lauantai 8. huhtikuuta 2017

Turkulainen pienituloinen pihistelijä

Meitsiä on nyt kuulkaas haastateltu mediaan. Tässä juttu blogini aiheesta Turkulainen -lehdessä. Ensi viikolla ilmestynee paperisena.

--

Tervetuloa uudet lukijat! Kommentoida voi anonyymisti, ja saa kysellä tyhmiäkin ja olla kriittinen, mutta toivoisin kuitenkin asiallisuutta.

Esimerkiksi tästä näkee viime vuoden tulot, menot ja säästöt; 2016.
Siitä näkee mm. että keskimääräisenä kuukautena tuloni oli n. 1100 € ja menoni n. 300 €. Lehtijutussa ollut esimerkkikuukausi maaliskuu on siis vain yksi kuukausi muiden joukossa.
Viime vuonna olin vielä osittain töissä, nyt olen kokonaan työtön.
Ruokakuluista voi lukea lisää tästä, ne ovat minulla keskimäärin n. 70-75 €/kk.

Asun siis puolisoni kanssa omistusasunnossa, kaksiossa kerrostalossa. Maksamme puoliksi yhteiset kulumme, kuten hoitovastikkeen, veden, sähkön, netin, kotivakuutuksen, huonekalut, yhteiset taloustavarat ja yhteiset ruoat jne. Omat ostoksemme maksamme kumpikin itse, kuten vaatteet, puhelimen, bussimatkat, harrastukset, osan ruoista, kuten alkoholit jne.

20 kommenttia:

 1. Kiinnostavasti monella reaktio on heti sellainen, että ei, ei voi olla totta, valetta kaikki. Ja jos onkin totta, niin kohta ainakin kuolee, kun elää niin epäterveellisesti. ;) Huvittaviin reaktioihin tekee mieli vastata. Tässäpä siis kommenttejani joihinkin facebookin mölähdyksiin;
  - Ei, puolisoni ei maksa mun elämistäni! :D Ihan tasan jaamme yhteiset kulumme, ja omat ostokseni maksan itse.
  - Kyllä, olen työtön, ja saan tällä hetkellä Kelasta peruspäivärahaa nettona km. 560 €/kk. Mitään muuta tukea en saa, enkä ole hakenutkaan. Fatta ei siis maksa mun elämistä. Tosin nykyäänhän se toimeentulotukikin tulee kelasta, joten fatta ei enää maksa kovin monen muunkaan elämistä... Haen töitä. Työttömyyskorvauksiin on työttömällä oikeus riippumatta siitä, kuinka paljon on omat menot.
  - Ruokakuluni ei ole pienet siksi, että kävisin ruokajonossa. Viime vuonna kylläkin hain EU-ruokakassin, ja tein siitä jutun; https://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/05/eu-ruokakassin-sisalto.html
  - Ruokakuluni on siis keskimäärin 70-75 €/kk, sen terveellisyyttä voit toki pohtia kun olet ensin lukenut parit kirjoitukseni ruoasta.
  - Kahvikuluni oli aiemmin arviolta n. 6 €/kk, mutta nyt kokeilemme parin kuukauden taukoa. Juon paljon teetä.
  - Omistamme asuntomme puoliksi, ja oman osuuteni olen ihan itse maksanut. (Toki voi laskea, että osa näistä rahoista on tullut kelasta ja vain osa työnantajiltani.)
  - Kuljen lähinnä polkupyörällä, joten bussiin ei mene paljon rahaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu lehdessä. Sinulla on asenne kohdillaan. Säästöprosentit hurjia. Loistosuoritus. Sinä teet mitä haluat, muut tekevät mitä osaavat. Jos jotain haluaa, niin kaiken voi saavuttaa. Ainakin minä uskon niin. Sinun tahdonvoimalla/suunnitelmallisuudella vain taivas on rajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 :)
   (Itse en ihan usko tuohon, että kaiken voisi saavuttaa kovallakaan tahdonvoimalla. Mutta silti, uskon, että keskittyminen ja sinnikkyys ja halu voi usein viedä yllättävän pitkälle.)

