maanantai 2. marraskuuta 2015

Lokakuu 2015

Lokakuun tulot;

Palkkatulot: 551,66 €

Työttömyyskorvaus: 549,83 €
Pääomatulot: 0 €
Muut tulot: 0 €

Yhteensä: 1101,49 €

(Summat nettona)

Lokakuun menot;


· Vastike: 122,95 €

Muut menot 339,99 €;
· Jäsenyys: 100,00 € (S-osuus)
· Perusruokakauppaostokset: 88,80 €
· Huonekalut ja sisustus: 65,00 € (Valaisin 130 € NetAnttilasta)
· Vakuutus: 18,16 € (Kotivakuutus, n. 145 €/vuosi, koska vain ensimmäinen vakuutusvuosi oli edullinen, n. 90 €.)
· Terveys: 17,40 € (Jälleen d-vitamiineja tarjouksesta, Tokmannilta 600 kpl x 30 µg)
· Ravintola/kahvila/baari: 10,40 € (Lonkero ja olut baarissa)
· Asuntolainanlyhennyksen korko ja veloituskulu: 9,33 €
· Kosmetiikka ja hygienia: 8,05 € (Tokmannilta tarjouksesta hammasharjoja, Pepsodent professional 8 x 0,79 € = 6,30 €, Lidlistä viemärinpuhdistusaine 2,20 € ja WC-puhdistusaine 1,30 €)
· Keittiötarvikkeet: 7,50 € (Stockmannin hulluilta päiviltä pizzakivi. Olisi ollut 30 €, mutta koska jäljellä oli enää näytekappale, saatiin se puoleen hintaan 15 €:lla.)
· Puhelin ja netti: 7,45 € (Netti 14,90 €/kk)
· Vaatteet: 4,50 € (Lidlistä heijastin 3 € ja kirppikseltä huivi 1,50 €)
· Harrastukset: 3,40 € (Käsityötarvikkeita Tokmannilta ja kirppikseltä)

Yhteensä: 462,94 €


Tulot 1101,49 - menot 462,94 = 638,55 € säästöön.Menot 462,94 € = 42,03 % tuloista


Lisätieto kuukauden rahavirroista;


Lokakuun asuntolainanlyhennyserä oli sama kuin elokuussa ja syyskuussa, 216,72 €. Sen koostumus oli tällainen;

· lyhennysosuus 207,39 €
· korkokulut 7,03 €

· veloituskulu 2,30 €

Lisäksi tein asuntolainaan 1000 €:n ylimääräisen lyhennyksen.

Rahastosäästämiseen (Nordean yhdistelmärahastoon) meni 150 €.


Lokakuun lopussa liityin asiakasomistajaksi S-ryhmään. Tavallaan tuo 100 €:n liittymismaksu on sijoitus, mutta merkitsin summan nyt kuitenkin menoihin, jäsenyydeksi. Sijoitus-aspektia puoltaa mm. se, että keväisin saa n. 10 €:n "osingon", ja että satasen saisi halutessaan takaisin. Menoihin merkitsin kuitenkin mm. siitä syystä, että sain liittymiskampanjalahjaksi n. 15 €:n arvoisen tuotekassin ja lisäksi 45 €:n arvosta alennusseteleitä. Nuo varmaankin vähentää hiukan marraskuun, joulukuun ja ensi vuoden ruokakuluja, joten ajattelin, että on nyt järkevintä merkitä tuo 100 € menoihin.

13 kommenttia:

 1. Voit liittyä moneen S-ryhmään ja moni maksaa hyvää tuottoa pääomankoroille http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/06/11/tuhansien-sijoituskikka-nain-s-ryhma-maksaa-korkoa/20157527/12

  Onko joku erityinen syy käyttää nordean rahastoja?. Esim www.seligson.fi tarjoaa reilusti kulutehokkaampia osake ja korkorahastoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nuuka!
   Tuo S-osuuksien haaliminen on kyllä hyvä vinkki, jostain syystä vaan ei ole tullut siihen tartuttua, vaikka vinkkiin törmäsinkin jo viime vuonna täällä rahablogimaailmassa. Ja nytkin tuli tehtyä liittymispäätös vähän kiireessä, enkä tajunnut ajatella, että nuo muutkin osuuskaupat kuin tämä lähin ois mahdollista samalla. Kiva kun muistutit tästä!
   Noh, Puoliso sentään hankki myös osuuden itselleen, ja ehtisihän tässä vielä hyvin ostoksille ja saamaan ensi vuoden korot, kun vain saisi aikaiseksi... Tuo taisi olla kyllä mulle uutta tietoa, että kahdesta paikasta saa (tai ainakin viime vuonna sai) 20 %:n koron!
   Kyllähän tuo nyt houkuttelee, että hankkisi ainakin 10 suurikorkoisinta, se tekisi mulla nyt 835 € sen valmiina olevan satasen lisäksi, ja korkoa tulis jo yli satasen. (Tai verothan siitä vielä menee, ja korkoprosentit vaihtelee vuosittain, mut noin satasen kuitenkin.) Kaikkikin viime vuonna korkoa maksaneet osuudet vois hankkia, pitääpäs alkaa katsella ja laskeskella, oisko mulla tota reilua tonnia ylimääräistä nyt marraskuussa/joulukuussa. Ja jos ei oo ihan kaikkeen nyt mahis, niin parhaat nyt ja loput vuoden päästä!

