maanantai 6. tammikuuta 2014

Alkuhahmotelma blogista

Tämä blogi ei kerro siitä, miten vuoden alussa luovun kaikesta omaisuudestani ja päivittäin valitsen takaisin yhden tavaran. Ei myöskään siitä, miten joka päivä vuoden ajan luovun yhdestä tavarasta. Eikä siitä, miten en osta vuoteen mitään uutta. Blogi ei sisällä myöskään ruikutusta siitä, miten köyhän rahat ei riitä mihinkään. (1)

Tämä blogi kertoo yksinkertaisesti siitä, mihin kaikkeen minun, (omasta mielestäni) normaalia elämää elävän, luontaisesti pihin ja säästäväisen, pienituloisen ja pienimenoisen kolmekymppisen naisen, rahat vuoden aikana kuluvat. Tapanani on ollut jo pidempään vältellä kaiken turhan ostamista, mutta en pidä järkevänä sitä, että olisin liian ehdoton. Haluan tyytyä vähään sekä taloudellisista että ekologisista syistä, mutta olen myös hyvin mukavuudenhaluinen.

Olen jo lähes 10 vuoden ajan karkeasti laskenut omat vuosituloni ja vuosimenoni, mutta tänä vuonna aion katsoa paljon tarkemmin, miten raha liikkuu. Aion raportoida tähän blogiin kuukausittain kaikki tuloni ja menoni sekä tehdä lisäksi viikkopostauksia, joissa kerron kulutuskohteistani eritellymmin.

Viikkopostauksissa ajattelin esitellä aivan kaiken ostamani lukuunottamatta "perusruokakauppaostoksia", joihin luen
- ruokakaupasta tai kauppatorilta ostamani ruoat (sisältäen myös karkit, sipsit ym. herkut)
- ruokakaupasta ostamani juomat (sisältäen myös alkoholin)
- wc-paperin ja kuukautissuojat
Taustatiedoistani vielä mm. sen verran, että asun puolisoni kanssa kahdestaan vuokra-asunnossa. (Yhteisten ruokaostosten teko on yksi syy, miksi en halua alkaa esittelemään ja erittelemään ruokaa, koska se hankaloittaisi huomattavasti tätä projektia, kun pitäisi olla heti laskeskelemassa ja valokuvailemassa puolisonikin ostoksia.) Käyn osa-aikatöissä ja saan osittaista työttömyyspäivärahaa.

Vuonna 2013 kaikki nettotuloni (palkka, työttömyyskorvaus, pääomatulot, edellisen vuoden veronpalautus) olivat yhteensä n. 12000 € eli n. 1000 €/kk. Menoni oli yhteensä n. 7200 € eli n. 600 €/kk. (Joista vuokraosuuteni n. 3100 € (n. 260 €/kk) ja kaikki muut menot n. 4100 € (n. 340 €/kk).) Säästöön jäi siis n. 4800 € (eli n. 400 €/kk). (2) Tänä vuonna on odotettavissa luultavasti jotain samansuuntaista.

(1) Köyhänä pidän ihmistä, jolla ei rahat riitä tai meinaa riittää asumiseen, ruokaan ja terveydenhoitoon. Itse en koe itseäni köyhäksi, vaikka esim. vuoden 2012 nettotuloistani (n. 12200 €) yli kolmannes (n. 4500 €) meni sairaudenhoitoon, lähes neljäsosa (n. 3000 €) asumiseen, ja vain alle kaksi viidesosaa (n. 4700 €, siis alle 400 €/kk) jäi käytettäväksi kaikkeen muuhun elämiseen. En ole köyhä, koska rahat riittivät menoihini, ja säästöönkin jäi yli 2000 €, yli 170 €/kk.

(2) Säästöjen käyttökohde on selvästi tiedossa; suunnitelmissa on n. 2 vuoden kuluttua ostaa puolisoni kanssa oma asunto, toki pankin lainan auttamana.

5 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta! Jään odottamaan jatkoa :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! :) Toivottavasti viihdyt jatkossakin.

  VastaaPoista
 3. Tämä blogi taitaa joutua kirjanmerkkilistalleni :) Sinulla on hieman samanlainen suhtautuminen rahaan kuin minulla, tosin hieman säästeliäämmältä vaikutat. Itse sorrun vielä turhan usein turhiin ostoksiin.

  tp

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti intoa riittää koko vuoden! Näitä on mielenkiintoista seurata!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tp ja Veli V. kannustuksesta! Ja Veli V., kiva kun kommentoit, niin pääsen tutustumaan muihin raha-aiheisiin blogeihin kätevästi, huomasin että blogiluettelosi vaikutti mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista