sunnuntai 14. elokuuta 2016

Miten säästää rahaa? osa 5

Tämän sarjan edellisiin kirjoituksiin pääsee klikkaamalla tunnistetta säästövinkki. Aluksi pohdin, miksi en juuri ole blogissani säästöneuvoja jaellut, sitten kerroin, miten suhtaudun moniin säästöneuvoihin eri tavalla kuin monet muut. Edellisessä kirjoituksessa kuitenkin kerroin kolme hyvänä pitämääni talousneuvoa. Tässä neljä lisää;

Käy Lidlissä


Mikäli sinulla on mahdollisuus käydä ostoksilla Lidlissä, käy! Jos olet tottunut muunlaiseen valikoimaan, ja Lidlin tuotteet tuntuu aluksi vierailta, koita jonkin aikaa sitkeästi tutustua niihin, ennen kuin luovutat ja siirryt takaisin S- tai K-kauppojen asiakkaaksi.


Itselleni Lidlin tuotteet on niitä "tavallisia", joihin muita "erikoisuuksia" vertaan, ja vaikka ässällä ja koolla on usein paljon laajemmat valikoimat kuin lidlissä, myös hinnat on huomattavasti korkeammat. Meidän arkikauppa on jo vuosikausien ajan ollut Lidl, mutta silloin tällöin ostamme esim. Citymarketista tuotteita, joita ei Lidlistä saa. (Lähes aina CM-listalla on irtosipuli, kahvipavut ja Pirkka Mexican mix -pakastevihannekset.) (Ja tarjouksista ostamme jotain sellaista Citymarketista, Supermarketista tai Prismasta, joita emme sieltä normaalihintaisina ostele. Pirkkaa ja Rainbowta tulee silloin tällöin osteltua normaalihintaisenakin.)


Ja niin, olen ruokavaliorajoitteeton, joten en osaa arvioida Lidliä esim. keliaakikon tai vegaanin näkökulmasta, voi toki olla suuriakin puutteita valikoimassa näistä näkökulmista käsin.


Tarkista kuitit

Kannattaa ottaa tavaksi tarkastaa laskut ja kuitit ja muut vastaavat paperit. Mieleeni tulee esim. palkkakuittien, esitäytetyn veroilmoituksen ja kauppakuittien tarkistus. Jos niissä on jotain huomautettavaa, huomauta!
Itse olen aikojen saatossa huomannut virheitä esim. palkanmaksussa sekä ruokakauppojen, ravintoloiden ym. rahastuksissa. Verotukseen olen hakenut vähennystä.
Jos ruokakaupassa on veloitettu 10 snt liikaa, en jaksa vaivautua siihen turhauttavaan valitusrumbaan, mutta jos yliveloitus on 1 €, haluan kyllä rahani takaisin. Välillä valitus on hiukan noloa tai ahdistavaa, mutta kuitenkin enemmän harmittaa, jos rahaani on kulunut täysin tyhjään. Viimeisin tällainen kuittitarkastuksen vuoksi saatu raha tuli ruokaravintolan yliveloituksesta valittamisesta, n. 6 €. Toki vähäistä siihen verrattuna, mitä esim. palkkavirheistä huomauttamisista olen saanut; siinä on ollut kyse satasista. Myös verovähennysten hyödyt on ollut satasia.
(Lidlin kuitit on muuten aina ollut itselläni oikein! Siksikin on mukava käydä siellä, kun ei tarvitse niin tiukasti vahtia, onko hinnat kassoilla oikein. Kannattaa toki tarkistaa, onko esim. paistopistetuotteiden veloitus tullut oikeista tuotteista.)

Eroa kirkosta

Jos jostain kumman syystä vielä kuulut evankelis-luterilaiseen kirkkoon, niin eroa siitä. Moni vinkin antaja mainitsee, että sillä ei ole mitään väliä, kuinka uskonnollinen olet, voit erota kirkkoyhteisöstä ja rukoilla yksinäsi. Mä taas sanon jyrkemmin, että älä nyt hyvä ihminen tue jäsenyydelläsi ja rahoillasi yhteisöä, joka perustuu epäloogisiin uskomuksiin, vaan lahjoita ne rahat mieluummin vaikka tieteelle tai jonnekin muualle, jossa ollaan kiinnostuneita totuudesta. Tue tietoa, älä hölmöä uskoa. Tai pidä verotuksessa säästämäsi rahat itselläsi. Tai jos arvostat hyväntekeväisyyttä, voit lahjoittaa kirkollisverotuksessa säästämäsi rahat itse valitsemillesi kohteille.