   Mulla syynä Nordean rahastoon on se, että mä en tajua sijoittamisesta oikein mitään, eikä aihe kiinnosta niin paljon, että jaksaisin panostaa siihen, ja alkaa opiskella. Syy on siis laiskuus, tiesin kyllä säästösopimusta aloittaessani, että Nordea on "kallis", mutta itselleni vaan niin helppo.
   Kieltämättä sekin on yks pieni plussa (mutta ei liian määräävä!), että "keskittämällä varat ja velat" Nordeaan ollaan Puolison kanssa Nordean silmissä tarpeeksi rikkaita, jotta meille voi tarjota ilmaiseksi ja edullisesti palveluja, jotka köyhille maksaa mielestäni paljonkin...
   (Poistin aiemman kommenttini, koska en voinut muokata sitä, ja ärsytti pari pientä juttua siinä.)

   Poista
  2. Itse ostelin pikkuhiljaa kanssa nuo s-osuudet aloittaen siitä joka maksoi parhaan koron edellisvuonna. Oma kriteerini oli että ostan vain osuudet jotka ovat maksoivat yli 10% tuottoa. En keksi paljon riskittömämpään sijoitusta kun nämä, rahat saa pois vaikka heti ja osuuskunta ei konkurssiin mene kun S-ryhmää palvotaan melko uskontomaisesti osassa talouksista.

   Itsellä on kaksi sijoitusasuntolainaa ja joka kerta olemme käyneet pankin virkailijan kanssa keskustelun etten siirrä sijoituksiani heille, koska heidän kulut ovat paljon kalliimmat kun nordnetissä. Tuntui itseasiassa että pankkia kiinnosti enemmän osake- ja rahastosijoitukseni kun asuntolainat.

   Korkoakorolle efekti on varmaan ihan tuttu termi sinulle, seligsonin rahastoissa kulut n.0,40% eikä merkintä ja lunastuspalkkiota, kun kivijalkapankeilla on usein merkintä- ja lunastuspalkkio ja usein hallinnointikulut +1%. Kuulostaa pieneltä, mutta esim. seligsonilla on laskuri paljonko on eroa kuluissa :)

   Vaikkei sijoittaminen hirveästi kiinnosta, niin melko monet ammattilaiset mm. Mika Hyttinen kovasti puhuu indeksirahastojen puolesta. :)

   Poista
  3. Juu, mulla ei mene merkintäpalkkioita, mutta lunastuspalkkio hallinnointipalkkion lisäksi. Ja nuo Seligsonin n. 0,45 % hallinnointikulut on kyllä pienet verrattuna vaikka Nordean säästö50-rahaston (50-50 korko/osake) 1,60 %:iin! Mä sijoitan sekä säästö50:een että säästö25:een (25 osake & 75 korko), ja vaikka tuossa säästö25:ssa on hallinnointikulut pienemmät kuin säästö50:ssä, 1,20 %, lunastuspalkkio on siinäkin 1 %! Eihän sitä tiedä, vaikka joskus innostuisinkin, nyt vaan ei tunnu siltä, että kiinnostaisi opetella yhtään.
   Mites muuten Seligsonin ja Nordnetin vertailu, onko ne hyvin samankaltaisia, vai vaatiiko Nordnetin kautta sijoittaminen enemmän aktiivisuutta ja Seligsonissa ei tarvitsisi tajuta ihan niin paljon? Olen toki molempien nettisivuja vilkuillut, jo siis aiemmin, ja nyt uudestaan, mutta kun en noista termeistä ole niin perillä...

   Poista
  4. Nordnetillä on tarjontaa rahastoissa useita satoja. Heillä on Superrahastot pohjoismaihin joiden hallinointipalkkio on 0%.Nordnet tarjoaa laajemman mahdollisuuden, mutta Seligsoneissa on 10€ per rahasto minimisijoitus, joka on piensijoittajalle parempi vaihtoehto :). Itse pidän tätä seligsonia piensijoittajalle yksinkertaisempana ja parempana vaihtoehtona.

   Seligsoiniin voi liittyä muistaakseni nettipankkitunnuksilla ja rahaston merkintä tapahtuu ihan nettipankista maksamalla rahaston tilille rahaa. Itsellä menee joka palkkapäivä yhteesnä 150€ rahastoihin.

   Suosittelisin esim tällästä pakettia:
   Pohjois-amerikka
   Eurooppa
   Aasia
   Kehittyvät markkinat
   Euro Obligaatio (Korkorahasto)
   (Itsellä vielä näiden lisäksi euro corporate bond, muttei välttämätön)

   Siinä olisi lähes koko maailman osakkeisiin sijoitettu hajautetutusti ja vähän korkoja tasapainottamaan. Toki jos korkoja haluaa pitää enemmän niin sitten laittaa korkorahastoon vähän enempi rahaa joka kuukausi :)

   En ole noithin nordean rahastoihin perehtynyt tarkemmin, mutta kuten toit esiin kivijalkapankkien rahastot on tosi kalliita, koska ne on suunnattu ihmisille jotka haluavat päästä helpolla, eivätkä perehtyä aiheeseen.

