sunnuntai 9. elokuuta 2015

Silmälasit

Ostin heinäkuun lopulla uudet silmälasit Silmäasemalta. Tarvitsin uudet silmälasit, koska edellisiin (5 vuotta vanhoihin) kaksiin oli ilmaantunut ihan viime aikoina vähän vikoja; toisiin (kakkoslaseihin) oli tullut aaltomaista heijastumaa pinnoitteeseen, ja toisiin (ykköslaseihin) oli tullut pieniä naarmuja ja jotain sellaista häiritsevää skrämmälettä, että epäilen sen olevan lämpövaurio (tai sitten jokin muu vika pinnoitteessa). Edelliset lasit oli Specsaversiltä, ja olin niihin tyytyväinen, kunnes vuosien käytön jälkeen linsseihin tuli näitä ongelmia. Tarvitsemisen lisäksi halusinkin jo uudet. Mutta halusin vain yhdet, en kaksia. Olen vahvasti likinäköinen, ja lasit on päässä aamusta iltaan. Niinpä lasien osto ei ole mikään pikkujuttu, koska ilman niitä en näe mitään.

Aloitin silmälasien metsästysprojektin listaamalla ylös kaupunkini optikkoliikkeet. Melko nopealla googlettelulla löysin niitä 24. Näistä ketjuihin kuuluvia oli 14 ja yksityisiä 10. Kävin näistä 17:ssä (ketjuliikkeissä 12:ssa, yksityisissä 5:ssä). Käymättä jäi seitsemässä; kahdessa en yrittänytkään käydä, ja viidessä jäi käymättä, koska ne oli kiinni lauantaisin, enkä jaksanut mennä niihin uudelleen. (On muuten hassua, miten monet optikkoliikkeet on kiinni lauantaisin; lähes puolet!)

Käymissäni 17:stä liikkeessä 11:ssä (Nissen x2, Synsam x1, Keops x1, Specsavers x1, Instrumentarium x3, yksityisiä x3) ei ollut yksiäkään kehyksiä, jotka olisi sopinut mulle. Mulla on kapeat kasvot ja niin paljon miinusta, että kehykset ja linssit eivät saa olla liian isot. Hengettömät ei käy. Lisäksi en tykkää liian pyöreistä muodoista, ja juuri pyöreät linssit tuntuu nyt olevan muodissa. Niinpä liikkeitä, joista pystyin kuvittelemaan lasien ostamista, oli lopulta 6 (Synsam x1, Specsavers x1, Silmäasema x2, yksityisiä x2). Näistäkin vain Silmäasemalla oli useammat vaihtoehdot, muilta löysin vain yhdet hyvät tai melko hyvät kehykset.

Olin kirjoittanut liikkeet ja osoitteet paperille, ja aina liikkeessä käytyäni kirjoittelin siitä muistiinpanot; hinnat, ja esim. että "kiinni la", "ei kivoja kehyksiä". Yhdestä liikkeestä olin kirjoittanut vain "hullu nainen". Oli melko erikoinen yrittäjä siinä puljussa :). (Sieltä ei löytynyt yksiäkään sopivia kehyksiä, ei vaikka kuinka mulle koitettiin tyrkyttää toinen toistaan räikeämpiä ja pyöreämpiä kehyksiä...) Joka paikassa en siis ollut kiinnostunutkaan hinnoista, koska en olisi sieltä voinut laseja ostaa, vaikka kuinka halpaa ois ollut, mutta tottakai hinta oli mulla yksi kriteeri.

Hintojen vertailu olikin sitten todella mutkikasta. (Nuo myöhemmin ilmoittamani hinnat oli siis voimassa heinäkuun viimeisellä viikolla, joten nyt elokuussa tai myöhemmin liikkeissä on jo eri kampanjat ja eri hinnat.) Jossain oli kehykset -50 %, jossain -40 %, jossain linssit -50 %, jossain kehykset ja linssit molemmat -50 %, jossain kaikki kehykset vain 20 €, jossain aina edulliset hinnat, jossain osta 2, maksa 1 jne. Toisissa paikoissa näöntutkimus optikolla oli ilmainen, kun osti lasit, toisissa ei. Jossain silmänpohjakuvaus kuului näöntutkimukseen, jossain ei.