Itse erosin kirkosta vasta 21-vuotiaana, vaikka olen "aina" ollut ateisti. Eipä siinä parina vuotena yliopisto-opiskelujen alkaessa silti tullut kirkollisveroa maksettua, koska se oli aikaa, jolloin pienen opintorahan (259 €/kk eli 2331 € vuodessa) lisäksi verotettavia tuloja oli kesätöistä todella vähän. (Lisäksi sain tietenkin opiskelijan asumislisää, mutta se on verotonta.)


Lopeta tupakanpoltto


Mielestäni yleensä kukin voi kuluttaa rahansa mihin tykkää, ja on hyvä tuhlata siihen, mistä on iloa, oli harrastus sitten miten hyödytön, typerä tai kallis tahansa. Mutta muutamat kriteerit kyllä tuo esiin poikkeukset tästä yleistyksestä; Ainakin se, ettei toiminnasta olisi kauheasti haittaa maailmalle. Esim. tuhoaisi maapalloa kohtuuttomasti tai haittaisi älyttömästi muiden eliöiden olemassaoloa. Eli harmittomat turhuudet, vaikka olisikin todella turhia, on mielestäni ihan ok. Haitalliset taas ei...


Tupakointi on todella tyhmää. Sen lisäksi, että tupakointi sairastuttaa tupakoijan, ja mahdollisesti tupakoijan lähellä olevat, se aiheuttaa lyhytaikaisestikin mm. allergikoille ja migreenikoille todellista haittaa. Puhumattakaan siitä, että tupakansavu nyt vaan haisee ihan vitun pahalle. (Terveisin nimim. toivoisin, että alakerran naapurini ei enää tupakoisi parvekkeellaan, jotta kodissani ei silloin haisisi pahalta.)


Tupakointi on kallista monin tavoin. Askit maksaa ostajalle paljon rahaa (ööh, myönnän, en edes tiedä, kuinka kallista se nykyään on), mutta suuremmat kustannukset on muualla. Terveydenhoidossa, luonnossa. Tupakoitsija itse säästäisi rahaa ja terveyttään, jos lopettaisi, mutta sen lisäksi maapallo voisi ehkä hivenen paremmin. Tupakan viljely nimittäin aiheuttaa paljon ympäristöongelmia, kuten maaperän köyhtymistä. Se jouduttaa ilmastonmuutosta ja vie viljelypinta-alaa ravinnontuotannolta, myrkyttää ympäristöä ja aiheuttaa sademetsien hakkaamisen myötä mm. eläinlajien häviämistä.


Siispä lopeta tupakointi ja käytä säästyneet rahat mieluummin vaikka viinaan, ellet parempaa kohdetta keksi! :D (Joo joo, tiedän kyllä liiankin hyvin, millaisia kauaskantoisia ongelmia alkoholismista seuraa, sekä lähiympäristölle että yhteiskunnalle yleisesti. Kuluta ne säästyneet rahat järkevästi, pliis.)Luonnossa on mukavampi nähdä luonnonkuoria kuin myrkkykuoria

27 kommenttia:

 1. Ei Lidl ole mikään halpa. Mulle ainakin se Prisma on edelleen edullisin. Ja en käytä mitään bonuskortteja, joilla saisin vain 1% alennuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiinnostavaa, että erilaisilla ruokakoreilla voi saada niin erilaisia tuloksia. Ne tuotteet, mitä itse ostan, saa kyllä Lidlistä selvästi halvemmalla kuin Prismasta tai muualta.
   Mulla on sekä K- että S- kortit, mutta ässä on melko turha, kun ei sieltä saa mitään bonuksia, ellei kuukauden ostot ole vähintään 50 €. Plussaa sentään kertyy joka ikisestä eurosta. Mutta eniten tosiaan menee rahaa Lidliin.

