perjantai 30. marraskuuta 2018

Työtön kertoo, kuinka pienituloisten kannattaa aloittaa säästäminen

Hehe, tulipa tehtyä tyhmä klikkiotsikko, mutta en oikein keksinyt parempaakaan tähän tekstiini, jossa olen yhdistänyt kaksi eri tiedotusta;

1. Olen nyt kokonaan työtön. Sain tiistaina varmistuksen, että torstaina on viimeinen työpäivä. Olin keskiviikkoaamuna töihin pakkasessa polkiessa niin iloinen ja onnellinen ja helpottunut, että viimeksi olin töihin mennessä yhtä iloinen joskus viime vuonna. Jäljellä on enää avainten palautusta, työtodistuksen odotusta sekä viimeinen palkka joulukuun 14. Työpaikkailmoituksia aion seurata, mutta koska tarvitsen nyt toipumisaikaa ja koska en halua enää pilata seuraavaakin kesää työlle, ajatuksena on nyt, että hakisin töitä vasta ensi syksynä. Kattellaan, voinnin mukaan mennään, ja jos jotain oikein kiinnostavaa ilmestyy, saatan hakea vaikka jo tammikuussakin, kunhan se ei velvoita kesätöihin.

2. Blogini on yksi 25:stä Talouteni.fi -sivuston valitsemista vuoden 2018 inspiroivimmista säästöblogeista. Tästä näet bloggauksen listalle valituista blogeista. Joukossa oli pari, joita en itse ollut huomannutkaan, mutta aion laittaa lukulistalleni ja tutustua niihin alkuvuonna. Minulta kysyttiin tuota tekstiä varten, kuinka pienituloisten kannattaa aloittaa säästäminen? Siitä huolimatta, että blogini alaotsikko on pienituloisen pihistelyä, ja minä todella nimenomaan olen pienituloinen, joka säästää, niin koen silti jotenkin, että en ole oikea ihminen neuvomaan, mm. koska en ole itse koskaan ollut 'pienituloinen, joka on aloittanut säästämisen'. Olen nimittäin säästänyt aina, lapsesta lähtien, joten en ole missään vaiheessa tehnyt mitään muutosta, että nyt aloitan. Koitin asettua sellaisen pienituloisen asemaan, joka ei säästä, mutta vastauksen pohtiminen sitä kautta tuntui hankalalta, koska tällaisten ihmisten syyt säästämättömyydelleen ovat varmaan keskenään hyvin erilaisia. Myös konkreettiset säästötipsit on tuntunut vierailta omalle kohdalleni, ja tätä olen perustellut mm. tässä postauksessa. Tunnisteen säästövinkki avulla pääset katsomaan 5-osaista kirjoitussarjaani ("Miten säästää rahaa?") aiheesta. Esimerkiksi 3. osassa kirjoitin juuri nyt ajankohtaisesti uutisissa olevasta aiheesta, miksi ihmeessä ihan kaikki työssäkäyvät ei kuulu johonkin työttömyyskassaan, onko ne idiootteja, kun ei tajua, että jää sitten ilman ansiosidonnaista työttömyyskorvausta! (Ei, ei me kaikki olla, meillä voi olla joitain hyviä syitä sille. Älkää tehkö kassaan kuulumisesta pakollista, se olisi idioottimaista.)
Tällaisen vastauksen kuitenkin sain nyt tuolle inspiroivimmat säästöblogit -listalle aikaiseksi;

"Säästäminen kannattaa aloittaa pysähtymällä miettimään, miten mukavampaa, vapaampaa ja stressittömämpää elämä olisi, jos olisi säästöjä. Jos pienituloisella ei ole säästöjä, voi melko pienikin yllättävä meno olla katastrofi, josta selviytymiseen menee hukkaan valtavasti energiaa. Ei kannata automaattisesti ajatella, että pienituloinen ei voisi säästää, vaan kannattaa edes yrittää tosissaan. Pienistäkin säästöistä on enemmän turvaa kuin tyhjästä.

Yleisiä neuvoja on vaikea antaa, koska ihmisten tilanteet vaihtelevat niin paljon, mutta jopa toimeentulotuella elävän kannattaa yrittää säästämistä. Edes kymppi kuussa käteissäästöön joka kuukausi ja joskus pikkasen enemmänkin auttaa paljon sellaisessa poikkeustilanteessa, kun tulee jotain yllättävää, ja kuukauden tulot ei mitenkään riitä pakollisiinkaan menoihin.

Kannattaa olla tarkasti selvillä siitä, mitkä on omat tulot ja menot, jonka jälkeen voi hahmottaa paremmin, miten niihin voi tehdä muutoksia. Tulevan elämän stressin vähentämisen vuoksi kannattaa ehdottomasti uhrata alussa hetki siihen, että oikeasti miettii, mitä olisi tehtävissä, jotta voisi pienentää menoja (tai suurentaa tuloja; Kannattaa ottaa selville, mitä tukia, verovähennyksiä ym. lisätuloja voisi saada).

Pieni hätävarasäästö kannattaa kerryttää ihan heti, jos sellaista ei vielä ole, ja seuraavaksi maksaa kaikki korkeakorkoiset velat pois. Vasta sen jälkeen kannattaa aloittaa varsinainen säästäminen, koska näin pääsee vähemmillä aivan turhilla korkomenoilla.

Säästäminen tapahtuu kyseenalaistamalla "pakollisten" menojen pakollisuus ja vähentämällä turhuuksia. Et tarvitse sitä kaikkea! Vaihtoehto, kivempi tulevaisuus säästöjen luoman stressittömämmän ja helpomman elämän kanssa, on parempi!"

Vaikka et etsisikään uusia säästöblogeja luettavaksesi, kannattaakin postaus käydä lukemassa jo pelkästään muiden bloggaajien kysymysten ja kiinnostavien vastausten vuoksi! (Tässä vielä uudelleen sama linkki talouteni.fi-bloggaukseen.)

(Ja pakko vielä huomauttaa, että ymmärrän kyllä, että kaikille ihmisille kaikissa elämäntilanteissa säästäminen ei ole mahdollista. Sitä tärkeämpää olisikin koittaa mahdollisuuksien mukaan ennakoida, ja säästää hieman aina silloin, kun sen voi tehdä!)

2 kommenttia:

 1. Hei! Avaisitko joskus sijoitussalkkuasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulla on ollut tää kyllä ajatuksena jo pidempään, mutta olin päättänyt availla sijoituksiani tarkemmin vasta kun olen saanut kaikki Nordean yhdistelmärahastosijoitukset ensi vuonna lunastettua pois kokonaisuutta rumentamasta! :D
   Tän hetken tilanne on suunnilleen sellanen, että sijoitusvarallisuus on n. 22 000 €; S-osuuksissa mulla on 1400 €, Seligsonissa 5 rahastossa yht. n. 12 200 €, Nordnetissa 5 rahastossa yht. n. 7 700 € ja Nordeassa 2 rahastossa yht. n. 700 €.
   Sitten Bank Norwegianissa on 21 000 €, ja lisää käteistä löytyy S-pankista, Nordeasta, Nordnetistä ja fyysisenä käteisenä.
   Suurin yksittäinen sijoitukseni (jos BN:n talletusta ei lasketa) on Seligsonin Global Top 25 Pharma -rahasto, jonka arvo on nyt n. 4200 €.
   Tarkempi avaus tulee kyllä joskus, ehkäpä sitten joskus helmikuussa kun ne Nordean rönsyt on poissa. ;)

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!