   Avaa tunnukset, tee pienet sijoitukset ja kokeile miltä vaikuttaa, nopeasti ne rahat sieltä pois saa jos ei tunnu omalle :)

   Poista
  5. Kiitos vastauksestasi! :) Luulen, että tuo puolisoni innostuu nyt ensi vuonna kokeilemaan Seligsonia tai Nordnettiä, ja minä seuraan mahdollisesti sitten myöhemmin perässä.

   Poista
 2. Voinko vaan kävellä s-pankin pisteeseen ja ostaa osuuden jostain toisesta s-ryhmästä?
  Vai miten se oikein tehdään?

  Olen harkinnut sitä jo pitkään, mutta en ole kehdannut hankkia niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin olen ymmärtänyt, että ihan yhdessä paikassa yhdellä kerralla voi ostaa monta osuutta. Mutta en mä nyt 100 %:n varmuudella voi tätä sanoa, kun en itse ole vielä tehnyt.

   Kehtaamisen liittäisin vain siihen, että olisi kyllä noloa olla ostamatta juuri sen paikan osuutta, missä pisteessä asioi! :D

   Katselin eilen raha-asioitani, ja totesin, että joulukuun puolessa välissä voin ostaa ne kaikki osuudet, jotka haluan. :)

   Poista
  2. Itse olen aina marssinut listan kanssa ja antanut pankin tätille että haluaisin ostaa nämä osuudet. ostanut aina 3-5 osuutta kerralla.

   Poista
 3. Suosittelen kanssa seligsonia tai nordnettia!

  VastaaPoista
 4. Päivä mennyt selaillessa erilaisia säästöblogeja... Saanenko kysyä että miten ruokaan voi mennä vaan vajaa 90 euroa kuukaudessa. Mulla itellä ruoka on tällä hetkellä isoimpia menoeriä. Säästövinkkejä siihen otetaan vastaan. Mä olen nyt noita rahastoja pähkäillyt ja erilaisia säästösuunnitelmia tehny, tällä hetkellä oon vaan sellasessa pienessa luottokorttikierteessä. Käytän ja maksan son osan sit tilistä ja taas joudun käyttään. Haluun tästä eroon mut mut.. Käytän puhelimesa sovellusta ku Whatcard (www.wathcard,com) jolla voin seurata mikä kortti on missäkin halvin ja mistä on halvin nostaa rahaa, ja itseasiassa säästäähään siinä, mut eipä se juur mitään auta ku nekin sit menee johkin muuhu.
  Kävin tutkailees tota nordnettiä. OIsko jotain hyviä vinkkejä mistä kannattas alottaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiva kun kommentoit!
   Noita ruokamenojani olen vähän availlut täällä blogissani mm. otsikoilla "Miten syön alle satasella kuukaudessa", jutut löydät klikkaamalla tuosta oikealla olevasta palkista tunnistepilvestä kohtaa 'ruoka'.
   Itse neuvoisin kyllä pääsemään luottokorttikierteestä eroon ennen kuin alat mihinkään rahastoihin sijoittamaan. Luottokorttia on kyllä tosi fiksua käyttää niin, että saa aina ilmaisen noin kuukauden maksuajan, muttei maksele korkoja. Mutta tällöinkin kannattaisi säästää edes jonkinlaista pientä puskuria, hätävaraa, että olisi sitten yllättävien menojen varalta aina mahdollisuus maksaa se luotto pois heti seuraavassa kuussa ennen korkojen alkamista. Mun neuvo siis on; aluksi vähennä kuluja ja säästä rahaa ensin ihan varoiksi jonkin verran ennen kuin alat säästämään sijoitusmielessä. Jos ongelma on se, ettet osaa säästää, vaan ostelet vaan niin paljon kuin "varaa" on, en valitettavasti osaa auttaa, koska itselläni ei ole koskaan ollut tuollaista ongelmaa, enkä oikein osaa samaistua sellaiseen tilanteeseen.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta.
   Käynpä tsekkaamassa noi ruokavinkit, koska mulla kyl menee sapuskaan aika iso osa menoista.
   Enkä syö valmisruokia enka muuta roskaa, siks vähän ihmettelin :)
   Ehkäpä on joo viisainta päästä eroon noista korteista ja sitten pähkäillä sijotuksia. Totta juups!!
   Toi kortin kulujen seurantasovellus on muuten tuolla väärin.
   Se on http://www.whatcardapp.com/
   Mut jos on viisaampi ku mää eikä käytä kortteja niin ei sitä tartte...
   Mä en itseasiassa ostele turhia enään, mutta tein niin aiemmin, siks tää kierre nyt on ja vaikee päästä eroon, mut mää yritän parhaani.

   Meen nyt tsekkaan run ruokavinkit..

   Kiitos

   Poista