jalkoihin; mikä on elämän tarkoitus eri ihmisille... Aivoni kai käyvät nyt jotenkin ylikierroksilla, mutta selvästi työni ei ainakaan ole tylsistyttänyt minua vaan päinvastoin antanut valtavasti virikkeitä. :D


Lokakuun tulot;

Palkkatulot: 809,51 € (syyskuun loppu ja lokakuun alku)

Työttömyyskorvaus: 334,32 € (syyskuun soviteltu peruspäiväraha)
Pääomatulot: 0 €
Muut tulot: 20 € (gallup-pisteillä lunastamani Tokmannin lahjakortti)

Yhteensä: 1163,83 €

(Summat nettona)

Lokakuun menot;


Vastike: 121,45

Muut menot 128,09 €;
Perusruokakauppaostokset: 73,05
Puhelin ja netti: 17,05 € (2 kuukauden puhelinlasku 12,10 € ja netti 9,90 €/kk /2 = 4,95 €)
Vakuutus: 16,64 € (kotivakuutus, kai n. 100 € vuodessa)
Terveys: 14,85 € (d-vitamiineja)
Vaatteet: 3,50 € (kirppisvaatteita)
Kosmetiikka ja hygienia: 2,50 € (Lidlistä 2x 1,4 l pyykinpesuainetta 5 €)
Huonekalut ja sisustus: 0,50 € (sisustusjuttu kirppikseltä)

Yhteensä: 249,54 €

(Omat menoni kahden hengen taloudessa)

Tulot 1163,83 - menot 249,54 = 914,29 € säästöön. Säästöprosentti 78,56.Menot 249,54 € = 21,44 % tuloista 1163,83 €

 
Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Rahastosäästämiseen, (Nordnetin ja) Seligsonin indeksirahastoihin, meni vain 90 €. Oli arvot suhteellisesti niin korkealla, ettei huvittanut ostella osuuksia.
Ostamisen sijaan päätinkin myydä; Lunastin Nordean rahasto-ouuksiani n. 450 €:lla. Marraskuussa tai joulukuussa lunastan vielä n. 500 €:lla lisää, koska tyhjennän suunnitelmani mukaan roposeni Nordeasta tuhannen euron verovapauden per vuosi edun mukaisesti, viimeiset alkuvuodesta 2019, ja silloin vasta laskenkin voittoni (tai tappioni).
"Ylimääräistä" rahaa olen nyt vähän väliä tuupannut Bank Norwegianin talletustilille (korko 1,75 %), jonka avasin aiemmin tänä vuonna.

Menoissa ei näy ravintola/kahvila/baari -kategoriaan kuuluvaa Hesburgerin kerroshampurilaista, alennuskupongilla 3,50 €, jonka maksoin gallup-pisteillä lunastamallani hesen lahjakortilla.

9 kommenttia:

 1. Wau! Oot kyllä vähäkulutuksinen! Mua kiinnoistais nuo sun pohdintasi. Kirjoittaisit niistä lisää. Sais peilattua omia asenteitaan. Mä koen ajattelevani poikkeuksellisesti monesta asiasta.
  Terv. Fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, mutta ainakaan lähiaikona en ole kirjoittamassa lisää. :(

   Ensinnäkin ajatukseni on ehkä vähän sekavia hajatelmia ja irrallisia juttuja, joista koherentin tekstin kirjoittaminen veisi todella kauan aikaa. Kun pohdiskelen ajatuksiani itsekin tutkiskellen enkä ole aina varma siitä, mitä mieltä olen.

   Toisaalta monet ajatukseni liittyvät niin konkreettisesti johonkin tiettyyn asiaan, esim. työtehtäviini, työpaikkaani, työkavereihini, asiakkaisiin, että niistä yleisellä tasolla kirjoittaminen olisi hankalaa, kun siihen pointin tajuamiseen olisi olennaista kuulla ne tarkoittamani yksityiskohdat ilman kiertelyä ja hämärtämistä. Ja liikaa en halua täällä paljastella juuri esim. työpaikastani tai työkavereistani.

   No mutta jos jaksat, niin kerro ihmeessä omista ajatuksistasi!

   Poista
 2. Yritin käyttää yhdessä Twitter -keskustelussa sinua esimerkkinä siitä että pieni kulutus on ihmiselle mahdollinen jos hän niin valitsee https://twitter.com/essi_lindberg/status/934397085209780225

  Vastine ei kuitenkaan ollut odottamani: "Blogin henkilö ei elä pelkällä toimeentulotuella. Hänellä ei ole harrastuksia, ei lapsia eikä ilmeisesti myöskään sairauksia. Hän ei käy hammaslääkärissä, ei matkusta sukulaisia tapaamaan. Ei osta läheisille joululahjoja jne. On eri asia valita köyhäily, kuin elää köyhyydessä."

  Onko sinulla Twitteriä niin voisit ehkä sanoa mitä mieltä olet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Twitter-tiliä (ei blogilla eikä itseasiassa omalla nimellänikään).

