lauantai 1. kesäkuuta 2024

Toukokuu 2024


Toukokuun tulot;

Palkkatulot: 0 €
Työttömyyskorvaus: 0 €
Pääomatulot: 44,06 €
Muut tulot: 31,00 €

Yhteensä: 75,06 €
(Summat nettona)

* Pääomatuloissa on S-pankin tuottotilin kuukauden korko 35,06 € sekä PKO:n ja KPO:n osuuskorot 6 € ja 3 €.
* Muissa tuloissa on kirppistuloa.


Toukokuun menot;

Vastike: 124,65
Muut menot 120,39 €;
Perusruokakauppaostokset: 83,59
Bussi: 21,30
Puhelin ja netti: 15,50 € (Moin mobiililiittymä kuukaudelta 9 € ja Telian kiinteä netti 6,50 €)

Yhteensä: 245,04 €
(Omat menoni kahden hengen taloudessa)


Tulot 75,06 - menot 245,04 = 169,98 € säästöstä. Säästöprosentti -226,46.

Kuukausitulot oli jälleen ennätyspienet! Tätä pienemmät tulot on ollut viimeksi vuoden 2010 kesällä tai sitä aiemmin.

Nyt näitä miinuskuukausia on odotettavissa jatkossakin paljon, koska mun firetys lienee nyt sitä, että saan suuret tuloni joulukuussa ja tammikuussa, ja elelen muun ajan sitten niillä rahoilla. Niinpä järkeviä piirakkakuvioita ei oikein enää saa tehtyä muuta kuin vuositasolla, ja kokeilin nyt paljon erilaisia ilmaisia kuvionpiirtotyökaluja, mutta en saanut tehtyä mitään mihin olisin ollut tyytyväinen. Päädyin nyt väsäämään manuaalisesti tällaisen pylväskuvion ja jatkan miettimistä, mitä jatkossa. Saa vinkata, jos tulee mieleen jokin kiva visuaalinen esitystapa, johon sopii myös miinukselle meno.
Lisätieto kuukauden rahavirroista;

Rahastosäästämiseen, Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoihin, meni 100 €.

3 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta bogista! Innostuin itsekin aloittamaan rahastosäästämisen. Moni asia on silti iso kysymysmerkki, mm. se, miten tuo varojen nosto tapahtuu sitten kun potti on kasvanut tarpeeksi suureksi? Kerroit, että joulu - ja tammikuussa saat suuret tulosi ja elelet niillä rahoilla sitten loppuvuoden. Kuinka paljon maksat veroa tuosta summasta? Kiva jos avaat asiaa, kun en oikein tajua miten tuo kuvio menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!
   Rahojen nosto rahastoista riippuu hieman rahastoyhtiöstä. Joka tapauksessa valitaan, mistä rahastoista osuuksia lunastetaan eli myydään ja sitten odotellaan yleensä pari päivää, että toimeksianto saadaan toteutettua. Nordnetissa kun myy rahasto-osuuksia, pitää valita kuinka monta prosenttia merkinnöistään lunastaa, ja myynti tapahtuu fifo-periaatteella, eli first in first out=vanhimmat ensin. Seligsonissa taas saa itse valita, mitkä ostoerät myy, tämä on tosi kiva ominaisuus!

   Mä saan tulevaisuudessa pääomatuloja neljällä eri tavalla; korkotuloja, rahastomyyntien voittoja, osinkotuloja ja vuokratuloja.
   Korkotuloista suurimman osan saan aina vuodenvaihteessa. Monilla tileillä pidätetään korkotulon lähdevero, 30 %, valmiiksi, mutta esim. Bank Norwegianissa ei; Siitä lasketaan pääomatulovero, 30 %, vuosiverotuksessa.
   Rahastolunastuksia voi tehdä koska vaan, mutta mulla on ollut tapana tehdä vasta loppuvuodesta, loka-joulukuussa. Rahastomyynneissä maksetaan veroa, 30 %, voiton osuudesta. Eli kun lunastaa merkintöjään, osa rahasta on alkuperäistä ostohintaa, osa voittoa (ellei sitten lunasta tappiollista). Ja jos vuoden aikana myy alle tuhannella eurolla, voitosta ei tarvitse maksaa ollenkaan veroa. Tähän tonnin sääntöön lasketaan mukaan kaikki myynnit, esim. myös osakkeet, mutta ei verovapaita myyntejä, esim. yli 2 vuotta omassa käytössä olleen asunnon myynti. Tonnin säännön vuoksi olen joka vuosi lunastanut rahasto-osuuksiani ja kotiuttanut näin voittoja verovapaasti. Jossain vaiheessa toki nostan myynnit yli tonniin, jolloin veroakin menee.
   Osinkotuloja saan vain listaamattoman yhtiön osakkeista, ja niiden verotus on pientä, mulla vain 7,5 %. "Tavallisista" pörssilistatuista osakkeista saaduista osingoista maksetaan 25,5 %:n vero. Osinkoja voi tulla pitkin vuotta, mutta yleensä eniten keväällä. Mulle tullee vuosittain osinko alkuvuodesta.
   Vuokratuloja tulen saamaan joskus kuukausittain, mutta näiden verotukseen en ole vielä täysin perehtynyt, miten maksan verottajalle, maksanko aina loppuvuodesta köntän vai miten, mutta verotus menee näissäkin niin, että kulujen jälkeen jäävästä voitosta veroa menee 30 %.

   Huom! Pääsääntöihin on usein poikkeuksia. Pääomavero 30 % koskee vain max 30 000 € vuodessa tuloja, sitä suuremmista menee 34 % (ja listatuista osingoista 28,9 % ja listaamattomista osingoista 8,5 %, kun ylittää 30 000 €). Lisäksi listaamattomien osinkojen verohuojennus koskee tiettyjä tilanteita, joissa ehdot täyttyy, toisissa tilanteissa verotus menee eri tavalla. Myös ulkomailta saaduissa osingoissa voi olla erikoisuuksia riippuen mistä maasta on kyse. Rahasto-osuuksissa voi joskus olla hyödyllistä käyttää hankintameno-olettamaa, jotta myyntivoittoverotus on pienempää. Tappioiden vähentämiseen on omat säännöt, en ole tutustunut näihin, koska ei ole ollut itsellä käyttöä. Netistä löytyy aika hyvin tietoa, esim. verottajan sivuilta, mutta näissä on kuitenkin aina se, että pitäisi ensin tietää, mitä googlaa, kun ei vielä tiedä, mitä ei tiedä. :D Ei kuitenkaan kannata nyt pelästyä tätä vastausta, ei nää ole liian vaikeita asioita, kun vaan hoksaa vähän perehtyä juuri niihin omiin tilanteisiin.

   Poista
 2. Kiitos kun avasit asiaa! Täytyy opiskella lisää itsekin. Toivottavasti et kuitenkaan lopeta blogin kirjoittamista, sillä ainakin minä odotan uusia kuulumisiasi.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on käytössä, koska sain liikaa roskaposteja. Käyn hyväksymässä kaikki asialliset (kriittisetkin) kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kun kommentoit!