tiistai 2. joulukuuta 2014

Viikko 48

Kalenteriviikko 48; 24.—30.11.

Maanantaina oli mun eka asuntolainan lyhennyserän veloituspäivä! Yhteensä 225,30 €, josta 187,88 € varsinaista lainan lyhennysosuutta, 35,12 € korkokuluja ja 2,30 € veloituskuluja.

Maanantaina rahaa kului myös kotivakuutuslaskuun, osuuteni 11,25 €.
(Yhteensä vakuutus on n. 90 € ekan vuoden alennushintaan. Aiemmassa asunnossamme ei ollutkaan kotivakuutusta, koska aikoinaan siihen muuttaessamme asukkailla ei tarvinnut olla omaa, ja jossain vaiheessa muutoksen tultua ei vaan saatu aikaiseksi hankkia. Tyhmää, joo, mutta onneksi ei käynyt mitään ikävää. Puolison vakuutuksenhankintayritykset tyssäsi siihen, kun netissä ei pystynyt helposti kilpailuttamaan eri vakuutusyhtiöitä, vaan olisi pitänyt antaa niille kaikille tietonsa, jotta olisi saanut tarjouksia. Ärsytti ja turhautti, ja asia jäi. Oman asunnon ostamisen yhteydessä oli itsestäänselvää, että otetaan kotivakuutus samalla. (1) Nythän meillä on jopa irtaimistoakin, jolla on jotain arvoa. ;) Tuolla opiskelija-asunnoissa vuokranantajalla oli toki koko ajan kattava kiinteistövakuutus. Ja ei oltu ainoita hölmöjä; erään kyselyn tulosten mukaan noin kolmasosalla tuolla olevista asukkaista ei ole kotivakuutusta.)

Lisäksi maanantaina kului rahaa ruokaan.

Tiistaina rahaa ei kulunut mihinkään.

Keskiviikkona rahaa kului vain ruokaan.

Torstaina rahaa kului ruoan lisäksi partateriin. Lidlistä, 10 kpl 3-teräisiä G. Bellinin vaihtoteriä, 5,70 €. Aiemmin olen ostanut erilaisia teriä, joten en osaa sanoa vielä, onko nämä hyviä. Enkä tehnyt minkäänlaisia vertailuja muissa kaupoissa, vaan luotin siihen, että Lidlissä on hyvä hinta-laatusuhde. Tämä oli todellinen pakko-ostos, koska viimeinen terä alkoi olla tylsä, ja piti saada movember-viikseni ajettua ennen lauantain pikkujouluja! (Oikeasti en voisi olla viikkoakaan poistamatta viiksikarvojani, joten ei ne koko muuttoaikaa ole ehtinyt rehottaa. :D)
Perjantaina ei rahaa kulunut mihinkään. Kävimme viimistä kertaa vanhalla asunnollamme lopettelemassa siivoamista, ja jännästi se tuntui jo enemmän pelkästään tyhjältä asunnolta ilman sen kummempaa "entinen koti"-tunteilua. (2) Mutta yli kymmenen vuotta siellä tuli oltua ja vietettyä elämäni ehdottomasti ihanimmat ja kauheimmat hetket, joten kyllä siitä pois muuttamiseen tiettyä haikeutta ja vaikeutta liittyy. Mutta uusi asunto alkaa jo hiukan tuntua kodilta, kun on tutut tavarat pikkuhiljaa löytänyt paikoilleen ja alkaa tulla tutuksi talon kanssa.

Lauantaina oli työpaikan pikkujoulut, eikä multa kulunut rahaa mihinkään. Firman piikkiin tuli mm. syötyä, juotua, ajeltua taksilla ja oltua hotellissa yötä; oli hauska reissu!

Sunnuntaina ei myöskään mennyt rahaa mihinkään.

(1) Otimme vakuutuksen helppouden vuoksi pankkini Nordean kautta Ifistä, ja sai siihen samalla sentään ensimmäiseksi vuodeksi alennuksen.

(2) Mulle muuten koti edustaa vahvasti paikkaa, jossa tunnen olevani turvassa.

13 kommenttia:

 1. Jotenkin sympaattisen pieni tuo teidän asuntolaina :) Korkomenot tuntuu omasta mielestäni isoilta, mutta olen kai tottunut liian hyvään, puolison työsuhde-etuna ei ole ikinä tarvinnut maksaa lainoista kuluja eikä juuri korkojakaan. Toisaalta teilläkin on varmaan niin, että alussa on suuremmat korkomenot ja ne pienenee ajan kanssa? Ja voihan se ajatella niinkin, että tuo 37 euroa on ikään kuin vuokraa - poisheitettyä rahaa. Muutenhan te vain koko ajan kasvatatte varallisuutta ja makselette ikään kuin itsellenne :) Onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa oikein hyvältä työsuhde-edulta!
   Joo, lyhennystapana lainassani on annuiteetti (https://www.nordea.fi/Henkil%C3%B6asiakkaat/Lainat/Asumisen+rahoitus/Asuntolainan+korko-+ja+lyhennystavat/704094.html), joten korkojen osuus pienenee ja lyhennyksen osuus suurenee laina-ajan kuluessa. Mulle oli ihan sama, onko lyhennystapana annuiteetti, tasalyhennys vai kiinteä tasaerä; pääasia, että korkona on 3 kk:n euribor ja lainaa voi maksaa ylimääräisillä lyhennyksillä niin nopeasti kuin haluaa.

   Poista
  2. Tarkoitin siis sanoa, etten edes ajatellut, onko annuiteetti hyvä vai huono, kun sitä tarjottiin, koska aion maksaa lainan kuitenkin pois melko nopeasti. Vaikka olen kyllä matemaattisesti lahjakas, kaikki finanssijutut (ja ylipäänsä prosenttilaskut ja vähän myös todennäköisyydet) on ollut mulle aina vähän hankalia, enkä oikein osaa hahmottaa niitä kunnolla.
   Ja kiitos onnitteluista! :)

   Poista
 2. Meidän lainoissa on lyhennystapana tasalyhennys. Se on kaikkein edullisin vaihtoehto, vaikka eroa annuiteettiin ei pienen lainan osalta taida kauheasti olla. Tasalyhenteisessä lainan pääoma pienenee nopeiten, ja siten korkokuluja kertyy vähemmän. Kummassakin maksettavan kuukausierän määrä muuttuu koron muuttuessa ja laina-aika pysyy samana. Kiinteässä tasaerässä taasen laina-aika muuttuu koron muutosten myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, no höh, tyhmää kun en tajua näitä. Mä vaan tyydyin tuohon annuiteettioletukseen, koska en tajunnut, mitä kokonaiskustannuseroa noista voisi olla. Ja kun noissa oli nuo kuvaukset, että "Hyvä vaihtoehto, jos haluat...", ja perässä oleva oli mulle ihan sama. Ja pankki"neuvojat"han tietty aina huijaa ja koittaa saada pankille eniten rahaa. :(
   Mut onneksi mulla on niin pieni laina, alhainen korko ja lyhyt maksuaika suunnitelmissa, että ei pienillä eroilla ole suurta merkitystä. :)

   Poista
  2. P.S. Vähän hävettää, kun oon näistä niin pihalla. :D Kaikki abstrakteimmat matikan kurssit on tosiaan ollut mulle aina kaikkein helpoimpia; sekä lukiossa, että yliopistossa.

   Poista
  3. Olen blogiasi paljon lukenut ja kommentoinutkin, pidän paljon blogistasi, silti rohkenen olla toista mieltä tuosta että pankkineuvojat aina huijaa :) Olen itsekin siis pankin täti (en Nordeassa) eikä meidän tarkoitus ole todellakaan huijata ketään :) Annuiteetti on mielestäni hyvä valinta, omakin asuntolaina on annuiteetti. Lyhennyksen määrä on aina sama, mikä helpottaa talouden budjetointia. Tiedän aina tasan tarkkaan, kuinka paljon lainan lyhennys on kuukaudessa ja tarvittaessa voi sitten tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Tosin meidän perheessä ylimääräiset lyhennykset on aika harvassa, lapsiperheessä rahat tuppaa kulumaan aika tehokkaasti ihan muutenkin. Uskon, että olette tehneet hyvän valinnan tuon annuiteetin suhteen :)

