keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Värkkäilyjä osa 1

Harrastan käsitöitä ja erinäisiä pieniä tuunailuja ja värkkäilyjä. Ei nää välttämättä ihan kaikki vinkkeinä ja ohjeina käy, mutta kuitenkin kaikki sellaisia esimerkkejä, joita haluan jakaa täällä muillekin. Säästää rahaa ja luontoa.
Tässä osa 1, jatkoa tulossa joskus myöhemmin:

· Usein kun jostain vaatteesta näyttää olevan vetoketju rikki, tilanne voi korjautua ilman raskasta vaihto-operaatiota. Vika ei yleensä olekaan itse ketjussa. Tällöin itse vetoketju on siis täysin kunnossa, ja vika on siinä lukossa; se on väsähtänyt ja löystynyt. Tähän voi auttaa pelkkä lukon kiristäminen, tai sitten lukon vaihto.
Itse olen lisännyt vetoketjullisten vaatteideni käyttöikää todella monella tavalla: olen ompeluttanut ammattilaisella uuden vetoketjun; olen vaihtanut itse uuden vetoketjun; olen vaihtanut uuden lukon toisesta, poistotuomion saaneesta, vaatteesta; olen kiristänyt lukkoa; ja lisäksi alla olevalla laiskan tuunaajan vinkillä "vetoketjulenkki-pelastuksella".

Kun farkkujen vetoketju ei pysy millään kiinni, vaan lukko on viallinen ja aukaisee ketjua, kun ei jaksa pysyä ylhäällä, voi lukkoon kiepauttaa tuollaisen metallisen avainrenkaan, jonka sitten housuja päälle pukiessa laittaa napin ympärille ennen kuin napin laittaa napinlävestä läpi. Vetoketju pysyy kiinni, ja rinkula jää huomaamattomasti piiloon;7 kommenttia:

 1. Tuunailu ja värkkäily on itsellänikin vähän verissä.
  http://www.downshiftaaminen.blogspot.fi/2014/08/elektroniikan-ja-muidenkin-tavaroiden.html

  Pistä ihmeessä lisää vinkkejä, odotan jo innolla osaa 2.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Joudut nyt odottelemaan jatkoa jonkin aikaa, koska seuraavana vuorossa on tammikuun kuukausikatsaukset, mutta luonnoksissa on kyllä jo kaksi värkkäilykirjoitusta aluillaan. :)

   Poista
 2. Hienosti olet tuunaillut! Joskus minulla oli sama ongelma uusien farkkujen vetoketjun kanssa: vetoketju ei pysynyt kiinni. Vein housut takaisin kauppaan, ja siellä kerrottiin, että ketjun veto-osa (mistä pidetään kiinni) pitää kääntää alaspäin kun ketju on kiinni. Auttoi! En tiedä, onko tämä ihan yleistietoa, mutta ajattelin kuitenkin jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Mulla tätä ongelmaa ei ole koskaan ollut uusien farkkujen kanssa, vain vanhojen. En tiedä, onko tuo nyt sellaista yleistietoa, että kaikki tietää, voihan se olla, että monet ihan luonnostaan vahingossa kääntää sen klipsun alaspäin, eikä ole tullut edes ajatelleeksi asiaa. Itse kyllä tiesin tämän, ja kommenttisi innoittamana kävin farkku- ym. vetoketjuhousuvarastoni läpi. Suurimmassa osassa oli sellainen kääntäessä lukittuva klipsu, mutta kaikissa ei (esim. noissa kuvassa olevissa ei). Joko lukot on ajan kuluessa jotenkin mennyt rikki, tai sitten ne on alunperinkin ollut huonoja, ja pysynyt aluksi hyvin kiinni vain tiukkuuden ansiosta.

   Poista
 3. Ja lisäkommenttina vielä edelliseen: Vaihdatin itsekin juuri vetoketjun yli 3 vuotta palvelleeseen talvitakkiin vanhan ketjun hajottua. Maksoi ompelijalla töineen ja ketjuineen ehkä 35 euroa, mutta takkia voi taas käyttää ja säästyin kalliin uuden takin hankinnalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tekstissäni mainitsema ammattilaisella ompeluttamani vetoketju oli myös juuri talvitakkiin. Takki on nyt ollut mulla yli 10 vuotta, ja tykkään siitä edelleen hirveästi. Se oli ostaessa halpa, joten n. 40 €:n vetoketjunkorjausmaksu tuntui siinä mielessä hullulta, että takin hinta taisi olla suunnilleen saman verran, mutta näin vuosien käytön jälkeen on kyllä helppo sanoa, että vetoketjun ompeluttaminen kannatti ehdottomasti!

   Poista
  2. Muistelin muuten tätä keissiä lisää, ja lisäksi törmäsin puolivahingossa joihinkin tietoihin. Mainitsemani takki oli maksanut uutena 70 € vuonna 2002, ja vetoketjuompelu maksoi 30 € vuonna 2004. Vuonna 2013 vaihdoin siihen lukon. :D

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!