   Poista
 2. Lidl käytössä täälläkin säännöllisesti. Yleensä kerran viikossa tehdään isommat ostokset siellä ja paikataan sitten puutteet vieressä olevassa Prismassa.

  Omassa käytössä Lidl on huomattavasti halvempi kuin Prisma. Mielestäni myös laadukkaampi, vrt. marjahillo lidlissä 50% marjaa, prismassa 2% marjaa. Hinta vähintään sama ellei halvempi Lidlissä.


  Erosin kirkosta muutama vuosi sitten, kun lopulta tajusin miten paljon rahaani on mennyt kirkolle. En kadu ja ainahan sitä voi liittyä takaisin jos ei rahalle ole muuta käyttöä :)

  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hintavertailussa pitää tosiaan verrata myös laadun mukaan. Mielestäni Lidlissä on yleensä hinta-laatusuhde selvästi parempi, toki jotkut Pirkat ja Rainbowtkin on tässä hyviä. (Mutta esim. K-Menu ja X-tra on omasta mielestäni yleensä aika huonoja.)

   Poista
 3. Ihan tällä viikolla olen kiinnittänyt huomiota kuitteihin enemmän ja olen jo kaksi virhettä bongannut; perunat punnittu Lidlin kassalla herneinä (virhe vajaa 5€) ja maidosta unohtunut antaa -30%-alennus. Ennen en olisi vaivautunut valittamaan, mutta nyt aion sen tehdä, kun seuraavan kerran kyseisissä kaupoissa asioin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, paistotuotteiden lisäksi Lidlissä voi mennä sekaisin noi punnittavat tuotteet! Omalle kohdalle ei vielä ole osunut, pitää muistaa kyllä vilkaista nekin jatkossa.

   Poista
 4. Mulla on vähän ristiriitaiset ajatukset Lidlistä. Siellä työskennelleet kaverit ovat kertoneet, että työilmapiiri on ikävä, koko ajan on kauhea kiire (kassalla piippaustahdin pitäisi olla aika kova) ja pomot kyttäävät. Työntekijöitä on selvästi liian vähän työmäärään nähden, ja kassajonot ovat aina älyttömän pitkiä. Toisaalta tyytymättömät työntekijät eivät työnantajaa haittaa, koska työnhakijoita on aina jonoksi asti, jos joku irtisanoutuu. Vaihtuvuus on ilmeisesti aika tiheää.

  Olen nyt kuitenkin alkanut käydä Lidlissä ostamassa kaurahiutaleita, jotka ovat melkein puolet halvempia kuin muualla. Katson käydessäni myös hevi-osaston, mutta se on harvoin halvempi kuin tori tai S. Kesällä olen ostanut sieltä halpoja vesimeloneja. Mulla ostoksien kriteerinä on kotimaisuus niiltä osin, kun se on järkevää, joten siksikään Lidl ei ole optimaalinen. Esim. ruisjauhoja ei saa sieltä kotimaisena.

  Hyviä pointteja tupakanpoltosta. Lisäisin tuohon vielä seikan, jota moni ei tule ajatelleeksi: tupakointi on myös ihmisoikeusongelma. Tupakkaviljelmillä käytetään usein lapsityövoimaa, ja työntekijät kärsivät pahoistakin nikotiinimyrkytysoireista (esim. päänsärky, vatsakivut, oksentelu). Tässä Human rights watchin raportti yhdysvaltalaisilta (!!) tupakkaviljelmiltä: https://www.hrw.org/report/2015/12/09/teens-tobacco-fields/child-labor-united-states-tobacco-farming