   Poista
 3. Hei loistavaa! Tästähän keskustelimme jonkun aiemman postauksen kommenteissa, että eikö jo joku lehti ymmärtäisi tarttua tähän, koska sun kulutustottumukset on kyllä raikas tuulahdus tällä merkkituotteiden ja yli varojen elämisen aikakaudella (näin kärjistetysti) :) Hyvä sinä ja hyvä Turkulainen!

  ps. Pisti silmään että kuvatekstissä lukee bloggari-Lotta ja tekstissä muutoin Laura. Mahdollisesti kumpikaan ei ole oikea nimesi, mutta tällaisena pilkunviilaajana en voinut olla huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)

   (Joo, kuvatekstiin oli lipsahtanut tuo Lotta vahingossa, Laura oli yhdessä sovittu nimimerkkini. En sentään ole Lottakaan.)

   Poista
 4. Olimme P.ohatan kanssa Nordnetin rahapodissa vieraana ja yritin suosittelin blogiisi tutustumista, mutta valitettavasti se leikattiin pois ohjelmasta.
  Sinulla olisi paljon sanottavaa aiheeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoo, kiitos! Ja tuota jaksoa en olekaan vielä kuunnellut, vaikka siitä luinkin ja odotan innolla; kuuntelen nuo podit usein seuraavana tiistaina.

   Poista
  2. Torstaina vasta julkaistu, joten ehtii kyllä :)

   Poista
 5. Minusta on surullista, että Suomessa ei osata ajatella positiivisesti toisen puolesta. Heti pitää syyttää yhteiskunnan elätiksi ja toisen rahalla eläväksi. Tässä kulutushysteriayhteiskunnassa olet raikas tuulahdus. Olet aina osannut hoitaa raha-asiasi, minussa tämä aiheuttaa ylpeyttä! Hyvä sinä! Onnea työnhakuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   (Erikoisinta mun mielestä on se, että ei edes vaivauduta miettimään, voisiko pienellä summalla eläminen olla jollekin mahdollista, vaikka se ei itselle olisikaan, vaan automaattisesti oletetaan, että joko toimittaja tai minä huijaa, pakko olla joku fakta väärin, esim. että eläisin puolisoni rahoilla! :D )

   Poista
 6. Nostan hattua!
  Mihin säästät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hyvä kysymys, johon en helposti osaakaan vastata.

   No, lyhyt versio tässä; aiemmin säästin lähinnä pahan päivän varalle ja asuntoon, mutta nyt kun olen saanut asuntolainan maksettua, ei mitään selvää säästökohdetta ole. Kai sitten taas säästän pahan päivän varalle, ja samalla myös hyvän; jos joskus tulevaisuudessa joko tarvitsee tai sitten ihan vain haluan käyttää rahaa johonkin, mitä en nyt osaa ajatella, on mukavaa, jos on siihen silloin mahdollisuus.

   Ja pitkä versio tässä; linkkinä kaksi aiempaa postaustani:
   - https://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/11/miksi-saastaa-rahaa-osa-12.html
   - https://mihinrahakuluu.blogspot.fi/2016/11/miksi-saastaa-rahaa-osa-22.html

   Poista
 7. Tuossa Turkulaisen jutussa mainittu THL:n raportti löytyy tästä;
  http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131346/URN_ISBN_978-952-302-743-5.pdf

  Siinä mm. määritellään minimibudjettiköyhyysrajat erilaisissa tilanteissa eläville ihmisille.

  Vuoden 2014 osalta kolme esimerkkiä:

  - yksin vuokralla keskisuuressa kaupungissa asuva alle 65-vuotias; 1145 €/kk.

  - alle 65-vuotias pariskunta vuokralla keskisuuressa kaupungissa; 1812 €/kk.
  -> Me olimme vuonna 2014 tässä kategoriassa ja puolet (eli yhden ihmisen osuus) tuosta summasta on 906 €. Menoni oli n. 560 €/kk ja palkka- & etuustuloni nettona n. 1030 €/kk.(+ muut tulot 270 €.)

