sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Viikko 42

Kalenteriviikko 42; 13.—19.10.

Maanantaina käytiin Puolison kanssa Ikeassa. Oltiin katsastamassa tulevia huonekaluja etukäteen; ei siis ostettu mitään tavaraa, ainoastaan hodareihin ja limsaan meni rahaa, 1,90 €. Lisäksi maanantaina ostettiin ruokakaupasta ruokaa.

Tiistaina rahaa kului ruoan lisäksi suuhygienistikäynnin laskuun, 37,30 €.

Keskiviikkona rahaa ei kulunut mihinkään.

Torstaina rahaa kului vain ruokaan.

Perjantaina tehtiin pankissani Nordeassa asuntokaupat. ASP-tili lopetettiin ja ASP-laina avattiin. Musta tuli puolikkaan asunnon omistaja ja elämäni ekaa kertaa velkainen. Aiemmin arvokkain omistamani yksittäinen asia on ollut n. 500 €:n arvoinen, joten tuntuu hurjalta omistaa jotain todella kallista. (Vaikka asuntomme ei toki muihin asuntoihin verrattuna hirveän arvokas olekaan.)

Asuntolainaa otin 25 000 €. Korkona 3 kuukauden euribor (tällä hetkellä 0,081) ja marginaali 1,25. Lainan maksan ehkä kolmessa vuodessa pois, vaikka virallinen laina-aika haettiinkin 10 vuodelle. (1) Aikaisempi poismaksu on mulle täysin kulutonta, joten ei haittaa vaikka tekisinkin puolen vuoden välein ylimääräisiä isojakin lyhennyksiä. Eka lyhennys (n. 226 €) on marraskuussa, ja vielä tämän vuoden puolella tulen tekemään ison ylimääräisen lyhennyksen lainaani, kun yksi tilini erääntyy. (2) ASP-lainastani ei mene mitään järjestelypalkkioita, joten maksan "ylimääräisenä" vain korkoja ja kuukausittaisia lainan maksuerän automaattisen veloituksen maksuja (2,30 €/kk). (3)

Tuloja tuli ASP-tilin korkotuotoista 808,11 €. Asunnon ostamiseen rahaa meni multa 52859,50 € (ja lisäksi maksetaan joulukuussa(?) yhtiölainaa pois, vähän vajaa 5000 €). Asuntoon kokonaisuudessaan tänä vuonna voi siis laskea multa menevän 25 000 € lainarahaa ja n. 30300 € omaa rahaa; yhteensä vähän reilu 55300 €.

Perjantaina rahaa kului ruokaan.

Lauantaina ja sunnuntaina rahaa ei kulunut mihinkään.

(1) Tämä johtuu siitä, että ASP-lainaa on aina pakko hakea vähintään 10 vuodelle (tai ellei näin ole, valtionkonttorin ja pankkini virkailijoilla ainakin on tällainen käsitys).

(2) Tätä tiliäni ei olisi kannattanut keskeyttää nyt hätäillen vielä lokakuussa.

(3) Tuo automaattisen veloituksen maksu tuntuu älyttömältä, kyllä mä mielellään ne ite naputtelisin joka kuukausi, jos sillä voisi säästää 2,30 €, mut tyhmyyksissäni en tajunnut kysyä, onko ne automaattiset lyhennykset pakollisia vai voisinko valita toisin. Oli niin paljon kysymistä ja säätämistä ja inttämistä kaikessa muussa, että tuo vain jäi. Noh, ei siitä tule koko laina-aikana kuluja lähellekään satasta, joten ehkä mä en harmittele sitä tän enempää.

6 kommenttia:

 1. Onnea vielä tätäkin kautta! :D

  Nuo suoraveloitukset lainanmaksussa ovat tietääkseni pakolliset, kaipa se on pankin tahto että menevät maksuun aina sovittuna päivänä sovitulta tililtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Saatiin muuten välittäjältä perjantaina shampanjapullo. :D

   Poista
 2. Vau onnea kodin hankinnasta! Kuulostaa upealta ettei tarvitse tosiaan asuntolainaa ottaa tuhottomat suurta summaa. Miten kauan olit Asp tilille tuota summaa säästänyt? Itse Asp säästäminen meneillään mutta hidasta on.. Kiitos inspiroivasta blogista!
  -Jane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   ASP-tili oli mulla melkein tasan kaksi vuotta. Aloitin 2012 lokakuun lopussa. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt aloittaa paljon aiemmin ja laittaa heti aluksi niin monena kertana kuin vain rahaa olisi ollut se maksimi 3000 € /vuosineljännes. Nyt korkotuotot jäi harmittavan pieniksi, koska aikaa oli vain vajaa kaksi vuotta, enkä laittanut aluksi kuin 1500 €/ vuosineljännes, (jälkimmäinen johtuu siitä, että pankista neuvottiin mua väärin siinä, että koska Puolisollakin oli ASP-tili, olisi maksimiyhteissumma muka ollut 3000 €). Ja tiliä aloittaessa oli ajatuksena ostaa asunto vasta vuonna 2016... Rahaa oli valmiiksi säästössä, joten en varsinaisesti säästänyt ASP-tilille, vaan siirsin sinne aina sen maksimi(tai "muka-maksimi")-summan. Rahaa ehdin laittamaan ASP-tilille 18750 €. (Ihan ekana vuosineljänneksenäni Puoliso ei laittanut 1500 €, joten silloin laitoin yli 1500 €, siksi tuo ei 1500 €:lla jaollinen luku.)
   Koska ekat 5 vuotta on niitä, joille saa lopuksi vuotuista lisäkorkoa, kannattaa laittaa heti aluksi mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman suuria summia. :)

   Poista
 3. Onnea! Oma koti on ihana asia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huomenna alkaa viimeinen kuukausi vuokralaisena!

   Poista