  Minusta tupakkavalistuksessa on menty vikaan, kun siinä on nostettu esiin lähinnä yksilön kokemat terveyshaitat (ja hiukan passiivisen tupakoinnin ongelmia) ja jätetty globaalit vaikutukset huomiotta. Moniko tupakoitsija on miettinyt, kuka ne röökit joutuu viljelemään ja millä hinnalla? Joidenkin kavereiden ja tuttujen kanssa käymieni keskustelujen perusteella ei oikeastaan kukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lähilidlissä tai entisessä lähilidlissä ei kyllä yleensä ole ollut pitkiä jonoja, mutta kaupungin keskustan Lidlissä usein joo. Siellä on pienet tilat ja suuret asiakasmäärät.
   Myös kellonaika tietty vaikuttaa, tosi harvoin olen ollut siinä 4-5 aikaan, milloin kuvittelen ruuhkaisinta olevan.
   Työilmapiirikin on varmaan myymäläkohtaista, mutta eihän se hyvä lähtökohta ole, että kaikilla on kiire. :(

   Joo, hevit saisi halvemmalla torilta, jos sinne vaan useammin jaksaisi mennä (köh köh, tässä olisi mulla skarpattavaa!), mutta ainakin omat hedelmäni ja vihannekseni on yleensä Prismassa kalliimpia kuin Lidlissä. Ehkäpä monissa Prismoissa on keskenään merkittäviä hintaeroja, tai sitten vaan se ruokakorin koostumus vaikuttaa niin paljon siihen, mikä on halvin paikka.

   Todella hyvä lisäys tuo tupakkafarmiorjuus! Kauhea työpaikka. Eipä muistunut edes mulla nyt tuo mieleen, vaikka asiasta kyllä tiesinkin.

   Poista
  2. Täällä päin muuten S-market on Prismaa halvempi ja valikoima monipuolisempi, vaikka pinta-alaa on vähemmän. S-market on myös helpommin tavoitettavissa polkupyörällä (tämä on tietty asuinpaikasta riippuvainen asia).

   Poista
  3. Mua lähin kauppa on K-supermarket, sitten Lidl ja Sale. Seuraavaksi tulee useat pienehköt, S-market ja pari K-markettia ja toinen K-supermarket ja toinen Lidl. Lähimpään Prismaan Ja K-Citymarkettiin on sitten pidempi, yhtä pitkä matka. Ja ihan on juu asuinpaikkakohtaista, mihin on paras pyöräillä. Ainakin K:ssa on mielestäni selvästi niin, että isompi on halvempi; Market kalliimpi kuin Supermarket ja Supermarket kalliimpi kuin Citymarket. Mut nääkin varmaan myymäläkohtaisia!

   Poista
 5. Lidl: en käy, en halua urugualaista Suomeen tuotettua härkää, en saksalaisia mehuja, hilloja... haluan ostaa lähellä tuotettuja kananmunia ja tukea oman paikkakunnan yrittäjää ja näin arvostaa hänen työtään. Noin esimerkiksi. Lisäksi siellä on aika usein myynnistä poisvetoja.
  Kirkko. Olen saanut kasteen, rippikoulun, vihkimisen, leirejä, kerhoja, konsertteja, kauneimpia joululauluja, muistoja. Se on elämänkaaressani mukana koko matkan. Tiedän tarvitsevani sitä vielä monesti matkallani hautakiven alle. Ja moni muukin tarvitsee. Kirkollisveroni mahdollistaa avun myös muille kirkon palveluja tarvitseville, tarjoaa lapsille harrastuksia, ensimmäisen kesätyöpaikan...kirkko myös työllistää, olen ilolla mahdollistamassa esim. diakonin työpaikan, jonne moni menee taloudellist apuakin hakemaan, kirkkoon kuulumattomatkin. Kirkosta eroaminen on maksimaalinen itsekkyyden osoitus:minä, minun rahat. Tee toiselle niin kuin toivot itsellesi tehtävän. Lähimmäinen tuntuu olevan kuin vihollinen.
  Tupakoinnin lopettamista komppaan säästövinkkinä täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidl on tunteita herättävä. Mutta sieltä saa hyvin paljon suomalaisia tuotteita. Ostan yhtä paljon suomalaisia tuotteita Lidlistä kuin Prismastakin. Joskus laatu on huomattavasti parempaa niissä ulkomaisissa tuotteissa kuin suomalaisissa. Siksi joskus suosin ulkomaalaista,koska hinnan ja valmistusmaan lisäksi laatu on tärkeä asia.

   tp

   Poista
  2. Kuten tp jo sanoikin, Lidlistä kyllä saa paljon suomalaisia tuotteita. Kyllä mun kananmunani, kaurani, perunani ja jugurttini esimerkiksi on suomalaisia, vaikka ne on Lidlistä. Lihaa ostan harvoin, mutta yleensä se on suomalaista broileria Lidlistä. Mutta mulla tuo suomalaisuus nyt ei ole ykköskriteeri, vaikka siihen kiinnitänkin huomiota.

