keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kuukauden kaikki ruoat 70 €:lla

Ruokamenoni on matalat, vaihtelevasti n. 55-95 €/kk, keskimäärin suunnilleen 70-75 €/kk. Tätä on paljon hämmästelty, ja olen usein lyhyen vastauksen lomassa ohjannut lukemaan blogin alkuaikojen postauksia, joissa on tunnisteena 'ruoka'. Kehotan edelleen toimimaan niin, esim. ensimmäinen kirjoitukseni ruokamenoista löytyy tästä ja seuraavat on tässä, tässä, tässä, tässä ja tässä.

Nyt päätin ottaa projektiksi jatkaa hieman tätä ruokaostosten avaamista. Esimerkkikuukaudeksi sattui helmikuu. (Vaikka se onkin 2-3 päivää lyhyempi kuin muut, se on ihan yhtä kätevä ja totuudenmukainen, koska siitä voi helposti laskea päivämenot, viikkomenot ja keskimääräisen kuukauden.)

Helmikuun ruokakuluni oli 63,44 €.
Se on keskimäärin 2,27 € päivässä, 15,90 € viikossa ja 70 € kuussa.

Listasin kaikki ruokaostokset erikseen ja myös kaikki syömäni ruoat. Ne eivät ole ihan samat, koska esim. helmikuun alussa tuli syötyä tammikuun ostoksia, ja helmikuun lopun ostoksia taas tulee syötyä maaliskuun alussa. En aina syö näin, tämä oli vain sattumalta valittu otos yhdeltä aikaväliltä. En kertonut tästä Puolisolle etukäteen, jotta hän ostaisi ihan niitä ruokia kaupasta, mitä ostikin, ilman sitä tietoa mahdollisesti alitajuisestikin vaikuttamassa, että nämä kaikki tulee sitten mun blogiini. Itsekin koitin olla ottamatta tätä huomioon. ;D

Ruokavalioni on enimmäkseen lakto-ovo-vegetaarinen, mutta kalaa ja lihaakin kyllä syön. Tänä esimerkkikuukautena söin näköjään noin joka toinen päivä edes vähän lihaa tai kalaa. Yllättävän usein, mutta toisaalta niiden määrät oli aika vähäisiä.
Kuukauden aikana söin yhtenä päivänä ruokaa ravintolassa, yhtenä kylässä, yhtenä hesen hampparin kotona, ja 25 päivänä vain kotona valmistettua ruokaa.

--

Ensin esittelen syömäni ruoat, lopuksi ruokaostokset.


Peruspäiväni oli tällainen;

* aamupala; mustaa irtoteetä (joskus pussiteetä), 3 siivua Puolison leipomaa leipää, jossa päällä;
- margariinia ja
- juustoa/keitetty kananmuna ja
- tomaattia/paprikaa ja
- joskus salaattia/meetwurstia.

* välipala; esim. banaani, päärynä, omena, appelsiini, veriappelsiini, jugurtti, jugurtti&mysli, smoothie(jugurttia, banaania, mustikoita), kaurapuuro&aprikoosihillo, hapankorppu(+margariini ja juusto), cashew-pähkinöitä, karkkia.

* varsinainen ruoka; tästä lista tuossa alla

* vastajauhetuista pavuista tehty kahvi ja yksi pala suklaata

* välipala; kts. lista yllä

* iltapala; sama kuin aamupala


Sitten kuukauden aikana syömäni varsinaiset ruoat;

- ravintolassa
- hesen kerroshampurilainen
- kyläily
- soijarouhetomaattikastikemakaronilaatikko x 6
- tulinen bataattiperunasosekeitto x 3
- purkkihernekeitto x 2
- härkäpapupinaattiletut & aprikoosihillo x2
- riisipapumunavihannespaistos
- uunissa paahdettua bataattia, vihreät pitkät pavut, paistettu muna
- uunissa paahdettua bataattia, vihreät pitkät pavut, kalapullia
- bataattiperunamuusi, uunissa paahdettua porkkanaa, kalapullia
- bataattiperunamuusi, uunissa paahdettua porkkanaa, kalapuikkoja x 2
- pinaattiruorepasta tonnikalatomaattikastikkeella
- bami goreng -pakaste (kanavihannespasta)
- itse tehty salamipaprikapizza x 2
- itse tehdyt hampparit bataattiranuilla x 2

(sis. pun lihaa; 5, kanaa; 2, kalaa; 6, lakto/ovo; 15)

--

Ja sitten ruokaostoksiin. Listasin erikseen Puolison kanssa yhteiset ja vain mun omat. Suurin osa ruokaostoksistamme on siis yhteisiä, mutta kuitenkin osa on selvästi vain toisen, esim. omat alkoholit, limsat, karkit, jugurtit. Toki tulee ostettua esim. yhteisiäkin alkoholeja ja jugurtteja, mutta siis ne ruokaostokset, jotka on selvästi vain toisen, ei päädy yhteismaksettaviksi. Ja Puolisoni ei syö täysin samoin kuin minä. Tuo varsinainen ruoka on yleensä meillä sama, mutta välipaloissa on eroa.