Mä oon siitä onnekas, että en tarvitse moniteholaseja, jotka olisivat paljon kalliimmat kuin yksitehot. (Hajataittoa kuitenkin on jotain 0,25 x 90.) Mulla on kuitenkin todella huono näkö, ja linsseihin tarvitsee suurimman ohennuksen. Suurten miinuslukemien vuoksi kyselinkin myös lasilinsseistä, mutta liikkeissä ei oikein tykätä myydä niitä. Nykyään muovilinssit on mukamas niin hyvät, että lasilinssejä ei suositella. Kun intti ja kyseli, niitäkin hintoja jostain hinnastoista vihdoin löytyi. Jossain lasilinssit oli tuplahintaiset muovilinsseihin verrattuna, jossain hinta oli lähes sama, ja jossain lasilinssit oli muovilinssejä jonkin verran halvemmat. 2010 ostamiani Specsaversin muovilinssejä lukuunottamatta kaikki aiemmat lasini on ollut lasilinsseillä, ja jotenkin tuntui, että se voisi olla mulle parempi vaihtoehto kuin muovi, koska mitään ongelmia niiden lasilinssien kanssa mulle ei ole koskaan ollut.

Synsamin liikkeessä haluamani kehykset oli normaalihinnaltaan 257 €, ja tarjouksen jälkeen 154 €. Muovilinssit olisi ollut 289 €, lasilinssit 380 €. Työ 65 € ja näöntarkastus 25 €. Eli halvimmillaan 533 €. Liian kallis mulle siis, onneksi kehykset oli vain melko kivat, ei ihanat.

Yksityisessä liikkeessä A muovilissit maksoi 360 €, kehykset 20 € ja näöntarkastus ilmainen. Yhteensä 380 €, eli ok hintainen, mutta täältä ei löytynyt sopivia kehyksiä. Lisäksi linssien hintaan ei olisi sisältynyt jokin "ylimääräinen" pinnoite, vaan sen lisähinta olisi ollut "jonkun verran".

Yksityisessä liikkeessä B haluamani kehykset maksoi 198 €, linssit (sekä muovi- että lasilinssit) alennuksen jälkeen "n. 210 €", työ "jonkin verran" ja näöntarkastus silmänpohjakuvauksineen ilmainen, yht. "n. 450 €". Kivat kehykset, mutta melko korkea hinta. Täältä olisin kuitenkin ostanut, ellei Silmäasemalta olisi löytynyt sekä vielä kivemmat kehykset että halvemmat lasit.

Nissenillä muovilinssit olisi ollut 235 €, näöntarkastus 20 € (+silmänpohjakuvaus 10 €), kehykset sitten ehkä n. 80 - 180 €, ja alennus 35 €; eli n. 310-410 €. Täältä ei sopivia kehyksiä löytynyt.

Specsaversillä muovilinssit olisi ollut 210 €, näöntarkastus silmänpohjakuvauksineen 29 €, kehykset ehkä n. 60-180 €, ja alennus 40 €; eli n. 260-380 €. Yhdet sopivat kehykset löytyi, mutta vain melko kivat, ei tarpeeksi kivat. Specsaversin nettisivuilla näkyy parit tosi kivat kehykset, mutta niitä ei ollut kummassakaan Specsaversin liikkeessä, missä kävin. Muutenkin monissa samojen ketjujen eri liikkeissä on hiukan eri valikoimaa tarjolla. (Toki liikkeeseen voisi tilata netistä löytämänsä kivat kehykset, mutta siinä on oma vaivansa ja hankaluutensa ja paineensa sitten niitä sovitella...) Ajattelin myös, että olisi paikallaan kokeilla jonkun muun valmistajan linssejä, josko selviäisi, onko vika enemmän Specsaversin linsseissä eikä muovilinsseissä itsessään.