   Mun mielestä uskonnollisen ilosanoman levittäminen jos mikä on itsekästä. Minä, minun satuni on ainut totuus. Lasten aivopesu ja uskonnollisten yhteisöjen painostavat käytöskoodit ja ihmisoikeuksia rikkovat syntikäsitykset, hyi hitto.

   Mutta aiemmin olen blogissani maininnut, että arvostan kyllä kirkon diakoniatyötä. Se vaan, että jos on halua hyväntekeväisyyteen, voi sen kanavoida jollekin ei-uskonnolisellekin järjestölle. Niinkuin tuossa sanoinkin kirkollisverojen ohjaamisen vaihtoehdoiksi esim. tieteen tai itse valitun hyväntekeväisyyskohteen.

   Poista
 6. Lidl on ainoa näistä kaupoista, jossa käymisen lidäksi on käytävä myös jossain toisessa kaupassa. Juu, ei, yhdellä kauppareissulla ja yhdestä kaupasta kerralla kaikki. Aika on rahaa. Ja kilometrit on rahaa. Ne säästyy, kun käy muualla kun litlissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käydään Lidlissä useamman kerran viikossa ja Citymarketissa tai muualla pari kertaa kuussa. Eipä tuota meille mitään ongelmia välillä käydä toisessa ja välillä toisessa, kun suurin osa arkijutuista löytyy kuitenkin Lidlistä. Mut ymmärrän, et jos jotain tosi usein ostettavia juttuja ei Lidlistä saa, sinne ei sitten jaksa mennä, jos jonnekin muualle on joka tapauksessa pakko mennä usein. Ja me kun käydään kaikki kauppareissumme pyörällä (tai joskus harvoin, lähinnä talvikaudella, bussilla), ei tähän elämään sovi, että kerran viikossa kaartaisi autollaan Prisman pihaan.

   Poista
 7. Jos haluaa rahaa säästää, Lidl on poikkeuksetta paras. Aika ihmeellinen ruokakori saa olla, että Prisma tulee halvemmaksi. Itse muista kaupoista Lidliin vaihtaessa, huomasin eron jo ensimmäisessä laskussa. Kuukausiseurannassa kulutus laski melkein 20% pitkällä aikavälillä.

  Jos sitten haluaa tukea lähituottajia / on muita kuin rahapainoitteisia perusteita valita ruokapaikka, niin muut vaihtoehdot ovat hyviä. Mutta fakta on, että duopoli meininkin on jatkunut Suomessa aivan liian pitkään ja ilman Lidliä me kaikki maksaisimme edelleen entistä suurempia laskuja K- ja S-kaupoissa.

  Kiva lukea rehellistä tekstiä pitkästä aikaa, etenkin kirkkojuttu on kivan suoraa sanottu. Kirkossa on paljon hyviä puolia kuten lasten iltapäiväkerho sekä ripari, mutta oma ongelmani on aina ollut juuri se, että en tiedä mihin muuhun raha menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit, ja kerroit kokemuksesi Lidlistä!

   Löysin tällaisen tilastokuvaajan Suomen ev.lut. kirkon rahojen jakaantumisesta; http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/AE6B7CCFC1E7D6F1C22575C30026F343?OpenDocument&lang=FI

   Tarkempiakin lukuja olisi ehkä saatavilla, kun jaksaisi etsiä. Itseäni häiritsee esimerkiksi tuo lasten ja nuorten aivopesutoiminta, lähetystyö, ja noh, ylipäätään kaikki uskonnollisen sanoman tuputus.