Kuvissa listaa kaikesta kuukauden aikana ostetusta;


Sitten joitakin huomioita;

- Tässä oli siis kuukauden ostokset, ei kuukauden syömiset! Syömiset näkee tuolta ylempää.
- Joo, ostettiin 100 kananmunaa! Nykyään me kulutetaan niitä molemmat paljon.
- Kahvi maksoi mulle tässä kuussa 7 €. Vuodessa kahvikuluni on kai n. 75 € eli n. 6 €/kk. Noin 20 cnt/kuppi. Jos siis haluaisin pihistellä menoissani, kahvin vaihtaminen edullisempaan säästäisi jonkin verran.
- Välillä syömme kausittaisesti jotain ruokaa paljon ja jotain taas vähän. Parin kuukauden päästä voi olla päinvastoin. Nyt esimerkiksi näkyy olleen bataatti- ja veriappelsiinikausi, ja vaikkapa salaattia&kurkkua&tomaattia&paprikaa ostettiin aika vähän.
- Edulliseen syömiseeni sisältyy muutamia yksittäisiä kalliita ostoksia, mutta suurin osa ostoksista on halpoja. Kalliiden osuus ei siis juuri nosta kokonaiskuluja, kun niitä on vain vähän.
- Tässä kuussa 3 päivää "ulkona" syömistä on hiukan enemmän mitä yleensä. Muina kuukausina arvioin syöväni yleensä vain 1-2 päivänä kuussa ravintolassa/kylässä, ja muuten aina kotona.
- Tässä kuussa ostettiin ruokaa ehkä hiukan enemmän Citymarketista, mitä yleensä. Prismassa taas ei käyty kertaakaan, vaikka sieltäkin kyllä aina välillä ostellaan.
- Tässä kuussa heitettiin ruokaa pois n. 100 g. Vähän eri määrä mitä keskimääräinen suomalainen; 2000 g/hlö/kk!

Saa kommentoida miten huvittaa, mutta postauksen pointtina ei siis ole pyytää (eikä antaa ;) ) ravitsemusneuvontaa, vaan tarkoituksena oli kertoa taas hieman tarkemmin, miten edulliset ruokaostokset on mulle mahdollisia, sitä kun tosiaan on kyselty muutamaan otteeseen. En väitä, että ruokaostokseni olisi erityisen eettisiä tai terveellisiä, mutta eipä ole ainakaan kamalan epäeettisiä tai epäterveellisiäkään!

26 kommenttia:

 1. Melkoinen suoritus. En edes kehtaa tähän kirjoittaa omaa kuukausittaista ruokabudjettia (kahden hengen taloudessa).
  Hienoa todeta, että aika pienellä budjetilla voi syödä vielä kohtuullisen hyvin.

  VastaaPoista
 2. Äkkiä katsottuna meillä meni noin 400€ kauppoihin viime kuussa neljän hengen taloudessa. Lihaa tai kalaa syötiin varmaan joka päivä. Summa sisältää kaikki muutkin ostokset ruoan lisäksi.

  VastaaPoista
 3. Meillä talousbudjetti 4 hengen taloudessa on 550 - 600 euroa. Sillä ostetaan myös wc-paperit, talouspaperit ja pesuaineet. Välillä riittää, välillä menee muutamalla kympillä yli. Hyvin kun suunnittelee, niin riittää. :)