  - alle 65-vuotias pariskunta omistusasunnossa; 1423 €/kk.
  -> Tässä kategoriassa olemme nyt ja puolet tuosta summasta on 711,50 €. Viime vuonna menoni oli n. 307 €/kk ja palkka- & etuustuloni nettona n. 835 €/kk.(+ muut tulot 280 €.) Tänä vuonna etuustuloni tulee olemaan 560 €/kk, jos en onnistu saamaan töitä.

  Tuo minimibudjetti on siis kohtuullisen vähimmäiskulutuksen viitebudjetti eli "kulutuskori, joka sisältää välttämättömäksi koettuja hyödykkeitä ja palveluita." Tavallaan siis minimibudjetin avulla katsotaan absoluuttista köyhyyttä.

  Sitten taas suhteellista köyhyyttä (pienituloisuutta) kuvataan usein rajalla, jonka alla olevilla nettotulot ovat pienemmät kuin 60 % väestön mediaanitulosta.

  Tämä suhteellinen köyhyysraja vuonna 2014 oli:
  - yksin asuvilla 1190 €/kk
  - pariskunnalla 1785 €/kk, josta puolet 892,50 €.

  Siispä menoni on pienemmät kuin minimibudjetti, (mutta tuloni on suhteellisen köyhyyden rajan lähettyvillä).

  VastaaPoista
 8. Oletko oikeasti Turusta päin? :) Itsekin sieltä suunnilta alun alkaen, nykyään muualla. Kiva, että blogisi on huomattu ja päässyt mediaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutin Turkuun vuonna 2003. Sitä ennen asuin kauempana. :)
   (Ehkä missasit tuon tätä ennen olleen Turku-postaukseni, kun julkaisin nää kaks kirjoitusta kahden päivän välein. Tuli vähän kiirus valmistella eka postaus loppuun ja sitten pykästä tää esiin, kun nettijulkaisu tuli niin nopsaan; lehdessä juttu ilmestynee 15.4.)

   Poista
 9. Jotenkin jopa pelottavaa, että ihmiset eivät edes käsitä että kulutusjuhlan ulkopuolellakin on mahdollista elää. Liian monelle on ihan mahdoton ajatus edes yrittää ajatella kriittisesti omia kulutustottumuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se käsittäminen taitaa olla monille vaikeaa. Joku pohti, etten maksaisi laskuja. Mieleen ei siis tullutkaan, että ehkä en alunperinkään TEE niitä laskuja.
   (Hoitovastikkeen mukana maksetaan samassa laskussa sähkö- ja vesiennakot, lisäksi joka kuukausi maksetaan netti. Näiden kahden lisäksi muita kuukausittaisia laskuja ei ole. Puhelinlasku (n.6 €/kk) tulee mulle nykyään joka toinen kk, aiemmin tuli vielä harvemmin. Muita laskuja tulee aika harvoin.)

   Poista
 10. Itsekin pyrin pienetämään ruokakulujani, ja olenkin siinä onnistunut :) Turha maksaa liikaa, kun edullisemmpin saa yhtä ravintorikasta ruokaa (T: osa kesälomasta marjametsässä :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! :)
   Mun täytyy kyllä myöntää, että en kovin paljoa jaksa marjametsässä kökkiä. Muuten kyllä jaksaisin, melko paljonkin, mutta kun saan niin pahat allergiset reaktiot hyttysenpistoista, että en vaan oikein kestä sitä kidutusta. :D Mutta metsästän sitten kaupoista max. 6 €/kg pusseja suomalaista mustikkaa, ja melko kivasti niitä kaupoista on löytynytkin. Juuri oli Hulluilla Päivillä 4,95 €/kg, ja ostin 3 kg. (Mustaherukkaa ostetaan myös suht paljon, punaisia marjoja sitten vähemmän.)

   Poista
 11. Ei niitä hyttysiä ainakaan Turussa paljoa mustikkametsässä ole. Muutamia hassuja voi olla, ja kun on pitkähihainen paita niin ei ne mitään haittaa. Kala on myös hyvä lisä merestä, varsinkin silakat.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!