   Poista
 8. Meillä on Prisma tutkitusti halvempi kuin Lidl (Lidlin tutkimus muuten). Minä tosin kierrän molemmissa ja poimin halvimmat a(Lidlistä laadukkaammat hevi-tuotteet). Cittari on makuuni kallis, mutta josku sieltäkin jotain haen.

  Itseäni toisaalta ärsyttää, kun joka kerta Saksassa käydessä voin vain todeta Lidlin olevan siellä reilusti halvempi kuin meillä täällä (ja pienempi alv ei eroa selitä yksin).

  Ja kun kauppaan on usemman kymmenen kilometriä käyn aina ns. isosti kaupassa ja töiden jälkeen pikaisesti vain paikaillaan vaikkapa puuttuvia maitoja. Siksi minua ei tuo monen kaupan (ovat vierekkäin) kollaaminen haittaa.-Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Meillä"? Eli siis sinun alueellasi vai? Tosiaan voi kai sitten melkoisia eroja olla eri puolella Suomea, itse asut ilmeisesti aika pohjoisessa jos kauppaan on useita kymmeniä kilometrejä?!
   Ja on joo melko erilainen todellisuus meillä, itellä n. 2 kilsaa lähimpiin; K-supermarkettiin, Lidliin ja Saleen. Kymmenien kilsojen päästä ei napostelisi talvella pyörällä ruokaa raahata. :D

   Poista
 9. Itse asiassa niinkin periferiassa asun kuin Keski-Suomessa. Keskimaan Prismat on edullisempia kuin Lidl ja Prisma käyttääkin tätä Lidlin tutkimusta mainonnassaan.

  Ihan vain maaseudulta täältä on matkaa 20 kilometriä Saleen (vain tosi hädässä käyn) ja 35 kilometriä Prismaan ja töihin kaupunkiin (ei varmaan kovin kummoista vaadi päätellä, mikä kaupunki kyseessä ja kuntaliitosten myötä olemme muuten sen asukkaita;-)). Viimeinen kyläkauppa lopetti jokunen vuosi sitten. Mä en valita, koska onhan tuo lähiöelämä aikanaan koettu yliopistoaikoina ja itse miehen kanssa tänne halusimme. Rahansäästökeinona periferiaa ei välttämättä voi silti suositella :-D.-Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, ja kävi mullakin mielessä, että esim. Itä-Suomessa on jossain kohtaa tosi pitkiä etäisyyksiä, vaikkei pohjoisessa olekaan. Mulle tutumpaa länsi- ja etelä- akselit. :)

   Poista
 10. Olen aina tykännyt sun blogistasi, mutta hieman nosti karvoja pystyyn se, miten vihamielisesti ja halveksien tunnut suhtautuvan uskoviin. Musta on ihan ok olla ateisti, tai vaikka buddhalainen, mutta sellaiseen perussivistykseen kuuluu kunnioittaa toisten vakaumusta vaikka se olisi eri kuin oma. Ja musta sä et tunnu kunnioittavan kristittyjen vakaumusta ollenkaan.

  Hyvä blogi sulla ja ihan huippuja ajatuksia monesta asiasta, mutta selväksi tuli ettet sä kaipaa lukijoiksesi uskovia, joten luen jatkossa mielummin muiden (ateistienkin) blogeja, jotka eivät suoraan halveksi minua kirjoituksissaan. Ei halveksiminen ole samaa kuin suorapuheisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostan kyllä, että kirjoitan uskonnoista kärkkäästi. En mitenkään kiellä vaikutelmaasi, että suhtautuisin halveksuvasti, enkä puolustele vihamielisyyttäni, mutta avaan nyt kuitenkin hieman enemmän suhtautumistani, ja koitan nyt kertoa, vähän sekavinkin lausein, mitä todella ajattelen;

   Vaikka joku ihminen uskoo mun mielestäni hölmöön asiaan, on se sitten Jumalaan, jumaliin, lentävään spagettihirviöön tai mihin tahansa vastaavaan tämän todellisuuden ulkopuoliseen, olen sitä mieltä, että se ihminen saa uskoa siihen. On ok kuvitella maailmankaikkeuden olemuksesta mitä tykkää. En siis vastusta uskomista sinänsä. Toki usein ajattelen, että uskomukset on hassuja ja epäloogisia ja kummallisia, mutta en pidä uskomista itsessään vahingollisena.