  VastaaPoista
 4. Olen pitänyt viimevuoden alusta kirjaa kaikista menoistamme. Olemme nelihenkinen perhe, lapset ala-asteen alkutaipaleilla ja vanhemmat tekee ruumiillista työtä niin töissä kuin kotona. Viimevuonna pelkkä ruuan osuus oli 462.02€ keskimäärin/kk. Ja tänävuonna on noin 40€ tippunut vielä ruan kulutus. Viimevuonna herkkujen osuus oli karmaiseva, keskimäärin 118€/kk sisälti ulkona syönnit, tarjottavat ja karkit. Hui mikä summa! Tänävuonna olemme selvinneet alle puolella tuosta ja tavoitteena se koko vuodelle.
  Syömme ihan tavallista kotona tehtyä ruokaa ja kaikkiin ruokiin pyritään kasviksiakin jossain muodossa laittamaan. Tänävuonna olemme lisänneet paljon keittojen tekemistä ja leipääkin olen alkanut paljon leipomaan, liekkö siinä saatu säästö aikaiseksi. Kananmunat saadaan kotoa ja pikku bisneksellä kanat tienaa itse ruokansa. Kananmuna on muuten tosi halpa ruoka ravintoarvoihinsa nähden sitä ei vain kaikki aina tajua! Suosittelen muutenkin (etenkin perheille) menojen kirjaamista, meille ollut silmiä avaavaa kohtuullisen pienellä vaivalla! T.munalan emäntä

  VastaaPoista
 5. Täytyy myöntää että meillä on aika erilainen ruokavalio, varsinkin proteiinin saannin suhteen =D Mutta tämä riisipapumunavihannespaistos -ruoka alkoi kiinnostamaan, onko sinulla siihen ohjetta?

  VastaaPoista
 6. Mä päivittelin juuri budjettia, ja meillä meni helmikuussa ruokakauppaostoksiin (sis. ruoat ja taloustavarat esim. vaipat) noin 580 euroa. Summassa ei ole mukana mitään ulkona syömisiä tai juomisia.

  Äkkiseltään kun katsoo tuota sun syömisten listaa, niin melko kevyesti teidän tulee kyllä syötyä. Ihmekös olette niin hoikkia molemmat :D Huomiota kiinnitän myös esim. kokolihatuotteiden puutteeseen, tai no yksi jauhelihaostos löytyy listasta mutta kanaa tai kalaa (esim. fileetä) ei lainkaan. Meidän tulee myös ostettua aika paljon leipiä ja jotain muita leipomotuotteita kaupasta. Valmisruokia taasen ei osteta oikeastaan lainkaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon kaikille kommenteista!

  Tässä tulee nyt yhteisvastaus, kun en ehtinyt aiemmin vielä vastailla kenellekään erikseen.

  Nyt kun te Tavoitteena miljoona ja Rouva Rahahuoli kerroitte lukujanne, niin osaatteko arvioida muun kuin ruoan osuutta menoista? Mullahan ei mene noihin kaupan taloustavaroihin kuin joku vajaa 5 €/kk, mutta voisin kuvitella, että jossain pikkulapsiperheessä kaikkiin pesuaineisiinkin saattaa hurahtaa tosi monta kymppiä kuukaudessa. Ja mites muutenkin, minkäikäisiä lapsia teillä on ja miten paljon ne syö? Kuvittelisin, että esim. 4-5 -vuotias lapsi syö tosi vähän, ja taas joku 15-16 -vuotias tosi paljon...

  Munalan emäntä, joo, todellakin kananmunat on aika halpoja terveyspommeja! (Liiallisen kolesterolin saannista toki kiistellään.) Ja itse leipomalla leipäkulut tosiaan pienenee huomattavasti, sähkökulut toki nousee sitten jonkin verran.

  Osinkokuningas, hahaa, riisipapumunavihannespaistos on niinkin gurmeeta kuin Pirkan Mexican Mix -pakastepussin sisältö (kidneypapu, maissi, vihreä papu, sipulikuutio, punainen ja keltainen paprika, pikku maissi) paistettuna kananmunan kanssa ja sekoitettuna keitetyn riisin kanssa. :D

  Sirkka, kokolihaa ostettiin kyllä joo vähän. Mutta joinakin kuukausina saatetaan ostaa monta pakkausta broilerfileitä, kun on tarjouksessa. Usein kun Lidlissä on yrttivalkosipuli- tai fajitas- maustettu broilerin sisäfilee tarjouksessa, tehdään kanatortilloja, nams. Ja sitten pari kertaa vuodessa grillausaikana ostetaan hetkittäin myös piffejä. Jossain vaiheessa ostettiin paljon kirjolohta, mutta nykyään ei juurikaan enää kun se on niin kallista. Minkäänlaista jauhelihaa oltiin ostamatta varmaan 8 vuotta putkeen, mutta nyt ollaan välillä osteltu naudan tai broilerin, ja tehty esim. hampurilaispihvejä tai bataattibroilerivuokaa.
  Leipää ei enää juuri kaupasta ostella, (kun kävin töissä, otin sinne usein evääksi kaupan lepää, mutta nyt kun olen työtön, tulee tosi harvoin ostettua sitä,) ja leivonnaisiakin melko vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä talousbudjetti ollut myös n. 600 e nelihenkisessä perheessä. Lapset syö ihmeen paljon :D Parivuotias ehkä puolet siitä mitä itse syön, eskarilainen jo 70%. Joskus tankannut esim. iltaruokakeittoa kolme lautasellista, ihan normiannoksia siis. Ruoka vaan palaa kasvaessa. Loistotulos teillä hävikin osalta, aika vähään on jo mekin päästy entiseemme verrattuna mutta ei voi puhua samana päivänä edes. Ehkä pitäisi näistä inspiroituneena koettaa itsekin joku nuukakuu vetää, jos saisi siitä kimmokkeen tiputtaa pysyvämmin menoja.