   Mutta kiva kun kommentoit asiasta tänne. Kommentoin siis osaltani tähän, koska aihe on kiinnostava, vaikka en tietenkään kuvittele omassa pikkuruisessa blogissani kommentoinnin kunnollista keskusteluun osallistumista olevankaan.

   Ylläolevaan lainaukseen vastauksena itsestäni;
   - Juu, minulla tosiaan on nykyään "suurehkot" tulot, kun olen osa-aikatöissä, mutta eipä aikaakaan, kun olin vuoden työttömänä ja lähes pelkän peruspäivärahan (n. 560 €/kk) varassa, (joka asumiskuluillani on samaa kokoluokkaa kuin laskennallinen toimeentulotuki olisi ollut).
   - Minulla on harrastuksia ja sairauksia. Käyn hammaslääkärissä ja matkustan tapaamaan sukulaisia. Ostan osalle läheisistäni joululahjoja. Sen sijaan omia lapsia minulla ei tosiaan ole.
   Sairauksiin ei juuri voi vaikuttaa, ja siinä olenkin onnekas, että nykyään sairauskuluni on hyvin maltilliset, vaikka ne joinakin vuosina olikin useita tonneja. Harrastuksiin, matkustamiseen, lahjoihin ym. ostoksiin taas voi välillä vaikuttaa paljonkin; Voi esim. valita niitä harvemmin ja halvemmalla.

   Mutta siitä olen Essin kanssa täysin samaa mieltä, että on eri asia valita köyhyys, kuin elää köyhyydessä! On täysin eri asia saada miettiä, haluaako kuluttaa kaikki rahansa joka kuukausi vai säästääkö niistä vaikkapa puolet, ja se, että on pakko miettiä joka kuukausi, voiko viimeisen viisikymppisen vielä kuluttaa johonkin ei-vältttämättömään, vai onko se pakko säästää esim. vuokraan/ruokaan. On muistaakseni joitain tutkimustuloksiakin siitä, miten kuormittavaa köyhyys/niukkuus voi olla; ihmisen energiaa menee valtavasti hukkaan rahan laskemiseen ja sen riittävyyden murehtimiseen, jolloin aivokapasiteettia ei riitä niin paljon kaikenlaiseen muuhun, luovuus häviää. Raha-ahdistus tavallaan tyhmentää; ajattelun rationaalisuus ja terävyys kärsii, kun huolet vievät niin paljon huomiota. Köyhä saattaa helpommin tehdä tosi typeriäkin valintoja (pikavipit ym.), jos osaamista ja jaksamista pitkäaikaiseen talouden suunnitteluun ei vain riitä.

   jatkuu..

   Poista
  2. Tuo Twitter-keskustelu lähti siis tästä taloussanomien jutusta;
   https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005461925.html
   Sen lopusta löytyy taulukkoa kohtuullisen vähimmäiskulutuksen viitebudjeteista, jotka on Kuluttajatutkimuskeskuksen arvioimia.
   THL:n raportti perusturvan riittävyydestä löytyy täältä;
   http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135425/URN_ISBN_978-952-302-938-5.pdf?sequence=1

   Ja keskustelun pointti oli siis se, että toimeentulotuen mukainen perusturva (yksinasuvalla asuminen + 488) on paljon pienempi mitä tuo arvioitu "minimibudjetti" (alle 45-v. yksinasuvalla asuminen + 669). Lapsettomalla pariskunnalla vastaavat luvut olisivat 829 ja 1126, (siis molempien omat osuudet olisivat 415 ja 563). Melko suuria eroja todellisen perusturvan ja arvioidun minimitarpeen välillä!

   Noita omaa tilannettani vastaavia lukuja, 415 ja 563, onkin mielenkiintoista pohtia. Tulisin hyvin toimeen kummalla tahansa luvulla, toimeentulotuen 415 + asuminen, tai minimibudjetin 563 + asuminen, mutta en ajattele niin, että kaikilla ihmisillä olisi samanlainen tilanne kuin minulla, ja yhtä helppoa pihistellä menemään vaikkapa vuosikausia.
   Sitä voisi kyllä pohtia, kuinka hyvät nuo viitebudjetit on. Omaan silmääni arvioidut kohtuullisen vähimmäiskulutuksen luvut tuntuu paikoitellen aika korkeilta, ja todellinen perusturvan taso jollain tavalla oikeammalta. Mutta mitään kunnollisia perusteita omille tuntemuksilleni mulla ei ole, koska ihan oikeasti on eri asia köyhäillä vapaaehtoisesti kuin pakkotilanteessa, ja mä en ole koskaan joutunut ahdistuksissani hakemaan toimeentulotukea, en siis oikeasti tiedä, miltä tuntuu olla köyhä, ja miltä tuntuu elää toimeentulotuen varassa. En ymmärrä, mikä saa haksahtamaan järjettömiin pikavippeihin ja yli varojen elämiseen.

   Kiinnostavia huomiota vielä viitebudjeteista; polkupyöriin on varattu yksinasujalle 36 € ja kaksinasujalle 30 € vuodessa. Älyttömän vähän! :D Ja joukkoliikenteeseen taas 840 € vuodessa! Aika paljon, kuten myös esim. vaatteisiin melkein 600 €!