   Se, mikä mulla nostaa karvat pystyyn, on noista uskomuksista kumpuava toiminta. Seuraukset hirvittää.

   Vastustan sitä, että omia uskomuksia tuputetaan muille ainoana oikeana totuutena. Vastustan sitä, että vaaditaan muita ihmisiä toimimaan omien raamatuntulkintojen tai muiden uskonnollisten auktoriteettien sääntöjen mukaan. Vastustan lasten aivopesua. Vastustan mielenterveysongelmaisten saalistamista uskon yhteyteen. Vastustan synneillä syyllistämistä.

   Ehkä reagoin aivan liian voimakkaasti, mutta suoraan sanottuna uskonnot ahdistaa mua. Monet maltilliset uskovaiset on mun mielestä ihan ok. Mutta monet muut uskovaiset taas ovat saaneet aikaan sen, että uskonnolliset yhteisöt on muodostunut mun silmissäni psyykkisen väkivallan harjoittajiksi.

   Vastustan esim. sitä, että ei hyväksytä homoutta. Vastustan sitä, että kielletään evoluutioteoria tai muuten tieteen tuloksia. Vastustan sitä, että julistetaan omien uskomusten olevan totta.

   Hurmoksellisessa uskovaisuudessa minua karmii se, miten esim. vanhempi ei ole tässä todellisuudessa läsnä lapselleen, vaan on omassa maailmassaan, jotenkin humaltuneena uskostaan. Epäterve uskonnollisuus toimii alkoholismin tavoin virtahepona olohuoneessa; suuri ahdistava möykky, joka vahingoittaa ihmissuhteita. Karmii olla tekemisissä ihmisen kanssa, joka naiivisti uskoo kirjaimellisesti Raamatun ihmeisiin.

   Ehkä mulla on liikaa kokemuksia huonosta uskonnollisuudesta ja liian vähän hyvästä uskovaisuudesta. Mutta valitettavasti ne huonot kokemukset vaan on niin suuria, että en pysty näkemään kovinkaan paljoa hyvää missään järjestäytyneissä uskonnollisissa organisaatioissa.

   Poista
 11. Kiitos vastauksesta, se avasi vähän sun asennetta. Ja oli oikein asiallinen vastaus näin uskovankin näkökulmasta:) Kurjaa että sulla on niin huonoja kokemuksia uskovista, olen vilpittömästi pahoillani siitä.
  Musta on ihan ok, jos suosittelee noinkin agressiivisesti kirkosta eroa kirkkoon vielä kuuluvalle ateistille/suhtautuu uskontoon negatiivisesti päässään(ja puheissaan on negatiivinen mutta asiallinen) eikä tue mitään uskonnollista toimintaa toiminnallaan/taloudellisesti.

  Mutta jos sä julistat kaikkien uskontojen olevan huuhaata, yhteisöjen sairaita jne, sä teet omalla laillasi ihan sitä samaa mitä väität uskovien tekevän. Yrität agressiivisesti käännyttää muut ajattelemaan samoin kuin sä, eli sun mielestä oikein. Kun uskova tekee samaa, sä pidät sitä henkisenä väkivaltana?

  Jos sä näet uskovien yhteisöt noin pahana ja sen selityksenä uskonnonvastaisuudellesi, miten sä puolustat ateismia siinä valossa millainen Neuvostoliitto oli ihmisille? Koska on ihan faktaa että sen politiikan yksi voimatekijä oli uskonnottomuuden ihanne.

  Pointti siis: ihminen saa olla ateisti ja suhtautua kriittisesti ja negatiivisesti uskontoon, mutta uskonnonvapaus ei ole vain vapautta uskonnoista vaan myös vapautta uskoa ja harjoittaa uskoaan (tämä ihan siellä laissakin).

  Toinen toisemme kunnioittamisella pääsee omassa asiassaan aina parempaan tulokseen kuin agressiivisella ja halveksuvalla asenteella.