   Poista
  2. Juu mulla ei tosiaan ole kovin hyvää mielikuvaa siitä, paljonko lapset syö, kun on aika vähäiseksi jäänyt tuo kokemus naperoista! Sen tiesin, että teini-ikäiset usein syö älyttömän paljon. :D

   Poista
  3. Vastataan nyt myöhemmin kuin ei koskaan; meillä on 5 ja 8 vuotiaat lapset, mutta ei taloustavaroihin mielestäni mene kovinkaan paljon per kuukausi, toki varmasti enemmän kuin sinun 5€/kk, eiköhän tyyliin parilla kympillä varmasti selviä, en jaksa seurata näitä edes kovin tarkkaan, koska kuitenkin pakollisia kuluja ja säästäminen näissä olisi turhaa.

   Suurin osa "kauppakuluista" menee ruokaan, syömme mielestäni hyvin, esim. lihaa oikeastaan joka päivä, kasviksia pitäisi lisätä :)

   Poista
  4. Lisätään vielä; Olen yleisesti budjetoinut 700 € / kk kauppaostoksiin, jonka pitäisi kattaa ruoka, taloustavarat, vaatteet, lelut ym. mikä yleisesti kaupoista ostetaan. Välillä päästään varmaan huomattavasti alle, mutta toisinaan ostetaan esim. vaatteita isommalla rahalla.

   Poista
  5. Kiva kun palasit vielä kommentoimaan!

   Joo, melkein kaikilla on oma tapansa laskea menokategorioita, kun eri asioiden osuus kiinnostaa eri ihmisiä. Mäkään en esim. ole jaksanut erikseen laskea alkoholinkulutuksen osuutta, kun siihen menee mulla niin vähän rahaa. Sitten vain erilaisia kategorioita on vähän hankala verrata toisiinsa. Tai esim. just eri ikäisiä lapsia. :)

   Poista
 8. Järkyttävän lyhyt lista kyllä tuo teidän ostosmäärä. Mulla 1 kauppakuitti on noin pitkä :O Enkä itsekään yleensä osta mitään kaikista kalleimpia asioita. Mutta esim. 4 banaania koko kuulle - meillä menee tuo helposti tuntiin heti kaupasta tultua. Eikä olla lihavia mekään :D..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt katsoit hiukan huolimattomasti. Ostettiin banaaneja 8,6 kiloa! Eli n. 40-50? :D

   Poista
  2. Kappas! no niinhän olikin :) Pitäisikö kopioida teidän lista ja testata... :)

   Poista
 9. Huippusuoritus, eikä vaikuta ankeelta! Täytyy matkia, kun tulot vaihtelee.
  Terv. Fanny

  VastaaPoista
 10. Moi, mielenkiinnolla lukemassa ruokabudjettia! Itse olen varsin säästäväistä sorttia ja kaikki muu onkin varsin optimoitua rahankäytössäni, mutta ruokakauppa tuntuu olevan jokin mystinen musta-aukko jonne rahaa hupenee ja kaiken sortin herkkuihin ja jopa tupakkiin hassailen rahojani. Nyt aloitankin heti huomenissa keräilemään kuitit taltern kauppakäynneiltä, syynään ne kuukauden päästä jotta karmiva totuus paljastuu ja pääsen kiinni vaiheeseen 2: karsinnan toimintasuunnitelma ja toteutus! Tsemppiä projektiini haen sit esim sun blogista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, hyvä hyvä, varsinkin tupakoinnin vähentämiseen paljon tsemppiä, toivottavasti onnistut siinä! :)