   No mutta siis, olen varmaankin Osinkokuningas osittain samaa mieltä sekä sinun että Essin kanssa. Ja siis samalla osittain eri mieltä teidän molempien kanssa.

   Mitä itse ajattelet noista arvioiduista viitebudjeteista? Onko jotkut kohdat mielestäsi yllättävän matalia tai korkeita?

   Poista
 3. Toi viitebudjettitutkimus (2013) löytyy täältä:
  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/152407
  ja aiempi (2010):
  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/152360

  Tutkimuksessa on käytetty budjetista nimitystä "kohtuullinen minimi". Mainitaan myös erillisiä "välttämättömän minimin" budjetteja.

  Ruoka on ainakin aika iso erä, yksinasuvalla 299 euroa. Jos jättää pois työpaikkaruokailun ja ostaa osan ruoasta alennuksesta, niin sitä saa aika paljon pienemmäksi. Lisäksi mukaan on laskettu hävikkiä, jota pienentämällä voisi vähän säästää.

  Minustakin pyöräilyn kulut on laskettu aika alas. Pyörän käyttöiäksi on arvioitu 10 vuotta. Lisäksi mukana on 15 vuotta kestävät kypärä ja lukko. Ei ollenkaan huoltokuluja. Uuden kolmivaihteisen (yksinasujan) pyörän keskihinta on noista laskemalla ollut alle 360 euroa. Ehkä huoltokulujen puuttumista voi selittää sillä, että pyörää on pidetty "täydentäjänä tai jopa korvaajana kesäiseen aikaan" joukkoliikenteen lipulle. Joukkoliikenteen kuluina tutkimuksessa on arvio 40 matkan sarjalipun hinnasta.

  On ihan mielenkiintoista laskea, mitä budjetista pois jättämällä esim. 669 eurosta pääsee 488 euroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentoinnista!

   Ja kiitos linkeistä! Ai, se budjettiarvio olikin vuodelta 2013, mä jotenkin kuvittelin, että vuodelta 2015!

   (Tässä muuten vielä vuoden takainen THL:n raportti;
   http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131346/URN_ISBN_978-952-302-743-5.pdf )

   Ruokakuluihin "mukaan on laskettu hävikkiä" -> No tuota en ymmärrä sitten ollenkaan, käsittämätöntä! Ruokahävikin tuottaminen on kyllä kohtuutonta mielestäni...

   Joo tosiaan, kaksinasujalle esim. 250 €:n pyörä 10 vuotta käytössä ja varaosat ja huollot 5 €/vuosi. -> Varmaan aika paska pyörä aika paskassa kunnossa, varsinkin jos sillä vähänkään enemmän pyöräilee kuin vain "joukkoliikenteen täydentäjänä". No mutta, jos kerran 70 € kuussa pistää joukkoliikenteeseen, niin ei kai siinä kauheasti pyörää tarvi.
   Kypärän kestoikä 15 vuotta, hmm... No, jos sitä ei juurikaan käytä, niin mikä ettei.
   Puolisoni muuten huomautti heti, että hänellä tuo koko pyöräilyyn varattu 30 €/vuosi budjetti ei riittäisi edes pyörien kunnossa pitämiseen, vaikka ei siis laskisi ollenkaan mukaan noita pyöriä, kypäriä, lukkoja. Kun pyöräilee kesät talvet lähes joka paikkaan, on budjetti aika eri luokkaa kuin satunnaiskesäsunnuntaipyöräilijällä. Ja hän kunnostaa kaiken itse, joten huoltopalkkoja ei tarvitse muille maksella. Uusia renkaita, ketjuja, jarrupaloja, vaijereita, valoja ym. ym. täytyy silloin tällöin ostella jos sitä pyörää käyttää eikä vain pidä pyörävaraston tukkeena! :D

   Erikoista muuten sekin, että budjettiin on laskettu työpaikkalounasruokailu, eikä omat eväät, vaikka sitten kalliitkit eväät. Itse en ole ikinä ollut sellaisessa työpaikassa, jossa olisi edes ollut mahdollisuus syödä jotain muuta kuin omia eväitä. Ja kuitenkin kahden käden sormilla laskettavissa mun duunipaikat.

   Poista
  2. Suuret on kyllä menot. Jos söisi kasvisruokaa niin pystyisi kyllä syömään sellaisella 100€ kuussa. Valinnoista sekin riippuu. Hsl sisänen lippu 46e jos nyt haluaa jonnekin kotoa päästä. Loput rahat voi sitten käyttää melkein miten haluaa.

   Kritisoin tuossa kommentissa vain sitä että 670e on aika paljon yhdelle hengelle kuussa asumisen lisäksi. Katsoo omia kulujani jotka ovat keskimäärin n. 650e kuussa ilman asumista niin huomaa että hyvin voisi vähentää esim matkustusta, viihde juttuja ja ulkonasyömistä. Kyllä sitä toimeen tulisi ihan hyvin vähemmälläkin.

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!