  Ja se ei tarkoita etteikö ääneen ja tiukastikin saisi arvostella sellaisia yhteisöjä, joissa toimitaan rikollisesti, mutta kun mä en yleistä kaikkien ateistien ajavan Neuvostoliiton tason ihmisoikeuksia ja "vapauksia" niin älä säkään yleistä kaikkien uskovien/kirkkojen/uskonnollisten yhteisöjen olevan jotain henkisen väkivallan airueita, koska se ei ole totta.
  -aiemman kommentin kirjoittanut uskova, jolla on niitä ateistikavereitakin ja hyvin on tultu heidän kanssa juttuun, kun molemminpuolinen kunnioitus toimii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En näe itseäni kyllä julistamassa tai saarnaamassa mitään enkä yrittämässä käännyttää ketään, varsinkaan aggressiivisesti. Aika passiivista tää mun uskontojen vastaisuuteni on. :D Ennemmin koitan yleensä vaan vältellä kaikkea uskontoihin liittyvää.
   Mutta tässä nyt en voi syyttää kuin itseäni kun tällä kertaa tuli sohaistua tähän aiheeseen, oma vika!
   Selvennyksenä vielä, että en missään nimessä yleistä, että jokainen uskova olisi jotenkin paha, mutta mun näkemykseni mukaan niissäkin maltillisissa yhteisöissä ja niissä tavallisissa uskonnonharjoittamisissa, missä monet muut ei näe mitään haitallista, on usein mun mielestäni jotenkin epätoivottavaa sisältöä, kuten manipuloivaa tai syyllistävää tai tieteen vastaisuutta. Ehkä esim. sä näet, että 10 % uskonnollisista yhteisöistä ja niiden toiminnasta on jotenkin epätoivottavia, loput hyviä, ja mä taas näen, että 90 % näistä on epätoivottavia. Ehkä mä korostan liikaa järkeä ja loogisuutta ja kammoan liikaa hurmoksellisuuta ja hömppää, mutta niin mä vaan teen. Mun puolestani yksilö voi uskoa mihin vain transsendenttiin olioon, mutta ei vetää niistä omista uskomuksistaan sellaisia johtopäätöksiä, jotka vaikuttaa toisten ihmisten arkitodellisuuteen. Se maailmankuva, mitä itse muka "tyrkytän", on, että tämän todellisuuden asioihin reagoitaisiin tämän todellisuuden sisällä, ei ulkopuolella, siis evidenssin, ei yliluonnollisuuden, keinoin.

   Suhtaudun myös esimerkiksi homeopatiaan negatiivisesti. En nyt suoraan vertaa sitä uskontoihin, mutta jotain samankaltaista niissä, ja suhtautumisessani niihin, on. Homeopatian harjoittamisessa mua ei häiritse se, että joku uskoo johonkin sellaiseen, mihin minä en usko. Homeopatiassa mua häiritsee esimerkiksi se, että siinä hylätään oikea lääketiede ja todellinen tutkimus, ja näperrellään joidenkin epätodellisten veden muisti -käsitteiden kanssa.

   Poista
 12. Huh, ihan hiki tuli tätä keskustelua lukiessa :D Lidliin liittyen, olen just hiljattain kuullut kahden lidliläisen (toinen jo entinen sellainen) kokemuksia Lidlistä työpaikkana. Kiire on kuulemma kova, työntekijöitä liian vähän ja kaikesta säästetään. Palkka on huono, lisäksi oma henkilöstö hoitaa myymälöiden siivoamisen itse! Aina kaupan suljettua siis siivotaan porukalla. Vähän kakka fiilis on ollut tuon jälkeen käydä ostoksilla, mutta edullisin se kyllä meille on vaikka osa ruoista ja suurin osa taloustavaroista edelleen ostetaan cittarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi tyhmää kyllä jos on liian kiire koko ajan. :( Kuvittelisin, että melkein kaikissa perusruokakaupoissa on se kaupan alan tessin mukainen palkka, joka toki on huono, mutta siis onkohan missään muuallakaan sen suurempi palkka kuin Lidlissä?

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!