Silmäasemalla oli eniten haluamani kehysten hinta 249 €, ja -50 %:n alennuksella 124,50 €. Muovilinssit oli 499 €, ja -50 %:n alennuksella 249,50 €. Lasilinssit oli toisen liikkeen mukaan 438 € (eli 219 € alennuksen jälkeen), ja toisen mukaan 458 € (eli 229 € alennuksen jälkeen). Näöntutkimus oli ilmainen, mutta siihen ei saanut silmänpohjakuvausta. (On muuten oma reviirikiistansa tuo, että saako optikot tehdä silmälääkärien lisäksi silmätutkimuksia, vai rajataanko optikoiden toimenkuva vain näöntarkastuksiin. Silmäasemalla pidetään kiinni lääkärien oikeuksista, ja tuo kuvaus olisi siten maksanut kai satasen verran...) Yhteensä siis lasit 343,50-374 €.

Päädyin pohdinnan jälkeen valitsemaan kivoimmat kehykset Silmäasemalta ja muovilinssit, joten hintaa laseille tuli 374 €. Linssivalintaan johti lopulta se, että sain käsityksen, että Silmäaseman käyttämien Hoyan lissien "Hi-Vision LongLife"-pinnoite olisi oikeasti markkinoiden laadukkaimpia. Ja että haluamiini kehyksiin lasilinssit olisi saattanut olla pikkasen liian painavan tuntuiset. Mikäli nämäkin linssit ajan myötä osoittautuu huonoiksi, seuraavat kehykset pitää sitten valita sen mukaan, että lasilinsseistä ei tule liian suuret ja siten painavat.

Palvelu optikkoliikkeissä oli yleensä tosi hyvää. Parissa paikassa oli liian tyrkkyjä myyjiä, ja parissa paikassa hintoja sai kiskoa tongeilla ulos. Yleisesti oli todella mukava ja ystävällinen fiilis. Silmäasemalta laseja hakiessani minulle ei huomattu taivuttaa laseja kunnolla, vaan ne oli aluksi ihan vinossa, mutta parin taivutuspyynnön jälkeen nyt näyttää hyvältä. Vinous johtui tietenkin siitä, että pääni ei ole symmetrinen, ja korvat on ihan eri kohdissa päätä.

Mukava yllätys oli muuten se, että näköni ei ollut juurikaan huonontunut. (Alle 0,25 dioptria.) Koska resepti pysyi samana, voin edelleen käyttää välillä niitä vanhoja lasejani, joiden linsseissä ei vielä ole naarmuja ja skrämmälettä. Erikoinen yllätys oli se, että uusiin linsseihin on kaiverrettu ympyröitä, pylpyröitä ja ohennuskoodi. Ei pitäisi haitata katsomista, mutta tuntuu kummalta, että sellaiset jäljet laatulinsseissä kuuluu olla.

7 kommenttia:

 1. Melko edullisesti sait silmälasit :) Itsellä on hajataittoa lähes 7, niin kävin 8 eri optikolla ja vain yhdestä on mahdollista saada enää linssejä. pelkkien linssien hinta vaatimaton 700-800€ kun pitää olla triplaohennukset ja noin erikoislinsseissä saattaa optikkoliike joutua vaihtamaan tehtaalla linssit 1-5 kertaa ennenkuin tulee riittävän laadukkaat linssit jotka voi asiakkaalle antaa.

  Asteen verran kun vielä näkö heikkenee, niin sitten menee jo valtion piikkiin leikkaus, aletaan laskea invaliditeetiksi kun ei apuvälineillä ole enää mahdollisuutta korjata lainkaan näköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kun 500 €:n linssit sain 250 €:lla, saan olla tyytyväinen. :) Halvimmillaanhan mun ois ollut mahdollista saada lasit Specsaversiltä ja säästää tuosta maksamastani summasta noin satanen, jos siellä vaan ois ollut sopivia kehyksiä. Linssit olisi tietenkin ollut silloin eri valmistajan (ei Hoyan vaan Pentaxin).

