keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Eläke

Jäin huhtikuussa taloudellisesti riippumattomaksi 39-vuotiaana. Työt aloitin ennen vuotta 2005 alle 23-vuotiaana, jolloin ei vielä kertynyt eläkettä. Olen ollut noin 25 vuoden aikana lähes joka vuosi osa-aikatöissä, mutta eläkettä on kertynyt alle 20 vuotena. Olen aina ollut pienipalkkaisissa töissä. Työtulojen lisäksi eläkettä on kertynyt hieman kandidaatintutkinnosta.
Jos eläkesysteemi olisi sellainen, kuin se nyt on, vielä noin 30 vuoden päästä, kun olisi aika jäädä eläkkeelle, saisin eläkettä seuraavasti;

Alin eläkeikä 67 v 3 kk vuonna 2052:
Työeläkekertymä 194 €
Lisäksi saisin kansaneläkettä 628 €
Ja takuueläkettä 154 €
Yhteensä 976,59 €

(Olettaen, että asuisin edelleen puolison kanssa. Mikäli en, saisin kansaneläkettä enemmän ja takuueläkettä vähemmän tai en lainkaan.
Ja tietty nää luvut muuttuu vielä vuosikymmenien aikana ja varmasti säännötkin, mutta nämä kaikki oletukset nyt huomioitu tämän hetken tietojen mukaan.)

Tavoite-eläkeikä 69 v 5 kk vuonna 2054:
Työeläkearvio 214 €
Kansaneläkettä 618 €
Takuueläkettä 144 €
Yhteensä 977 €

Entä jos jostain ihmeen syystä olisin jaksanut kitkutella työelämän rattaissa vielä 28 vuotta ilman että olisi pitänyt jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle aiemmin? Tällöin mun laskennallinen eläke olisi voinut muka olla seuraava;

Oletus: palkkatulot olisi koko ajan n. 600 €/kk (suunnilleen mitä mulla on ollut keskimäärin)
Alin eläkeikä 67 v 3 kk vuonna 2052:
Työeläkearvio 421 €
Kansaneläkettä 515 €
Takuueläkettä 41 €
Yhteensä 977 €
Eli edelleen sama kokonaiseläke kuin nytkin olisi tulossa.

Työeläkkeen pitäisi olla yli 504 €, jotta kokonaiseläke olisi enemmän kuin minimi. Esim. jos työeläke olisi 600 €, saisi kansaneläkettä 425 €, jolloin kokonaiseläke olisi 1025 €.

Jotta saisin kokonaiseläkettä edes 979 €, pitäisi työeläkkeen olla 508 € (jolloin kansaneläke olisi 471 €). Mitä siis pitäisi loppuaika saada palkkaa? Vastaus; n. 10 000 € vuodessa. Mahdotonta, en mitenkään kykenisi siihen. Eli vaikka olisin jatkanut työelämässä rimpuilua ja tehnyt kaikkeni eläkkeen kartuttamiseksi, en olisi pystynyt saamaan kokonaiseläkettä yli minimin. Työeläkkeen osuus olisi toki noussut, mutta kansaneläkkeen ja takuueläkkeen määrä laskenut vastaavasti.

En kuitenkaan ole koskaan ollut huolissani tulevasta eläkkeestä. Olen kyllä varhaisessa vaiheessa jo tiedostanut, että tulen joka tapauksessa saamaan niin pientä työeläkettä, että saan siihen myös jotain lisäeläkettä. Mutta joku minimikokonaiseläkkeen määrä, 970 €, taas kuulostaa jopa suurelta, kun on tottunut pieneen palkkaan tai n. 700 €:n työttömyyskorvaukseen. Olen tietenkin halunnut säästää myös eläkkeelle, mutta tiedostanut, että pärjään minimilläkin. Säästöjä siis jätän toki eläkkeellekin, mutta kyllä mä aion omaisuuttani tässä 30 vuoden aikana vähentää.
Ihanaa, että ei tarvi odotella eläkettä kauhulla tai myöskään helpotuksena. Voin nauttia elämästä nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!