Kalenteriviikko 37; 8.—14.9.
Tiistaina ja lauantaina rahaa ei kulunut mihinkään, muina päivinä vain ruokaan.
Sunnuntaina käytiin taas parin viikon tauon jälkeen asuntonäytössä. Ostotarjouksen teko on harkinnassa. Hyvää mm. todella hienosti rempattu sisus ja hyvältä näyttää kyllä ulkoakin, mutta huonoja asioita tuntui aluksi olevan kaksi; sijainti sietokyvyn rajoilla ja kämppä on kaksio.
Niin sitä vaan lyhyenkin ajan kuluttua alkaa ajatella, ettei sellaista täydellistä asuntoa löydy, vaan kompromisseja on tehtävä ja kriteereistä hellitettävä. Hyväkuntoinen kolmio läheltä keskustaa on liian kallis, joistakin jutuista on pakko tinkiä. :( Ja ehkä sitten kuitenkin tinkii mieluummin niistä neliöistä kuin kestää sen, että pitäisi teettää raskaita ja kalliita remontteja. Sijainti on kyllä itselleni tärkeää, ja tämäkin olisi kyllä 4 kilsan päässä ydinkeskustasta, eli juuri ja juuri sopivalla etäisyydellä.
Mutta niiden parin asian lisäksi tämän kohdalla tulikin pikkuylläreitä, kun pääsi lukemaan taloyhtiön papereita. Niissä on pari epäselvää/ongelmaista kohtaa, joita pitää pähkäillä.
Sijainti oli meilläkin yksi tärkeimmistä kriteereistä. Ei niinkään lähellä keskustaa, mutta hyvät kulkuyhteydet sekä julkisille että autolla + piti olla joku järkevä säilytyspaikka autolle.
VastaaPoistaPintaremonttia ei koskaan kannata pelätä, se on helppo tehdä, sen voi tehdä omassa tahdissa ja kustannuksiin voi vaikuttaa. Mutta jos taloyhtiöön on suunnitteilla isompia remontteja, kannattaa niiden kustannukset huomioida tarkkaan
Meillä pintaremppaan meni ehkä tonni tai vähän yli, mutta heti ekana vuonna oli ikkunaremontti ja myöhemmin julkisivu ja näistä tuli kuluja noin 15000€. Se otettiin jo tarjousta tehdessä huomioon, ja saimme asunnon selvästi alle keskihinnan. Ja se johtui ehkä siitä, että asunnossa ei sitä pintaremonttia oltu tehty noin 20 vuoteen, joten tummuneet seinät pelotti ostajat pois. Mutta seinät olivat kuitenkin ne helpoimmat remontoitavat..
Kiitti kommentista!
PoistaMulle on tärkeää sijainti sekä lyhyen pyöräilymatkan että toimivien bussiyhteyksien kannalta. Meillä kun ei ole, eikä tule, omaa autoa.
(Parissa asuntonäytössä on tullut huomattua, että siinä missä muita ostajaehdokkaita kiinnostaa autopaikat, meitä kiinnostaa pyöriensäilytys :D )
"Pintaremontti on helppo tehdä." Niin no, kenelle on, kenelle ei... Ja mikä pinta. Meidän ihanne ois sellanen, missä ois vaan seinien ehostamista. Maalaaminen ja tapetoiminen kun hoituu itseltä, muihin juttuihin melkein tarvii ostaa ammattilaiset asialle. Kummallakaan ei ole sukulaisia, jotka osaisi auttaa, eikä kumpikaan ole koskaan rempannut mitään. (Paitsi Puoliso joskus kai auttoi tapetoinnissa.) Eli mummotapettiasuntoja kyllä katsellaan sillä silmällä, missä kunnossa lattiat ja keittiö ja kylppäri on, ei liikaa välitetä niistä seinistä. Mut kylppäri- ja keittiörempat ois kiva välttää, ja niin, kyllä se lattiakin.
Jos teetettäisiin joku todella kallis remontti, ei meille olisi juuri iloa edes kotitalousvähennyksestä, kun molempien tulot on niin pienet, ettei veroja juuri jouduta makselemaan, niin mistäs sitten vähennät verovähennykset. :D Rikkaille tulee remontitkin halvemmaksi kuin köyhille! ;)
Toki ollaan otettu selvää siitä, mitkä taloyhtiöremontit pitää huomioida, (isoimpana tietty putkiremontti, mutta se pitää olla tehtynä siksi, koska ei haluta parin asumisvuoden jälkeen joutua pitkiksi ajoiksi evakkoon) julkisivuremontti (ja ikkunat ja parvekkeet) ja hissiremppa nyt ainakin.
Mutta tän asunnon kohdalla kyse ei ole siitä, et meille ois tullut yllätyksenä jotkut tulevat taloyhtiön remontit, vaan yllärinä tuli parin muun asian lisäksi sellainen uusi termi kuin "hoitolaina". Mitä nyt nopeasti ollaan ymmärretty, niin hoitolaina usein kai kielii siitä, että taloyhtiöt raha-asioita on hoidettu/hoidetaan päin vittua. Saattaa olla riskaabelia ostaa asunto taloyhtiöstä, jossa ei ole talous kunnossa.
Isännöitsijäntodistukset, yhtiöjärjestykset ja tilinpäätökset sun muut toimintakertomukset kannattaa kyllä tutkia tarkkaan. Ei siitä turhaan muistuteta. Usein kaikki on kunnossa, mutta aina ei.
Taloyhtiön hallituksen jäsenten ja myyjän nimen googletus on lähinnä uteliasta ajanhukkaa, mutta esille saattaa tulla jotain mielenkiintoisia kytköksiä.
Myyjä on saattanut jättää vuoden ajan yhtiövastikkeet maksamatta, ja ainakin osa niistä tippuukin ostajan kontolle.
On parempi olla yltiövarovainen pilkunnussija kuin sinisilmäinen hyvääuskova hölmö. Onneksi mä en osta asuntoa yksinäni, kun Puoliso tajuaa nää jutut pikkasen paremmin kuin mä.