   Huhhuh, onpa hurjaa, 800 € linsseistä! Ja vielä hurjempaa se, että näkö kolkuttelee jo linssikorjausmahdollisuuden rajoja! Pelkkää likinäköisyyttä voi sentään korjailla vähintään -15 asti laseilla.

   Poista
  2. Piti vielä sanoa, että olen kyllä tykännyt uusista kehyksistä, oli hyvä valinta! Aika paljon olen vielä käyttänyt vanhojakin laseja, mm. ruokaa laittaessa pitäisi muistaa, ettei ainakaan heti tärvele uusien pinnoitteita...

   Poista
 2. Minua alkoi hirvesti kiinnostaa minkä liikkeen kommentti oli hullu nainen? Olen ostamassa uusia laseja ja samalle kierrokselle lähdössä. Terveisin, -9,50

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua kertoa, koska kyseessä oli yksityinen liike, ei mikään Specsaversin tai Silmäaseman kaltainen ketjupaikka.

   Minä ostin siis nuo lasit kolme vuotta sitten ja juuri nyt olen ostamassa uusia. Silmäaseman muovilinsseihin olen edelleen tyytyväinen, niihin ei ehtinyt tulla mitään vikaa, mutta kun kehykset meni rikki (sanka irti), ja korjaus olisi tullut kalliiksi, päätin ostaa uudet lasit.

   Ostan tällä kertaa lasit Specsaversiltä.
   Suurimmaksi osaksi löytämieni kivojen kehysten vuoksi, mutta kyllä myös hinta vaikutti.

   Tarjoukset liikkeissä vaihtuu koko ajan, ja kampanjat onkin nyt näköjään hiukan erit jo kuin pari viikkoa sitten... Nyt näköjään Nissenillä ois halvinta. Näiden kampanjoiden lisäksi on sitten niitä osta 2, maksa 1 -tarjouksiakin, joihin en perehtynyt lainkaan. Kävin nyt Specsaversin lisäksi vain Silmäasemalla (tällä hetkellä lasit -40 %, näöntarkastus ilmainen, (muovilinssit 450 -> 270)), Nissenillä (tällä hetkellä lasit -50 %, näöntarkastus ilmainen, (muovilinssit 175 -> 87,5)), Synsamilla ja Instrumentariumilla. Ei meinannut löytyä sopivia kehyksiä millään, ja laseilla oli/on vähän kiirekin, ärsytti. En jaksanut kiertää vielä useampia liikkeitä, koska nyt mulla on uuvuttava hetki elämässä muutenkin. En tiedä, teinkö nyt hyvän ratkaisun vai en, mut jos olin tyhmä, niin uusia laseja sitten vaan ostamaan myöhemmin, ei sille mitään voi. Lasit on niin merkittävä ostos, ja harmi että niiden metsästys on aina niin hankalaa ja työlästä. :(
   Ja niin, tällä hetkellä Specsaversillä on näöntarkastus ilmainen (itse jouduin maksamaan, 29 €) ja linssit -50 %; muovilinssit 240 -> 120 ja lasilinssit 500 -> 250 €.

   Omia odotellessa ja vanhoilla paskoilla (linssivaurioiset vuoden 2010 lasit) kitkutellessa nyt mennään... Tsemppiä vertailuun!

   Poista
  2. Luen läpi vanhoja postauksiasi. :)
   Minulla on samoja ongelmia löytää sopivia kehyksiä - nyt tosin pieniä näkyy taas enemmän, mutta värikin pitää olla oikea ym. Onko Specsaversin laatu sitten ihan ok? Sieltä löytyisi yksi sopivahko malli ja saisin aurinkolasit yhteishintaan, mutta haluaisin kyllä kestävät linssit.

   Poista
  3. Moi Lou!
   Ostin 2018 Specsaversiltä kahdet lasit, elokuussa ja marraskuussa. Ekat olikin mulle huonot, joten siksi ostin nopeasti toiset. Mutta syy ei ollut Specsaversin, vaan minun ja huonon tuurin. Noihin marraskuussa ostettuihin taas olen nyt ollut jo yli 2,5 vuotta todella tyytyväinen. Niissä on muovilinssit ja laatu on hyvä!

   Poista