   Poista
 11. Kiitos blogistasi. Olen nyt työttömänä, ja ensimmäistä kertaa opiskelun/töiden jälkeen sellaisessa tilanteessa, että syön enimmäkseen kotona ja ruokabudjetti on tarkemman seurannan alla. 2-3 euron ruokabudjettia on ole pystynyt aikaisemmin käsittämään ollenkaan, mutta ostoslistasi ainakin osittain selvensi asiaa. Tosin kuten joku kommentoikin, taidatte olla aika pieniruokainen pariskunta :) Minä olen 63-65 kiloinen nainen ja uskoisin syöväni huomattavasti enemmän. Esim. eilen sekalainen välipala/lounas oli 3 isoa kaupan sämpylää voin, juuston ja itujen kera ja vielä tuoreita taateleita jälkkäriksi. Pelkästään sämpylät (3kpl) maksoivat 1,25. Kilohinnaltaan edullisin kaupan leipä on yleensä ruisleipä, mutta valitettavasti olen siltä osin ruokarajoitteinen. Täytynee harkita omien sämpylöiden leipomista. Herkkuja listassasi taisi olla koko kuukaudeksi vain 95 sentin edestä irtokarkkeja. Ihailen ja hieman kadehdinkin, sillä minä syön makeaa monta kertaa viikossa, tässä on tehtävä parannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.
   Me tosiaan syödään melkein kaiken leipämme itse tehtynä. Välillä ostan juuri ruisleipää tai sitten joskus sämpylöitä.
   Mäkin syön herkkuja ja makeaa monta kertaa viikossa, melkein päivittäin! Mutta mulla ne määrät on pieniä. Saatan syödä vain yhden palan suklaata tai muutaman karkin kerralla. Ja mä luen osittain herkkuihin myös esim. sokeriset jugurtit ja höttösämpylät. Jonkin verran tulee itse leivottua esim. omena- tai mustikkapiirakkaa, jota sitten syödään vaniljajäätelön kanssa. Ei ole kallista, ja terveellisempääkin kuin esim. jotkut munkit. (Joista kyllä myös tykkään!)
   Kai teet idut itse? Ja kiitos, hyvä muistutus, pitääpä taas itsekin kaivaa idätysastia kaapin perältä käyttöön!

   Poista
 12. Kyllä, idut idätän itse. Muita halpistapojani ovat nokkosten kerääminen ja kuivaaminen (onnistuu helposti ilman kuivuriakin aurinkoisella ikkunalla) ja marja-aronioiden poimiminen taloyhtiön pihasta. Nokkosta sitten tungen melkein jokaiseen ruokaan kourallisen. Itse en pysty säästelemään nameja, kaikki menee kerralla. Nyt päätin ottaa tavoitteeksi että pysyttelen irtokarkeissa ja ostan niitä max. eurolla kerralla.

  VastaaPoista
 13. Vinkki:Itse löysin lähistöltämme kioskin josta voi ostaa kpl määräisesti hinnoiteltuja irtokarkkeja vanhaan tapaan. Voisi ostaa vaikka vaan yhden karkin kerrallaan helposti (tosin en osta ikinä vain yhtä :) ). Tämä selkeästi vähentänyt karkin syöntiäni, kun ostan näin. Samalla tiedän tasan tarkaan montako karkkia söin, jos vaikka haluasin kaloreita laskea.

  VastaaPoista
 14. Täältähän näitä ruokakuluja löytyikin, kun aiemmassa kyselin että miten on niin matalat ruokakulut. Kiitos :)

  VastaaPoista
 15. Hei ja kiitos säästämisinspiraatiosta! Millaista leipää leivotte ja onko sinulla jotain hyvää ohjetta jakaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Tässä linkki vanhaan leipä-postaukseeni; http://mihinrahakuluu.blogspot.com/2014/06/leipa.html

   Siellä on tokana kommenttina (tai siis vastauksena ekaan kommenttiin) puolisoni kirjoittama ohje silloiseen leipään, josta postauksessa on kuva.

   Nykyään puoliso tekee eri reseptillä, mutta en muista tarkkaan, miten. :D Erona on ainakin se, että käytössä on "kertakäyttöisen" sijasta vanha taikinajuuri ja leipään käytetään mm. jauhettua kauraa (ja spelttijauhoa?).

   Tällä hetkellä viimeisenä kommenttina on (22.4.2017 kirjoitettu) päivitykseni, jossa olin ottanut huomioon muutokset leivänsyönnissäni. Nyt juuri tällä hetkellä syön n. 7 viipaletta leipää päivässä, mutta kaupan leipää superharvoin, ehkä jopa alle kilon vuodessa.

   Poista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!