   Poista
  4. No joo, oli aika kärjistetysti ja yleistäen sanottu, myönnetään! :)
   Mutta kerrottakoon nyt samalla, että valitettavasti olen saanut sekä suorastaan väärää että myös aika epäedullista tietoa pankista; mm. minulle kerrottiin, että ASP-tilille olisi saanut lisäkoron vain 3000 €:lle/vuosineljännes yhteensä puolison kanssa, mutta molemmathan olisi saanut tuolle 3000 €:lle. Jäi aika monta sataa korkotuottoja saamatta sen typerän väärän informaation takia. :( Asuntolainaneuvotteluissa sain vääntää mm. siitä, että haluan 3 kk:n euriborin, enkä pankille edullisempaa 12 kk:n euriboria. Kotivakuutusta ottaessa sain jälleen vääntää siitä, että haluan perusvakuutuksen keskihintaisella omavastuulla, en laajaa kaikista pienimmällä omavastuulla... Ja siitä sain vääntää, että haluan "vain" 25 000 €:n lainan, ja maksan suuren osan asunnosta omarahoituksella.
   Ei varmaankaan ole tarkoitus huijata, mutta selvästi tuntuu siltä, että kuitenkin tarkoitus on taivutella asiakkaat "ostamaan" mahdollisimman kalliita tuotteita, ei aidosti neuvoa, mikä juuri sen kyseisen asiakkaan kannalta olisi paras ratkaisu. Mutta luultavasti on niin erilaisia tapoja tehdä tuotakin työtä kuin mitä on erilaisia työntekijöitä. Ja virasto kuin virasto, aina ne ikävät kokemukset saa enemmän huomiota kuin mukavat.

   Poista
 3. Höh, onpa kurja kuulla ikävistä kokemuksistasi. Mutta näin se tosiaan menee, ammattilaisia on joka lähtöön ja tosiaan ne ikävät jutut muistaa helpommin kuin hyvät. Ja sitten sitä tosiaan varmaan alkaa epäilemään ihan kaikkea pankkineuvojan kertomaa, kun kerran menettää luottamuksen. Hienoa kuitenkin että pidit pääsi noissa tärkeissä jutuissa :)

  VastaaPoista
 4. Täällä on mun mielestä aika selkeästi esitetty nuo lyhennystapojen erot:

  http://www.kalmariarvokiinteistot.com/annuiteetti_tasalyhenteinen_kiinteatasaera.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, kiitos linkistä! Ja tuolta kun oli linkattu Tapiolan lainalaskuri, niin kävinpä katsomassa mielenkiinnosta omia lukuja; jos maksaisin lainani takaisin vasta siinä 10 vuodessa, eroa annuiteetin korkojen (1714,48 €) ja tasalyhenteisen korkojen (1677,62 €) välillä tulisi 36,86 €, olettaen, että korko muka pysyisi koko ajan samana (tällä hetkellä oleva 1,331 %)
   Todellisuudessa maksan lainan ehkä n. 3 vuodessa pois, joten eroa tulee kokonaiskorolle (n. 500 €) viitisen euroa.
   Eli mun kannalta ei lyhennystavalla siis ole juurikaan merkitystä, mutta niille, joilla on iso lainasumma ja pitkä laina-aika, eroa tosiaan saattaa tulla yllättävän paljon! (Esim. 100 000 €:n lainalle 10 vuoden maksuajalla 1,5 %:n korolla eroa tulee parisataa.)

   Poista
  2. Vähän asian vierestä vielä, että koska teen ylimääräisiä lyhennyksiä, ei koko laina-ajan korkoa ole kovin helppo laskea, mutta se ei tule olemaan tuota 500 €, joka tulisi tasaisen lyhentämisen vauhdilla, vaan ehkä jotain 250-300 €.

   Poista
 5. Joo, sun lainassa ei varmasti ole suurta eroa tolla lyhennystavalla :) Sitten tietysti kun korkotaso nousee, on vaikutus isompi pienessäkin lainassa.

  Pankkivirkailija-keskusteluun pakko kyllä todeta, että omien kokemustenikin mukaan pankissa tarjotaan kyllä aina kalleimpia vaihtoehtoja, jollei asiakas osaa edullisempia kysyä. Se on toisaalta ihan ymmärrettävää, sillä pankin näkökulmasta hyvä pankkivirkailija varmasti on myös hyvä myyjä.

  VastaaPoista